نوروویروس: یکی از عوامل ابتلا به اسهال و استفراغ

نوروویروس عامل بیماری مسری گوارشی است که سالانه تعداد زیادی از افراد را در سراسر دنیا آلوده می‌کند. این ویروس در ابتدا ویروس نورواک ( Norwalk Virus) نامیده می شد (نام شهری که اولین بار این ویروس در سال 1968 در آن شیوع پیدا کرد)

این مقاله توسط دکتر میلاد دودانگه بررسی و تایید ‌شده‌است.

علائم نوروویروس

نوروویروس موجب التهاب معده، روده یا هر دو شده که این بیماری گاستروانتریت حاد نامیده می‌شود.

  • اسهال
  • استفراغ
  • درد معده
  • تب
  • سردرد
  • بدن درد

اسهال و استفراغ موجب کم آبی در بیمار می‌شود، کم آبی در کودکان، افراد مسن و افراد مبتلا به سایر بیماری‌ها خطرناک است. کاهش دفع ادرار، خشکی دهان و گلو، احساس سرگیجه در زمان ایستادن از علائم کاهش آب بدن می‌باشد. در کودکان، کم آبی موجب گریه بدون اشک، خواب‌آلودگی و یا بی‌قراری می‌شود.

نوروویروس
چه مدت بعد از اینکه در معرض نوروویروس قرار بگیریم ممکن است مریض شویم؟

12-48 ساعت بعد از ابتلا به این ویروس علائم بیماری تظاهر پیدا می‌کند

‌‌چه‌قدر طول می‌کشد تا نوروویروس درمان شود؟

اغلب 1-3 روز بعد از ابتلا، علائم بهبود می‌یابد.

انتقال نوروویروس

نوروویروس به شدت مسری می‌باشد و در فضاهای پر ازدحام و بسته مثل مهدکودک ها، خانه های سالمندان، مدارس و … به سرعت گسترش می‌یابد. همه افراد در طول زندگی خود در معرض چندین بار ابتلا به نورو ویروس می‌باشند چرا که ایمنی حاصل از ابتلا به این ویروس مادام العمر نمی‌باشد و تیپ های مختلفی از این ویروس وجود دارد که ابتلا به یک نوع از این ویروس ممکن است فرد را در برابر تیپ های دیگر همین ویروس ایمن نمی‌کند.

دکتر نگار اسماعیلی | درباره علل، علائم و درمان اسهال در شیرخواران و نوزادان بخوانید.

در چه شرایطی نوروویروس بیشتر خطر سرایت دارد؟

در زمان ابتلا به بیماری و در روزهای اول بعد از بهبود علائم بیماری‌این ویروس به راحتی از فردی به فرد دیگر انتقال می‌یابد.

آیا نوروویروس قبل از شروع علائم هم می‌تواند سرایت پیدا کند؟

نورو ویروس حتی قبل از شروع علائم بیماری در مدفوع فرد مبتلا وجود دارد و می‌تواند تا 2 هفته بعد از بهبود علائم نیز هم در مدفوع باقی بماند

راه‌های انتقال نوروویروس

  • خوردن غذا یا نوشیدنی آلوده به نوروویروس
  • لمس سطوح یا اشیا آلوده با نوروویروس و سپس تماس دست با دهان
  • تماس با فرد بیمار( مراقبت از بیمار، استفاده از غذای مشترک و یا استفاده از ظروفی که شخص بیمار از آن استفاده کرده است)   

پیشگیری از نوروویروس:

شستن صحیح دست ها

از آن جا که نورو ویروس قبل از شروع احساس بیماری در مدفوع و استفراغ وجود دارد و تا 2 هفته بعد از بهبود علائم نیز در مدفوع دیده می‌شود شستن دست ها به ویژه بعد از استفاده از سرویس بهداشتی، تعویض پوشک، قبل از خوردن غذا و قبل از اقدام به تهیه و آماده سازی غذا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. جهت اطمینان از رفع آلودگی می‌توان بعد از شستن دست ها  از ضدعفونی کننده های الکلی استفاده  کرد اما این محلول های ضدعفونی کننده نباید جایگزین شستن دست ها با آب و صابون شود.

پیشنهاد مطالعه | در این مقاله درباره اسهال مزمن در سالمندان می‌خوانید. 

شستشوی میوه ها، سبزیجات و پخت کامل غذاهای دریایی:

نوروویروس ها بسیار مقاوم می‌باشند و تا دمای 60 درجه سیلسیوس زنده می مانند، در نتیجه فرآیندهای بخار سریع که برای پخت صدف استفاده می‌شود موجب از بین رفتن ویروس نمی‌شود. غذای آلوده به نورو ویروس نباید استفاده شود. افراد بیمار به ویژه کودکان  باید از محل های تهیه غذا دور نگه داشته شوند.

پرهیز از تهیه غذا و نگهداری از دیگران در زمان ابتلا به بیماری:

شخص مبتلا باید تا 2 هفته بعد از بهبود علائم از تهیه غذا و نگهداری دیگران خودداری نماید.

تمیز و ضدعفونی کردن سطوح آلوده:

بعد از اسهال و استفراغ سطح آلوده را تمیز و ضدعفونی کنید.

پنج حقیقت در رابطه با نوروویروس:

افراد مبتلا به نوروویروس می‌توانند تا ماه‌ها ویروس را به دیگران انتقال بدهند.

گرچه علائم ابتلا به این ویروس ظرف 1-3 روز بهبود می‌یابد اما همان‌طور که گفته شد فرد مبتلا قبل از شروع علائم و بعد از بهبود علائم نیز قابلیت انتقال ویروس به دیگران را دارد. انتشار ویروس در افراد سالم تا ماه‌ها و در افراد با نقص ایمنی تا ‌سال‌ها رخ می‌دهد. از آن جا که شدت علائم بیماری با میزان انتشار ویروس ارتباط ندارد، حفاظت در برابر ویروس سخت تر می‌شود.

در مکان های شلوغ دست های خود را با دقت بشویید.

نوروویروس در اماکن عمومی شلوغ به سرعت به دیگران منتقل می‌شوند. از آن جا که این بیماری به شدت مسری می‌باشد شستن مداوم دست ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

برخی افراد استعداد بیشتری برای ابتلا به نوروویروس دارند.

تیپ های مختلفی از نوروویروس وجود دارد و ممکن است یک فرد در طول زندگی خود چندین بار به این بیماری مبتلا شود. چگونگی واکنش انسان به این ویروس به ژن های وی بستگی دارد. افراد سالم بعد از ابتلا به این ویروس برای چند روز علائم ناخوشایند را تجربه می‌کنند و سپس بهبود می‌یابند اما همین ویروس در افراد دچار نقص سیستم ایمنی می‌تواند موجب عفونت ناتوان کننده مزمن شود که برای بیمار بسیار خطرناک می‌باشد.

نورویروس می‌تواند محرک شروع دیگر مشکلات گوارشی باشد.

نوروویروس می‌تواند محرک دیگر مشکلات گوارشی ازجمله سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و بیماری التهابی روده (IBD) باشد. در شرایط خاص عفونت نوروویروس باکتری‌های نرمال روده ای را تغییر می‌دهد و باعث بروز عفونت‌های دیگر می‌شود.

در حال حاضر برای این بیماری واکسنی وجود ندارد

تحقیقات کمی در رابطه با واکسن و درمان این بیماری در انسان انجام ‌شده‌است. اما اخیراً اکتشافات و مطالعاتی در موش های آزمایشگاهی نشان داده فاکتورهای بیولوژیکی خاص می‌توانند سرعت ویروس را کم کرده یا باعث از بین رفتن ویروس شوند. تا کنون واکسن ها منحصراً با ذرات شبه ویروس ساخته می شدند اما برخی پیشرفت های جدید تولید یک واکسن زنده ضعیف شده را امکان پذیر کرده است. استفاده از مدل های حیوانی و مدل های کشت سلول به منظور رشد ویروس و مطالعه عملکرد آن موجب درک بهتر از ویروس و تعیین استراتژی ساخت واکسن می‌شود.

منبع:http://vrc.sbmu.ac.ir

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 3.8 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 6

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *