دلایل پریود نشدن

بدن بانوان به‌طور معمول حدوداً در هر ماه یک تخمک آزاد می‌کند و اگر تخمک باور نشود، قاعدگی حدود ۱۴ روز پس از آزاد شدن تخمک شروع می‌ شود. اما در این میان ممکن است که در برخی موارد، قاعدگی در زمان مشخص خود شروع نشود.

اغلب علت پریود نشدن را به بارداری و مشکلات هورمونی نسبت می‌دهند. در صورتی که عوامل بسیار دیگری در بروز این اتفاق نقش دارند. در صورت بروز چنین مسائلی، بهتر است که ابتدا به پزشک مراجعه کرده و علت اصلی تاخیر در پریودی را پیدا کنید.

دکتر زنان آنلاین مدافون می‌تواند در تشخیص بیماری‌های احتمالی، به شما کمک کند.

همان‌طور که گفته شد علل مختلفی برای پریود نشدن وجود دارد که در ادامه این مقاله از مدافون، دکتر احیا خان احمدی به معرفی برخی از این علل پرداخته است.

بارداری

بارداری شایع‌ترین علت پریود نشدن در یک ماه است. زمانی که یکی از تخمک‌ها بارور می‌شود داخل مخاط رحم جای می‌گیرد و این مخاط به جای این که به صورت خون پریود ریزش پیدا کند برای تغذیه جنین باقی می‌ماند. در چنین مواقعی فرد برای مدتی پریود نمی‌شود. در چنین مواقعی استفاده از تست های فوری می‌تواند به تشخیص به موقع بارداری کمک کند.

روش های ضد بارداری

شاید فکر کنید که مصرف داروهای ضد بارداری به شما کمک می‌کند تا پریود منظمی داشته باشید، اما همیشه اینطور نیست. مصرف برخی از داروها به‌خصوص در اولین ماه ‌های شروع مانند: سیسونال Seasonale ، سیسونیک Seasonique یا کوارتت Quartette می‌توانند سبب شوند که زنان چرخه ی قاعدگی 28 روزه را نداشته باشند و بین دوره ها تاخیر ایجاد شود. اگر فردی بین هر دوره مصرف قرص، یک هفته استراحت نکند، ممکن است دچار آمنوره شود. برخی دیگر از روش های کنترل بارداری مثل دستگاه آیودی، ایمپلنت و تزریق هم می‌تواند منجر به ایجاد آمنوره شود.

استرس

تاثیر استرس بر چرخه ی قاعدگی بسیار مهم است. استرس می‌تواند در هیپوتالاموس تداخل ایجاد کند و سبب ایجاد تداخلاتی در روند پریود شدن کند. پریشانی و مسایل روحی می‌تواند غده هیپوفیز را نیز تحت تاثیر قرار دهد و بر هورمون‌هایی که سبب تحریک تخمدان می‌شود، اثر بگذارد. اگر زندگی پرتنش و پر از دعوا و کشمکشی را تجربه می‌کنید، در آستانه طلاق هستید و یا در زندگی شکست ‌های پی در پی را تجربه کرده ‌اید، پریود نشدن پیامدی طبیعی است.

البته باید گفت که استرس در هر شخص با دیگری فرق دارد و بستگی به میزان تحمل اشخاص و قدرت ذهنی آنها دارد. استرس می‌تواند سبب تاخیر یا جلو افتادن پریود شود.

دلایل پریود نشدن

سندروم تخمدان پلی کیستیک

این عارضه روی هورمون‌ هایی که تخمک بالغ را آزاد می‌کنند تأثیر می‌گذارد. در طی چرخه ی قاعدگی هر تخمدان تقریبا 5 فولیکون ایجاد می‌کند و آن ها را برای تبدیل شدن به تخمک بالغ جهت تخمک گذاری آزاد می‌کنند. زنانی که مبتلا به این سندرم هستند دارای فولیکول های اضافی هستند که سبب می‌شود تا روند طولانی تری را تجربه کنند. به عبارت ساده تر تا زمانی که تخمک آزاد نشود، پریود رخ نمی‌دهد. این اختلال نشانه‌های دیگری دارد مانند:

مشکلات تیروئید

همان‌طور که میدانید غده ی تیروئید شما سوخت و ساز بدنتان را کنترل می ‌کند. تیروئید پرکار یا کم کار در به تاخیر افتادن قاعدگی نقش دارد و در صورتی که کارکرد آن با اختلال مواجه شود، بر چرخه قاعدگی و عقب افتادن پریود تأثیر می‌گذارد.

برای درمان مشکلات تیروئید خود، می‌توانید از متخصصان غدد مدافون مشاوره بگیرید.

سندروم ترنر

سندروم ترنر نوعی اختلال ژنتیکی است که فرد مبتلا دارای تخمدان های رشد نیافته است و نمی‌تواند پریود شود.

داروهای روانپزشکی

برخی از داروهای ضد افسردگی و تثبیت کننده خلق و خو بر عملکرد غدد هیپوتالاموس و هیپوفیز تاثیر میگذارند. اگر این غدد نتوانند به میزان لازم هورمون ترشح کنند، عادت ماهانه فرد متوقف می‌شود.

چرخه ی خواب و استراحت

چرخه خواب و استراحت رابطه مستقیمی با قاعدگی دارد. اگر نظم خوابتان به‌طور ناگهانی بهم بخورد احتمال به هم ریختگی نظم قاعدگی وجود دارد.

ورزش بیش از حد

ورزش شدید می‌تواند باعث تغییر در هورمون‌های هیپوفیز و هورمون‌های تیروئید شود که می‌تواند تخمک گذاری و قاعدگی را تحت تأثیر قرار دهد. به بیانی دیگر انجام ورزش ‌های سنگین و حرفه ای می‌توانند در چرخه ی قاعدگی اختلال ایجاد کنند. برخی بانوان پس از انجام ورزش، زودتر از موعد پریود شده و برخی دچار تاخیر در پریود می‌شوند.

شیردهی

یکی از دلایلی که باعث برهم زدن هورمون در خانم‌ها می‌شود وجود پرولاکتین است که وظیفه تولید شیر را برعهده دارد. معمولا خانم‌ها در طی شیردهی قاعدگی‌های کم یا اصلا قاعدگی در این مدت برایشان وجود ندارد. پس از اتمام شیردهی، چرخه قاعدگی منظم خواهد شد.

استفاده برخی از داروها

استفاده بعضی از داروها می‌تواند تغییراتی را بدن ایجاد کند. داروهایی که باعث اختلال در چرخه قاعدگی می‌شود شامل موارد زیر است:

  • هورمون درمانی
  • داروهای تیروئید
  • رقیق‌کننده خون
  • داروهای صرع
  • داروهای ضد افسردگی
  • داروهای مربوط به شیمی درمانی
  • آسپرین
  • ایبوپروفن
دلایل پریود نشدن بانوان 1

در چه مواقعی باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کرد؟

همان‌طور که گفته شد دلایل مختلفی وجود دارد که باعث بروز قاعدگی نامنظم و اختلال در چرخه قاعدگی در خانم‌ها می‌ شود. اما در چنین مواقعی می ‌بایست به پزشک متخصص مراجعه کرد:

  • قاعدگی که بیش از سه ماه متوقف شود و فرد باردار نباشد.
  • قاعدگی به‌طور ناگهانی نا منظم شود.
  • قاعدگی که بیش از 10 روز به ‌طول انجامد.
  • در صورتی که خونریزی به‌ حدی باشد که در یک ساعت بیش از یک پد بهداشتی استفاده شود.
  • در طول دوره قاعدگی احساس درد شدیدی وجود داشته باشد.
  • دوره قاعدگی کمتر از ۲۱ روز یا بیش از ۳۵ روز باشد.
  • بین دوره ‌های قاعدگی لکه بینی وجود داشته باشد.
  • علائم دیگر مانند: ترشحات یا تب را تجربه کنند.

جمع بندی

چه دلایلی برای پریود نشدن وجود دارد؟

شرایطی مانند بارداری، داروهای ضدبارداری، استرس، سندروم تخمدان پلی کیستیک،مشکلات تیروئیدی، سندروم ترنر، داروهای روانپزشکی، اختلال چرخه خواب و بیداری، ورزش بیش از حد، شیردهی و استفاده از برخی داروها موجب پریود نشدن می‌شود.

آیا ارتباطی بین افسردگی و پریود نشدن وجود دارد؟

برخی از داروهای ضدافسردگی و همچنین شرایط استرس زا می‌تواند موجب اختلال در پریود شود.

دختری 19 ساله هستم که چند وقت است که پریودم سه تا چهار روز جلو می‌افتد. آیا مشکلی دارد؟

منظم بودن پریود به این معنی است که ممکن است که پریود عقب یا جلو بیفتد بنابراین 4-5 روز جابجایی جای نگرانی ندارد

منبع: دکتر احیاء خان احمدی، جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی

تاریخ نگارش:

شما اینجا هستید:

خانه » مجله پزشکی و روانشناسی » مقالات پزشکان » دلایل پریود نشدن

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.6 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 856

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

3 دیدگاه دربارهٔ «دلایل پریود نشدن»

  1. سلام خانم دکتر دخترم ۱۳ سالشه و کلاس هفتم هستش هنوز پریود نشده من خیلی نگرانم و اینکه ممکن هستش از چی باشه و اینکه چیکار کنم ؟
    موهای زائدش رو هم نزدم گفتم بگم شاید تاثیر داشته باشه

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *