انواع سرطان تیروئید

شاید برایتان جالب باشد که بدانید تیروئید دارای سرطان های مختلفی از نوع های مختلف می‌باشد. به‌طور کلی سرطان تیروئید به 4 دسته کلی تقسیم می‌شود. این سرطان ها عبارتند از:

  • سرطان پاپیلاری تیروئید
  • سرطان فولیکولار تیروئید
  • سرطان مدولاری تیروئید
  • سرطان آناپلاستیک تیروئید

 در ادامه به معرفی انواع سرطان ها پرداخته‌ایم.

سرطان پاپیلاری تیروئید

در اکثر مواقع سرطان تیروئید از نوع پاپیلاری می‌باشد و منشا این سرطان از محل ترشح هورمون‌های تیروئید می‌باشد.

این نوع سرطان چنانچه زود تشخیص داده شود و درمان های تکمیلی آن آغاز گردد، آسیبی به افراد وارد نمی‌آورد و فرد به حالت نرمال باز خواهد گشت. بنابراین سرطان های تیروئید علی الخصوص سرطان پاپیلاری تیروئید، به شرط آن که زود تشخیص داده شده و درمان شوند، مشکل ساز نمی‌باشند و جان افراد را به خطر نمیاندازند.

سرطان_تیروئید

سرطان فولیکولار تیروئید

با توجه به آن که سرطان فولیکولار نیز از سلول‌های فولیکول های تیروئید منشا می‌گیرد، اما ماهیت آسیب رسانی این نوع سرطان، با سرطان پاپیلاری به کلی تغییر می‌کند.

سرطان فولیکولار تیروئید در سنین بالاتری اتفاق میافتد و نسبت به سرطان پاپیلاری، خطرناک تر می‌باشد.

سرطان تیروئید مدولاری

سرطان مدولاری نوع دیگری از سرطان تیروئید است که نسبت به سایر سرطان ها، نادرتر می‌باشد. این سرطان ریشه ارثی داشته و ممکن است به صورت ژنی (تغییرات رد) کل اعضای خانواده را به خود درگیر کند. از این رو چنانچه اگر فردی از اعضای خانواده به سرطان مدولاری دچار شد، تمام اعضای خانواده اعم از، پدر، مادر، برادر، خواهر و فرزندان چکاپ نمایند و چنانچه تغییرات رد در آن ها مشاهده شد، به صورت پیشگیرانه، جراحی خروج تیروئید را انجام دهند.

سرطان تیروئید آناپلاستیک

سرطان آناپلاستیک بسیار نادر بوده و تعداد افراد محدودی را به خود درگیر می‌کند. این نوع سرطان‌ اغلب باعث تغییراتی در ژن سرکوبگر تومور TP53 و انکوژن CTNNB1 می‌شود و بسیار خطرناک تر سه سرطان دیگر تیروئید (پاپیلاری، مدولاری، فولیکولار) می‌باشد. این نوع سلول‌های سرطانی، سرعت رشد بسیار زیادی دارند و اغلب به نقاط دیگر منتقل می‌شوند.

به‌طور کلی می‌توان گفت که حدود 90 درصد سرطان های تیروئید پاپیلاری بوده و تنها 10 در آن شامل سرطان های دیگر می‌باشد.

اگر نیاز به مشاوره با پزشک متخصص غدد دارید، در اپلیکیشن مدافون می‌توانید به صورت شبانه روزی از پزشکان آنلاین مشاوره دریافت کنید

مراحل تشخیص و درمان تیروئید

اولین مرحله تشخیص خوشخیم و یا بدخیم بودن گره های تیروئیدی، انجام سونوگرافی می‌باشد.

پزشک با بررسی سونوگرافی بیمار می‌تواند به تعداد توده ها، محل قرارگیری آن ها و خصوصیات آن ها دست یابد. در صورت لزوم پس از بررسی دقیق سونوگرافی و برای کسب اطلاعات بیشتر، پزشک درخواست آزمایش خون می‌دهد. اما تشخیص اصلی با نمونه برداری سوزنی گره یا توده تیروئید می‌باشد.

در این روش با بی حسی موضعی، سوزن های نازکی را وارد گره ها می‌کنند و یک مقداری از گره یا توده را به عنوان نمونه خارج می‌کنند. سپس نمونه را به آزمایشگاه فرستاده و بررسی های لازم را بر روی نمونه انجام می‌دهند. چنانچه توده خوش خیم بود، درمانی صورت نمی‌گیرد و تنها کافیست شخص چکاپ های دوره ای را انجام دهد. زیرا توده های خوش خیم ممکن است در طول زمان بدخیم شوند. اما اگر توده بدخیم باشد، به توصیه پزشک، ممکن است جراحی صورت گیرد. زیرا هیچ روشی به جز جراحی، بر روی توده های بدخیم تاثیر گذار نخواهند بود.

تشخیص تیروئید

آیا تیروئید همیشه علامت دارد؟

باور اکثر مردم برآن است که چنانچه تیروئید دچار مشکل گردد، حتما یک علامتی از پرکاری یا کم کاری تیروئید را در خود مشاهده خواهند کرد. اما جالب است بدانید که امروزه با توجه به تحقیقات انجام شده، چیزی خلاف این نظریه اثبات ‌شده‌است.

بیماری‌های تیروئید به دو دسته تقسیم می‌شوند:

یک دسته از بیماری‌های تیروئید، موجب تغییر عملکرد تیروئید می گردند. یعنی در این بیماری‌ها ترشح هورمون‌ها افزایش پیدا کرده (پرکاری تیروئید) و یا ترشح هورمون‌ها کاهش می‌یابد(کم کاری تیروئید).

اما دسته دیگری از بیماری‌های تیروئیدی، با تغییر ترشح هورمون‌ها همراه نیست. زیرا در این دسته از بیماری‌ها، با تغییرات ساختمانی مواجه هستیم. برخی از این تغییرات عبارتند از:

  • تغییر ابعاد تیروئید و بزرگ شدن آن (گواتر)
  • وجود گره ها یا توده های خوشخیم و یا بدخیم در داخل و یا اطراف تیروئید

در این صورت افراد در صورت مراجعه هیچ علائمی ندارند و تنها از وجود یک غده در گلوی خود که با قورت دادن آب دهن و یا غذا خوردن حرکت می‌کند، شکایت دارند.

سوالات پزشکی سرطان تیروئید

آیا سرطان تیروئید کشنده است؟

سرطانهای تیروئید با سایر سرطان ها متفاوت هستند و کاملا قابل درمان هستند و در صورت تشخیص و درمان به موقع، شخص می‌تواند زندگی طبیعی داشته باشد.

انواع سرطان تیروئید چیست؟

به‌طور کلی سرطان تیروئید به ۴ دسته کلی تقسیم می‌شود. این سرطان ها عبارتند از: سرطان پاپیلاری تیروئید، سرطان فولیکولار تیروئید، سرطان مدولاری تیروئید، سرطان آناپلاستیک تیروئید

تاریخ نگارش:

شما اینجا هستید:

خانه » مجله پزشکی و روانشناسی » انواع سرطان تیروئید

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.8 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 374

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *