اضطراب جدایی کودکان

اختلال اضطراب جدایی، معمولا برای جدایی از مادر رخ می‌دهد. در این حالت کودک هنگام جدا شدن از مادر دچار دگرگون شده و بی تابی و گریه می‌کند. این اختلال، معمولا در اواخر 18 ماهگی بروز می‌کند و واکنشی طبیعی بعد از به راه افتادن کودک است.بچه‌ها در این سن میل به استقلال دارند اما این روند گاهی چنان ترسناک به نظر می‌رسد که کودک به والدینش پناه می برد تا کمی از اضطرابش کم شود.

این مقاله توسط دکتر مریم برومند، متخصص کودکان تهیه ‌شده‌است. تا انتهای مقاله همراه ما باشید

اضطراب جدایی کودکان

نشانه‌های اضطراب جدایی

از نشانه‌های اضطراب جدایی می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • نگرانی مداوم و مفرط کودک 
  • شکایت های مکرر جسمی
  • کابوس های مکرر با مضمون جدایی

اگر کودک نشانه‌های بالا را به مدت 4 هفته دارد، نشانه وجود اضطراب جدایی در اوست.

اضطراب جدایی اگر توسط پدر و مادر درست مدیریت شود در سه سالگی برطرف میشود.اما مشکل از اینجا شروع می‌شود که والدین راه برخورد درست با این مسئله را ن‌می‌دانند و اضطراب طبیعی کودک را تبدیل به اختلالی می‌کنند که هم خودشان و .هم کودک را قربانی خواهد کرد

چه راه‌هایی برای حل مشکل لجبازی در کودکان وجود دارد؟ در مقاله زیر با این روشها آشنا خواهید شد

پنج راهکار برای کنترل و مدیریت اضطراب جدایی کودکان

1- خداحافظی را کش ندهید: اگر قرار است از منزل بیرون بروید و کودک شاهد این بیرون رفتن شماست مراسم خداحافظی را طولانی نکنید. سریع کودک را ببوسید و با او خداحافظی کنید. هیچ‌وقت بدون خبر کودک را ترک نکنید. به او بگویید که بیرون می‌روید و پیش او برمی‌گردید.

2- جدی و مصمم باشید: اگر شاغل هستید سعی کنید هر روز سر یک ساعت مقرر از منزل خارج شوید تا این امر برای کودک تبدیل به یک مسئله عادی شود. سعی کنید زمانی این کار را انجام دهید که کودک خواب است. برای این مورد جدی و ثابت قدم باشید. این مسئله دلهره کودک را کاهش می‌دهد و سبب می‌شود نسبت به استقلال خودش و شما اعتماد و اطمینان بیشتری داشته باشد.

3- به کودک بی‌توجهی نکنید: منظور از خداحافظی سریع این نیست که به کودک بی‌توجهی کنید. کودک‌تان را ببوسید و سریع از او خداحافظی کنید تا مقدمه را برای گریه و بی‌تابی او فراهم نکنید.

4- زیر قول‌تان نزنید: شما احساس اعتماد و استقلال را از همان دوران کودکی در فرزند خود به وجود می‌آورید و پرورش می‌دهید. به همین خاطر برای این‌که کودک با احساس جدایی از شما کنار بیاید باید روی قول‌تان بمانید و به وعده خود عمل کنید. مثلا اگر به کودک قول داده‌اید 2 ساعت دیگر نزد او برمی‌گردید بدقولی نکنید.

5- جدایی را تمرین کنید: بهتر است به جای این‌که کودک‌تان را یک مرتبه ترک کنید (مثلا بعد از پایان مرخصی زایمان و فرا رسیدن زمان بازگشت به سر کار) پیش از موعد مقرر این کار را تمرین کنید. مثلا نوزاد یا کودک را به خانه مادربزرگش ببرید و از او بخواهید چند ساعت از فرزندتان نگهداری کند. حتی می‌توانید آخر هفته را برای این تمرین انتخاب کنید و کودک را حداقل یک ساعت با مادربزرگ یا شخص قابل اعتماد و نزدیک دیگری تنها بگذارید. قبل از شروع سن پیش دبستانی یا مدرسه ،این کار را با فرزندتان تمرین کنید. مهدکودک بهترین گزینه برای این تمرین است. به این ترتیب به فرزندتان این شانس را می‌دهید که آماده شود، تجربه کسب کند و خو دش را برای جدایی چند ساعته در روز از شما مهیا کند.

نکات مهم در رفتار با کودک چیست؟ در مقاله زیر متخصصان مدافون این موضوع را برای شما شرح داده اند:

برای حل مشکل اضطراب جدایی این موارد را به یاد داشته باشید:

  • بهتر است جدایی به مرور و مقطعی باشد تا کودک آمادگی بیشتر داشته باشد.
  • درباره نگرانی ها  و احساسات کودک با او حرف بزنید.
  • به حرف های کودک با صبر و حوصله گوش کنید.
  • بهترین زمان برای جدایی موقعی است که کودک مشغول بازی است.
  • هرگز بدون خداحافظی از کودک جدا نشوید.

روانشناس کودک و نوجوان آنلاین

اگر نیاز به مشاوره با روانشناس کودک و نوجوان دارید به لینک زیر مراجعه کنید و مشاوره تلفنی و آنلاین دریافت کنید.

دریافت مشاوره

تاریخ نگارش:

شما اینجا هستید:

خانه » مجله پزشکی و روانشناسی » اضطراب جدایی کودکان

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.7 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 589

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *