اثر برخی مواد غذایی بر داروها

احتمالاً می دانید که بعضی داروها در ترکیب با یکدیگر به خوبی عمل نمی‌کنند. اما چیزهایی که می خورید و می نوشید نیز می‌توانند بر بعضی داروهایی که مصرف می‌کنید اثر داشته باشند. پیش از اینکه دارویی را برای اولین بار مصرف کنید با پزشک خود یا پزشک متخصص داروسازی صحبت کنید تا اگر چیزی وجود دارد که باید از آن پرهیز کنید شما را مطلع سازند.

مواد تاثیرگذار بر روی دارو

گریپ‌فروت

این میوه مرکباتی ساز و کار حرکت و جذب دارو در بدن شما را از طریق تأثیر بر بعضی سلول‌های دستگاه گوارشتان را تغییر می‌دهد، این ماده می‌تواند بر بیش از ۵۰ دارو اثر بگذارد. این میوه می‌تواند تأثیر بعضی داروها؛ همچون، فکسوفنادین (آلگرا) که داروی مخصوص حساسیت است، را کاهش دهد و تأثیر بعضی دیگر از جمله داروهایی که کلسترول خون را پایین می آورند مانند آتورواستاتین (لیپیتور) را به شدت افزایش دهد.

موادی که می‌توانند بر روی داروی شما تأثیر بگذارند!

شیر

این محصول لبنی می‌تواند فرآیند جذب بعضی آنتی بیوتیک‌ها را در بدن شما مشکل سازد. مواد معدنی موجود در شیر از جمله کلسیم و منیزیم و همچنین پروتئین کازئین ازجمله دلایل این موضوع اند. اگر آنتی بیوتیک مصرف می‌کنید اطمینان حاصل کنید که در مورد غذاها و داروهایی که باید از آن ها پرهیز کنید مطلع شوید.

شیرین بیان

بعضی افراد از این ماده به عنوان نوعی داروی گیاهی برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش و بعضی دیگر از آن برای طعم دادن به غذا استفاده می‌کنند. اما گلیسیریزین که نوعی ماده ی شیمیایی موجود در شیرین بیان است می‌تواند تأثیر بعضی داروها را کاهش دهد؛ ازجمله سیکلوسپورین که دارویی برای جلوگیری از پس زدن اندام‌ها در افرادی است که پیوند اعضا انجام داده اند.

شکلات

شکلات تلخ، به ویژه، می‌تواند تأثیر داروهای آرام بخش و خواب آور؛ همچون زولپیدم تارترات (آمبیین) را کاهش دهد. شکلات تلخ علاوه بر این می‌تواند اثر بعضی داروهای محرک مانند متیل فنیدات (ریتالین) را افزایش دهد و اگر بازدارنده های مونوآمین اکسیداز (MAO) که نوعی داروی معالجه افسردگی است مصرف می‌کنید می‌تواند به طرز خطرناکی فشار خون شما را بالا ببرد.

مکمل آهن

این مکمل ها می‌توانند تأثیر لووتیروکسین (سینتروئید) را کاهش دهد؛ دارویی که در صورت کمبود هورمون تیروئید در بدن (شرایطی که هیپوتیروئیدیسم نام دارد) میزان این هورمون را تنظیم می‌کند. اگر از این دارو استفاده می‌کنید و هم‌زمان با آن مولتی ویتامین مصرف می‌کنید، بررسی کنید که آیا در مولتی ویتامین آهن موجود است یا خیر. اگر به مکمل های آهن احتیاج دارید با پزشک خود در مورد نحوه استفاده از آن همراه با داروی خود صحبت کنید و این دو را در زمان‌های متفاوت استفاده کنید.

قهوه

قهوه می‌تواند موجب کاهش تأثیر بعضی داروهای اعصاب همچون لیتیوم و کلوزاپین شود، اما تأثیر و عوارض جانبی بعضی دیگر را افزایش دهد. این داروها آسپرین، اپینفرین (که برای درمان واکنش های آلرژیک حاد استفاده می‌شود) و آلبوترول (که به وسیله ی اسپری تنفسی برای درمان مشکلات تنفسی مورداستفاده قرار می‌گیرد) را شامل می‌شوند. قهوه همچنین می‌تواند جذب آهن در بدن را مختل کند.

آنتی هیستامین ها

این داروها عطسه و آبریزش بینی بر اثر حساسیت را بهبود میبخشد، اما بعضی از آنها می‌توانند تأثیر داروهایی را که برای درمان فشارخون بالا مصرف می‌شوند را کاهش داده و تپش قلب را بالا ببرند. اگر داروهای فشارخون مصرف می‌کنید با پزشک خود برای اطلاع از سایر شیوه های درمان حساسیت صحبت کنید.

داروهای ضد تشنج (AEDها)

این داروها تشنج را در افرادی که دچار تشنج های عصبی اند کنترل می-کند. اما داروهای ضد تشنج می‌توانند موجب کاهش عملکرد داروهای ضد بارداری شوند و پژوهش های اخیر نشان داده اند که این داروها ممکن است تأثیر بعضی از دیگر داروها را افزایش داده و موجب عوارض جانبی احتمالی حادی شوند.

پیشنهاد مطالعه| در این مقاله دکتر سارا نجفی، درباره انواع تشنج در کودکان توضیح داده است. مطالعه این مقاله را به شما توصیه میکنیم: انواع تشنج

ویتامین کا

اگر داروی وارفارین دارویی که برای درمان و جلوگیری از لخته شدن خون استفاده میشود مصرف می‌کنید در مورد میزان ویتامین کا مصرفی خود احتیاط کنید. این ماده می‌تواند اثر داروی رقیق کننده خون را کاهش داده و خطر ایجاد لخته های خونی شدید را افزایش دهد. بروکلی، کلم بروکسل، کلم پیچ، جعفری و اسفناج ازجمله عمده مواد غذایی سرشار از ویتامین کا هستند. سعی کنید روزانه این مواد غذایی را به یک اندازه مصرف کنید تا سطح وارفارین در خونتان ثابت بماند.

جینسینگ

این ماده غذایی نیز می‌تواند اثر وارفارین را کاهش دهد و در صورت استفاده از داروهای رقیق کننده ی خون همچون هفارین و آسپرین و همچنین داروهای غیراستروئیدی ضد التهاب مانند ایبوپروفن و ناپروکسن احتمال افزایش خونریزی داخلی را افزایش دهد. اگر از بازدارنده های مونوآمین اکسیداز (MAO ها) استفاده می‌کنید، جینسنگ می‌تواند موجب سردرد، اختلال در خواب، بیش فعالی و عصبی شدن گردد.

گیاه سنت جانز یا هیپریکوم پرفوراتوم

گیاه سنت جانز گاهی برای بهبود افسردگی مورداستفاده قرار می‌گیرد، تأثیر این داروی گیاهی بر درمان قطعی این عارضه یا هر نوع اختلال دیگر ثابت نشده‌است. این ماده می‌تواند موجب ترشح آنزیم (چیزهایی که بعضی واکنش های شیمیایی را در بدن تقویت می‌کنند) در کبد شود که خود موجب کاهش تأثیر بعضی داروها می‌گردد. داروهای کلسترول همچون لوواستاتین (آلتوپرو و مواکور)، سیلدنافیل داروی اختلال نعوظ (ویاگرا) و دیگوکسین (لانوکسین) که برای درمان برای برخی عوارض قلبی مورداستفاده قرار می‌گیرد ازجمله این داروها هستند.

کهن دار یا گینکو بیلوبا

بعضی از این ماده گیاهی برای بهبود فشارخون، زوال عقل، وزوز گوش (تینی توس) و سایر اختلالات یا جلوگیری از آن ها استفاده می‌کنند، اما هیچ پژوهشی تأثیر این گیاه را بر عوارض نام برده ثابت نکرده است. کهن دار همچنین می‌توانند تأثیر داروهای کنترل تشنج ازجمله کاربامازپین (کارباترول، اکوئترو و تگرتول) و والپروئیک اسید (دپاکن، دپاکوت و استزور) را کاهش دهد.

دارو را طبق دستور العمل مصرف کنید.

تنها حدود ۵۰ درصد از داروها طبق نسخه ی تجویزشده مصرف می‌شوند. افراد اغلب دارو را کمتر از مقدار لازم استفاده می‌کنند، منظم مصرف نمی‌کنند یا میان دوزهای مصرفی دارو فاصله ی طولانی می اندازند، هر یک از این موارد می‌توانند تأثیر داروها را کاهش دهند. مطمئن شوید که برنامه ی درمانی خود را دریافته اید و دستورالعمل های پزشکتان را دنبال کنید.

اگر شما هم برای مشاوره در خصوص اثرات مواد غذایی یا عوارض داروها سوال دارید، می‌توانید از بهترین داروسازهای آنلاین کشور، سوال خود را بپرسد:

منبع: راستینه

تاریخ نگارش:

شما اینجا هستید:

خانه » مجله پزشکی و روانشناسی » مطالب علمی » اثر برخی مواد غذایی بر داروها

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.9 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 5635

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *