التهاب لثه، علائم، درمان و عوارض

اطراف ‌دندان‌ها بافت‌هایی صورتی رنگ وجود دارد که به آن ها لثه گفته می‌شود. ‌‌لثه‌ها محل اتصال ‌دندان‌ها به استخوان فک هستند. از آنجایی که دهان به دلیل محیطی گرم و مرطوب و داشتن مواد غذایی کافی، مکانی ‌ایده‌آل برای زندگی باکتری‌ها می‌باشد، رشد باکتری‌ها در این مکان، باسرعت بالایی اتفاق می‌افتد و همین امر موجب عفونت‌های بسیار بالای دهان و ‌دندان‌ها می‌شود.

همه چیز درباره التهاب لثه

التهاب لثه چیست؟

عفونت لثه یا التهاب لثه یک بیماری باکتریایی است که با درگیر کردن لثه‌ ها موجب بروز چرک در حفره‌ دهانی بیمار می‌شود. التهاب لثه به معنای وجود هرگونه چرک و التهاب در بافت لثه می ‌باشد و معمولاً با بروز درد و تورم لثه ‌ها همراه است. این بیماری به دلیل فعال شدن سیستم ایمنی مخاطی دهان و پاسخ آن به عوامل عفونی مختلف ایجاد می‌شود و با متورم کردن لثه و پر خون کردن آن موجب بروز ناراحتی ‌ها و علائم اولیه بیماری در مبتلایان می‌ شود.

عفونت لثه یکی از شایع‌ترین بیماری ‌های دهان و دندان محسوب می‌شود و سالانه میلیون ‌ها نفر به این عارضه مبتلا می گردند. اما علائم و شدت این بیماری در افراد مختلف متفاوت است. کنترل و درمان التهاب و عفونت لثه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است زیرا ادامه یافتن این بیماری و عدم کنترل آن موجب از بین رفتن استحکام و یکپارچگی بافت لثه خواهد شد و در نهایت خطر افتادن و پوسیدگی دندان را به میزان قابل توجهی افزایش خواهد داد.

در صورتی که دچار التهاب لثه هستید، می‌توانید در اپلیکیشن مدافون، از دندانپزشکان آنلاین مشاوره دریافت کنید.

انواع التهاب لثه

التهاب لثه به دو نوع مختلف تقسیم می‌شود:

ضایعات لثه ای پلاکی دندان

این التهاب می‌تواند در اثر پلاک، عوامل سیستمیک (عمومی)، داروها یا سو تغذیه ایجاد شود.

ضایعات لثه ای غیر پلاکی دندان

این نوع التهاب می‌تواند توسط یک باکتری، ویروس یا قارچ خاص ایجاد شود. همچنین ممکن است در اثر عوامل ژنتیکی، شرایط سیستمیک (از جمله واکنش های آلرژیک و بیماری‌های خاص)، زخم‌ها یا واکنش های بدنی خارجی مانند پروتزها (‌دندان‌های مصنوعی) ایجاد شود. بعضی اوقات، دلیل خاصی برای ایجاد ضایعات لثه ای غیر پلاکی وجود ندارد.

علائم التهاب لثه

علائم التهاب و عفونت لثه بر اساس شدت و عوامل ایجاد کننده ‌ی آن بیماری متفاوت است.

از مهم ‌ترین علائم التهاب لثه می‌ توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ایجاد شدن درد در محل التهاب و یا حفره‌ی دهانی
  • ورم کردن و قرمزی لثه
  • بوی بد دهان
  • حساس شدن بیش از حد دندان ‌ها به سردی و گرمی
  • متورم شدن غدد لنفاوی ناحیه گردن
  • خونریزی لثه هنگام مسواک زدن و یا نخ دندان
  • وجود پلاک دندان، یک ماده چسبنده روی دندان
  • شل شدن دندان یا ریزش دندان

پیشنهاد مطالعه | دکتر آسو حمزه ای، دندانپزشک، به سوالات کاربران درباه بیماری‌های دهان و دندان پاسخ داده است.

عوامل ایجاد التهاب لثه

عفونت ‌های باکتریایی

عفونت‌ های باکتریایی یکی از شایع ‌ترین علل ایجاد عفونت لثه محسوب می‌شوند. معمولاً التهابی که به واسطه‌ پاتوژن باکتری ‌های دهانی ایجاد می‌شود از شدت بیشتری برخوردار است. عوامل باکتریایی با نفوذ به بافت لثه موجب فعال شدن سیستم ایمنی مخاطی می‌شوند و زمینه را برای بروز التهاب و تورم در بافت لثه فراهم می‌کنند. فعّالیت سیستم ایمنی در بافت لثه و در نتیجه عفونت لثه با علائم مختلفی همچون: تورم بافت لثه، درد، سفید شدن و تغییر رنگ لثه‌‌ ها و حساس شدن ‌دندان‌ها همراه است و ادامه یافتن این علائم می‌تواند برای بسیاری از افراد آزار دهنده باشد.

مصرف دخانیات

افرادی که سیگار می کشند، تنباکو می جوند یا مشکل سو مصرف مواد دارند نیز مستعد ابتلا به این عارضه هستند.

الکل

مصرف بیش از حد الکل می‌تواند منجر به التهاب لثه شود.

تغییرات هورمونی

تغییرات هورمونی در دوران بلوغ، بارداری و یائسگی معمولا با افزایش التهاب لثه در ارتباط هستند. افزایش هورمون‌ها باعث می‌شوند رگ‌های خونیِ لثه‌ها بیشتر در معرض حمله‌ی باکتریایی و شیمیایی قرار بگیرند.

شیوع التهاب لثه در دوران بلوغ بین ۷۰ تا ۹۰ درصد رواج پیدا می‌کند.

رژیم غذایی نامناسب

برای مثال، کمبود ویتامین C موجب ایجاد التهاب در ‌‌لثه‌ها می‌گردد.

درمان التهاب لثه

جهت درمان التهاب لثه، ابتدا به یک دندانپزشک مراجعه کنید. امروزه با پیشرفت علم پزشکی و دندانپزشکی روش های مختلفی برای درمان عفونت لثه به بیماران ارائه می‌شود. شما می‌توانید از روش های نوین درمان عفونت لثه برای پیشگیری، کنترل و درمان التهاب ‌‌لثه‌ها استفاده نمایید. از جمله ‌‌مهم‌ترین روش های درمان عفونت لثه می‌توان به مواردی همچون: استفاده از درمان های آنتی بیوتیکی، استفاده مداوم از مسواک و نخ دندان، استفاده از محلول های دهانشویه مخصوص درمان التهاب لثه و … اشاره کرد.

عوارض التهاب لثه

در صورت بروز علائم عفونت و التهاب لثه حتما به پزشک مراجعه کنید. زیرا عدم مراجعه به موقع به پزشک و تحت درمان قرارنگرفتن، می‌تواند عوارض خطرناکی در پی داشته باشد.

عوارض التهاب لثه

برخی ار عوارض التهاب لثه عبارتند از:

  • آبسه یا عفونت در لثه یا استخوان فک
  • پریودنتیت، یک وضعیت جدی تر که می‌تواند منجر به از بین رفتن استخوان و دندان شود.
  • التهاب لثه مکرر
  • مطالعات متعدد نشان داده اند که بیماری‌های لثه مانند پریودنتیت می‌تواند موجب ایجاد حمله های قلبی و یا سکته مغزی گردد.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.9 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 265

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *