افتادگی رحم و روش‌های درمان آن

این باور در بسیاری از خانم‌ها وجود دارد که افتادگی رحم که معمولا همراه با افتادگی مثانه است ناشی از عوارض زایمان طبیعی می‌باشد. این باور اگرچه چندان هم نادرست نیست اما همچنان متخصصان زنان، زایمان طبیعی را توصیه می‌کنند.

آن‌ها معتقدند عوارض زایمان سزارین از زایمان طبیعی به مراتب بیشتر بوده و مشکلات زیادی را برای مادران به وجود می‌آورد.

در برخی موارد ابتدایی می‌توان به راحتی مشکل افتادگی رحم را درمان کرد.

علاوه بر زایمان طبیعی که ممکن است در بروز افتادگی رحم تأثیرگذار باشد ژنتیک هم یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار در افتادگی رحم می‌باشد. به‌طور مثال ممکن است شخصی چندین بار زایمان طبیعی و سخت داشته باشد اما مشکل افتادگی رحم در او به وجود نیاید اما شخص دیگری تنها با یک بار زایمان طبیعی است دچار افتادگی رحم گردد. این مقاله توسط دکتر کیانوش سودمند، متخصص زنان و زایمان تهیه ‌شده‌است.

مقاله: افتادگی رحم و روش‌های درمان آن

افتادگی رحم چیست؟

افتادگی رحم ناشی از شل شدن عضلات کف لگن و واژن است. در این بیماری رحم و سایر ارگان های لگنی، مقداری جابه جا شده و به سمت پایین و داخل مهبل حرکت می‌کنند. وقتی این حالت در فرد ایجاد می‌شود، احساس فشار و درد لگنی کرده و در اکثر موارد ممکن است دچار مشکلات ادراری گردد. فشار ناشی از حاملگی و زایمان معمولا باعث ایجاد این بیماری می‌شود. اما علاوه بر این موضوع، عوامل دیگری نیز در بروز افتادگی رحم نقش دارد که از آن جمله آن ها می‌توان به بالا بودن سن، اضافه وزن، سرفه مزمن و شلی ذاتی فاشیای لگنی ( افتادگی و شلی لگن ) اشاره کرد.

پیشنهاد مطالعه: اگر نیاز به کسب اطلاعات بیشتری درباره فیبروم رحمی دارید، این مقاله را به شما توصیه میکنیم: درباره فیبروم رحمی بیشتر بدانیم.

عوارض افتادگی لگن

در اکثر مواقع افتادگی رحم، افتادگی مثانه را نیز به دنبال دارد دلیل این موضوع، شل شدن دیواره میان واژن و مثانه است. به علت شل شدن این دیواره مثانه مقداری جا به جا شده و مجرای ادرار نیز جابه جا می‌شود. این جابه جایی در نتیجه منجر به تغییر زاویه میان مجرای ادرار و مثانه می‌شود. به دنیال این مشکل ممکن است فرد به بی‌اختیاری ادرار دچار گردد که این امر بسیار ناخوشایند می‌باشد.

پیشنهاد مطالعه: افتادگی رحم و مثانه بسیار به هم مرتبط هستند. با مطالعه این مقاله اطلاعات بیشتری در این زمینه، می‌توانید کسب کنید: افتادگی مثانه

از دیگر عوارض افتادگی لگن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بی‌اختیاری ادرار
  • احساس فوریت در ادرار
  • تکرر ادرار
  • احتباس ادراری
  • یبوست
  • بی‌اختیاری مدفوع
  • درد لگن
  • درد در هنگام نزدیکی
  • افزایش ترشحات واژن
  • احساس پری در واژن

درمان افتادگی رحم

افتادگی رحم با دارو قابل درمان نیست. با اینکه می‌توان گفت مراحل پیشرفته این بیماری تنها با جراحی قابل درمان است اما اگر این بیماری در مراحل اولیه خود باشد، نباید به جراحی فکر کرد. در مراحل ابتدایی افتادگی رحم انجام ورزش‌های توصیه شده توسط پزشک و رعایت بهداشت، کمک شایانی به بهبود وضعیت افراد خواهد کرد.

تغذیه مناسب

برای جلوگیری از پیشرفت افتادگی رحم، متخصصان توصیه می‌کنند تا بیماران از فیبر بیشتری استفاده کنند تا دچار یبوست نشوند. زیرا یبوست می‌تواند افتادگی رحم را تشدید کند. همچنین چنانچه بیماری درگیر سرفه های مزمن است، بایستی هرچه زودتر برای درمان سرفه های خود اقدام کند.

تغییر سبک زندگی

فردی که به افتادگی رحم مبتلا می‌شود، نبایستی اشیای سنگین را بلند کند. همچنین باید تا حد امکان از مصرف دخانیات و کافئین خودداری کنند. کاهش وزن نیز می‌تواند به بهبود افتادگی رحم کمک کند.

ورزش

بر اساس بررسی‌های انجام شده انجام ورزش‌های تقویت کننده عضلات لگن به مدت 3 تا 6 ماه نقش مؤثری در درمان افتادگی رحم دارد. البته همان‌طور که گفتیم در صورتی که افتادگی رحم در مراحل ابتدایی خود باشد.

شیاف

در مواردی هم ممکن است پزشک متخصص شیاف مهبل تجویز کند. شیاف مهبل یک دستگاه کوچک به شکل حلقه است که در مهبل گذاشته می‌شود تا به نگه داشتن رحم در یک موقعیت طبیعی کمک کند. یکی دیگر از روش‌‌های درمانی در زنان یائسه دارو درمانی با استروژن مهبلی است .این روش باعث افزایش جریان خون بافت‌های مهبل شده و قدرت بافت‌های حمایت کننده مهبل را افزایش می‌دهد.

جراحی

در شرایط حادتر بیماری، که فرد با علائمی نظیر عدم تخلیه کامل ادرار یا مدفوع و داشتن مشکل در نزدیکی روبه رو می‌شود، پزشک معالج، جراحی های ترمیمی را توصیه می‌کند.

تقویت عضلات کف لگن

ورزش‌های کگل (Kegel exercises) عضلات حمایت کننده کف لگن را تقویت می‌کنند. یکی از مهم‌ترین این عضلات، عضله‌ای به شکل یو انگلیسی است که از جلو به عقب لگن کشیده شده و اگر موقع ادرار کردن سعی در توقف جریان ادرار کنید می‌توانید این عضله منقبض شده را لمس کنید. برای تقویت این عضله این تمرین را انجام دهید: عضله یو شکل را 10 ثانیه منقبض کرده و سپس 10 ثانیه آن را شل کنید. این کار را 15 بار تکرار کنید. یکی از بهترین روش‌های پیشگیری از افتادگی‌ها انجام همین ورزش‌هاست.

همان‌طور که گفتیم چاقی و افزایش وزن نیز می‌تواند یکی دیگر از دلایل افتادگی رحم باشد بنابراین کاهش وزن و تناسب اندام را جدی بگیرید.

افتادگی لگن و بی اختیاری ادراری

همان‌طور که ذکر شد افتادگی رحم و مثانه اکثر اوقات هم زمان اتفاق می‌افتند. بی‌اختیاری ادرار از نشانه‌های افتادگی مثانه است که در مراحل ابتدایی به صورت بی‌اختیاری استرسی (فشاری) نمایان می‌شود. یعنی در مواقعی که فشاری از فعالیت هایی مانند: عطسه یا سرفه کردن، خندیدن، دویدن یا برداشتن اجسام سنگین به او وارد شود ممکن است دچار بی اختیاری ادرار گردد.

چنانچه ان اتفاق به صورت مکرر اتفاق بیفتد فرد باید به پزشک مراجعه کند.

راه‌های پیشگیری از افتادگی رحم

برای پیشگیری از افتادگی رحم متخصصان روش‌های زیر را توصیه می‌کنند:

  • حفظ تناسب اندام و جلوگیری از اضافه وزن
  • انجام تمرینات ورزشی در طول و بعد از زایمان
  • پیروی از یک رژیم غذایی طبیعی و کاملا متعادل
  • شرکت در یک برنامه ورزشی منظم برای حفظ قدرت عضلانی مناسب
  • پیشگیری از ابتلا به یبوست

اگر نیاز به مشاوره با پزشک متخصص زنان و زایمان دارید، می‌توانید به صورت آنلاین با بهترین پزشکان متخصص زنان مشاوره کنید:

سوالات پزشکی درباره افتادگی رحم

خانم دکتر آیا افتادگی رحم باعث نازایی می‌شود؟

اگر دچار افتادگی رحم مرحله 1 هستید، احتمال بارداری کاملا وجود دارد، اما باید با پزشک خود مشورت کنید. بهترین توصیه برای شما این است که درمان را تمام کنید و سپس باردار شوید. باردار شدن با افتادگی رحم به این معنی است که حفظ بارداری نیز دشوار است.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.2 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 5

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *