نقرس، علائم ، علل ایجاد، خطرات و درمان

نقرس نوعی شایع و پیچیده ای از بیماری آرتروز است که می‌تواند هر فردی را درگیر کند. این بیماری در اثر افزایش اسید اوریک خون به وجود می‌آید. یکی از عوامل افزایش دهنده ی اسید اوریک، دریافت زیاد مواد غذایی حاوی اسید آمینه ی پورین و مصرف زیاد غذاهای پر پروتئین به‌خصوص گوشت است.

این مقاله توسط دکتر میلاد دودانگه، بررسی و تایید ‌شده‌است.

نقرس عموما با حملات ناگهانی و شدید درد، تورم، قرمزی و حساسیت در یک یا چند مفصل، اغلب در انگشت شست پا مشخص می‌شود. حملات نقرس معمولا به صورت ناگهانی اتفاق می افتند و ممکن است شما را نیمه شب با این احساس که شست پا شما در حال سوختن است از خواب بیدار کند. مفصل آسیب دیده داغ، متورم و به قدری حساس است که حتی وزن ملحفه روی آن ممکن است غیرقابل تحمل به نظر برسد.

با این حال علائم نقرس همیشگی نیست و ممکن است گاهی ظاهر شوند و گاهی ناپدید گردند. در این مقاله از مدافون راه‌هایی برای مدیریت و کنترل علائم نقرس را به شما خواهیم آموخت. پس تا انتها همراه مدافون باشید.

نقرس چیست؟

علائم نقرس

حملات حاد نقرس با شروع سریع درد در مفصل آسیب دیده و به دنبال آن گرما، تورم، تغییر رنگ مایل به قرمز و حساسیت قابل توجه مشخص می‌شود. مفصل کوچک شست پا شایع‌ترین محل حمله است. مفاصل دیگری که ممکن است تحت تاثیر قرار گیرند عبارتند از: مچ پا، زانو، مچ دست، انگشتان دست و آرنج. در برخی افراد، درد حاد آنقدر شدید است که حتی سنگینی یک پارچه یا ملحفه روی مفصل باعث درد شدیدی می‌شود. این درد ها معمولاً طی چند ساعت و گاها چند روز فروکش می‌کنند.در موارد نادر، حمله می‌تواند هفته ها طول بکشد. اکثر افراد مبتلا به نقرس حملات مکرر را در طول ‌سال‌ها تجربه می‌کنند.

  • درد شدید مفصلی
  • ‌‌ناراحتی‌های طولانی مدت
  • التهاب و قرمزی
  • محدودیت حرکتی

از دیگر علائم نقرس هستند.

علت ایجاد نقرس

به گفته محققان شیوع نقرس در ایالات متحده در بیست سال گذشته افزایش یافته است و در حال حاضر (4٪) آمریکایی را تحت تاثیر قرار داده است. نقرس در مردان بیشتر از زنان و در مردان آفریقایی-آمریکایی بیشتر از مردان سفید پوست شیوع دارد. احتمال ابتلا به نقرس با بالا رفتن سن افزایش می ‌یابد و در سن 75 سالگی به اوج خود می‌رسد. در بانوان ، حملات نقرس معمولاً پس از یائسگی اتفاق می ‌افتد. البته جالب است بدانید که نقرس ریشه ژنتیکی نیز دارد. از  این رو اگر والدین شما مبتلا به این بیماری هستند، احتمال ابتلا شما به آن 20 درصد می‌باشد.

در واقع ابتلا به نقرس به دلیل وجود مقادیر بالای اسید اوریک در خون رخ می‌دهد . بعضی از عواملی که باعث بوجود آمدن این کریستال ها می‌شوند، عبارتند از:

  • چاقی
  • مصرف الکل
  • مصرف زیاد خوراکی های حاوی اسید اوریک مانند: گوشت قرمز، سیرابی، ماهی کولی، شاه ماهی، مارچوبه و قارچ
  • بیماری‌های خاص مانند: فشارخون بالای درمان نشده، دیابت، چربی یا کلسترول بالای خون و باریک شدن رگ‌ها
  • مصرف برخی داروها مانند: دیورتیک ها (برای درمان فشارخون استفاده می‌شوند)، آسپرین و داروهایی که برای افرادی که پیوند عضو انجام داده ‌اند.
  • سابقه خانوادگی
  • سن و جنس. نقرس در مردان بیشتر از زنان رخ می‌دهد.

عوارض نقرس

افراد مبتلا به نقرس ممکن است مشکلات شدیدتری را تجربه کنند، از جمله:

نقرس بازگشتی: عدم استفاده از درمان سبب می‌گردد بیماری تقرس در دوره های بعدی زندگی دوباره برگرد و سبب فرسایش و تخریب مفصل شود

نقرس پیشرفته: رسوب کریستال‌های اورات در زیر پوست، در گره‌هایی به نام توفی (TOE-fie) در مناطق مختلفی مانند انگشت‌ها، دست‌ها، پاها، آرنج یا تاندون آشیل، در بیماران نقرسی که درمان نمیشوند، ایجاد می‌گردد. این عارضه معمولا دردناک نیست. اما در حملات نقرس ممکن است متورم و حساس شود و از نظر زیبا شناختی برای بیمار مشکل ایجاد کند.

سنگ کلیه:کریستال‌های اورات می‌توانند در مجاری ادراری افراد مبتلا به نقرس جمع شده و باعث ایجاد سنگ کلیه شوند. مصرف دارو می‌تواند به کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه کمک کند.

پیش‌گیری از علائم نقرس

در دوره‌های عاری از علائم، ممکن است دستورالعمل‌های غذایی به محافظت در برابر حملات این بیماری در آینده کمک کنند.

  • مصرف مایعات به مقدار بالا و عدم استفاده از نوشیدنی‌های شیرین با فروکتوز بالا.
  • عدم مصرف محصولات الکلی از جمله آبجو
  • استفاده از محصولات لبنی کم چرب
  • محدودیت مصرف گوشت، ماهی و مرغ
  • حفظ وزن مطلوب و عدم استفاده از رژیم های سخت برای کاهش بسیار شدید وزن زیرا اینگونه رژیم ها به‌طور موقت سطح اسید اوریک را افزایش میدهند.

راه‌های تشخیص نقرس

آزمایش‌های متعددی برای تشخیص این بیماری وجود دارد که در ادامه به معرفی این آزمایش‌ها خواهیم پرداخت.

  • آزمایش مایعات مفصل
  • آزمایش اندازه گیری میزان اسید اوریک و کراتینین در خون
  • تصویربرداری با اشعه ایکس
  • سونوگرافی
  • سی تی اسکن با انرژی دوگانه

پیشنهاد مطالعه | با درمان نقرس بیشتر آشنا شوید.

راه‌های درمان نقرس

درمان نقرس

نقرس معمولا به کمک دارو درمان می‌شود. اما انتخاب نوع دارو و نحوه مصرف آن توسط دکتر روماتولوژیست تشخیص داده می‌شود. برخی داروها که می‌توان از آن ها برای درمان و کاهش عوارض نقرس استفاده کرد عبارتند از:

داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)

NSAID  ها شامل داروهایی بدون نسخه مانند: ایبوپروفن، ناپروکسن سدیم و همچنین NSAID های تجویز شده با قدرت بیشتر مانند ایندومتاسین (Indocin) یا سلکوکسیب (Celebrex) است.

ممکن است روماتولوژیست برای جلوگیری از حمله حاد، دوز بیشتری تجویز کند، اما به تدریج باید از مصرف آن کاسته شود. NSAID ها معمولا با خطر درد، خونریزی و زخم معده همراه هستند.  از این رو افراد مبتلا به بیماری کلیوی، زخم معده و سایر مشکلات گوارشی قادر به مصرف NSAID ها نیستند.

کلشی سین

اگر کلشی سین را ظرف 24 ساعت پس از حمله نقرس مصرف کنید، می‌تواند التهاب و درد را کاهش دهد. اثربخشی دارو می‌تواند با عوارض جانبی مانند حالت تهوع، استفراغ و اسهال، به‌خصوص در دوزهای بالا، خنثی شود.

کورتیکواستروئیدها

داروهای کورتیکواستروئید، مانند داروی پردنیزون ممکن است التهاب و درد نقرس را کنترل کنند. این دارو ها معمولا به صورت قرص یا تزریق به مفصل به بیمار تجویز می‌شوند. معمولا پزشکان از کورتیکواستروئیدها فقط در افرادی که نقرس دارند و نمی‌توانند از NSAID یا کلشی سین مصرف کنند، استفاده می‌کنند. معمولاً عوارض جانبی کورتیکواستروئیدها شامل تغییرات خلقی، افزایش سطح قند و فشار خون می‌باشد.

داروهای کاهش دهنده سطح اسید اوریک

داروهایی که به کاهش سطح اسید اوریک در بدن کمک می‌کنند تا از حملات بعدی نقرس جلوگیری یا کاهش دهند عبارتند از:

  • آلوپورینول، به عنوان یک قرص مصرف می‌شود.
  • فبوکسوستات، به صورت قرص مصرف می‌شود.
  • پگلوتیکاز، داخل وریدی تزریق می‌شود.
  • پروبنسید، به صورت قرص مصرف می‌شود.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورت مشاهده هر یک از علائم ذکر شده و در صورت داشتن درد های طولانی و وحشتناک، بهتر است سریعا به متخصص روماتولوژی مراجعه نمایید.

چنانچه امکان مراجعه حضوری به پزشک را ندارید می‌توانید اپلیکیشن مدافون را دانلود نموده و در آن ثبت نام کنید. پس از ثبت نام در اپلیکیشن مدافون، وارد قسمت روماتولوژی شده و با بهترین فوق تخصصان روماتولوژیست کشور، مشاوره پزشکی اشته باشید.

حملات نقرس چند بار اتفاق می‌افتد؟

برخی از افراد به‌طور مکرر حملات نقرس را تجربه می‌کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است چند سال یکبار دچار این حملات شوند. اما با این حال اگر نقرس به موقع درمان نشود، ممکن است تعداد دفعات حملات بیشتر شود و مدت زمان آن نیز طولانی تر گردد. حملات نقرس می‌تواند بارها و بارها در یک مفصل اتفاق بیفتد یا مفاصل مختلف را تحت تاثیر قرار دهد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.8 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 2366

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *