نحوه مصرف و انواع قرص های ضد بارداری

قرص‌های ضدبارداری یکی از ‌رایج‌ترین و محبوب ترین راه‌های جلوگیری از بارداری است اما اگر از این قرص‌ها به شکل صحیح استفاده نشود می‌تواند عوارضی به همراه داشته باشد. در این مقاله از مدافون به بررسی نحوه مصرف و انواع قرص‌های ضدبارداری پرداخته‌ایم. با ما همراه باشید. این مقاله به تایید مامای آنلاین مدافون ، خانم کوثر اسفرم مشگین شهر رسیده است.

اگر نیاز به مشاوره با یک مامای آنلاین، در خصوص راه‌های مصرف قرص‌های ضدبارداری و اورژانسی دارید، در مدافون در هر ساعتی از شبانه روز، می‌توانید مشاوره پزشکی آنلاین و تلفنی دریافت کنید:

همان‌طور که گفته شد قرص‌های ضد بارداری ، از روش های محبوب پیش گیری از بارداری است و بعد از وسایل فیزیکی مانند کاندوم ، بیشترین مصرف را دارد. اما در استفاده از این قرص‌ها، باید دقت کرد چرا که مصرف نادرست آنها خطراتی مانند اضافه وزن، سقط جنین و افزایش ریسک کنسر سینه را به همراه خواهد داشت.

انواع قرص ضدبارداری

دو نوع اصلی قرص‌های جلوگیری از بارداری وجود دارد:

قرص‌های ضد بارداری ترکیبی: این نوع قرص حاوی استروژن و پروژسترون است. اثر ضدبارداری این قرص‌ها با سرکوب تخمک گذاری است. انواع مختلفی از این قرص وجود دارد.
قرص کوچک (مینی پیل) یا پروژسترونی این نوع قرص فقط حاوی پروژسترون است که قرص‌های شیردهی معروف هستند.

اگر به دنبال مصرف اورژانسی قرص‌های ضدبارداری هستید، مقاله ماما، مژگان پیامنی را درباره روش های اورژانسی مصرف قرص‌های ضدبارداری از دست ندهید: روش های اورژانسی جلوگیری از بارداری

قرص LD و HD

قرص‌های LD در هر دو مدل ترکیبی و پروژسترونی موجود می‌باشند. تنها تفاوت این قرص‌ها در میزان دوز دارو می‌باشد. در واقع قرص‌های LD در مقایسه با قرص‌هایHD  دوز پایین‌تری داشته و در نتیجه عوارض جانبی کم‌تری هم ایجاد می‌کنند.

قرص اچ دی که گاهی بنا به تشخیص پزشک برای درمان کیست تخمدان نیز استفاده می‌شود، ترکیبی از هورمون استروژن و پروژسترون است که هدف آن توقف فرایند تخمک‌گذاری، افزایش ترشح رحم برای جلوگیری از رسیدن اسپرم به تخمک است. قرص‌های اچ دی به افراد زیر 20 سال توصیه نمی‌شود.

مصرف قرص‌های ضد بارداری به مدت کوتاه برای مثال 3 تا 6 ماه معمولاً مشکلی ایجاد نمی‌کند. بهتر است همیشه از قرص‌هایی با دوز پایین از جمله یاسمین، یاز، مارولون، دیان 35 و یا نوع ایرانی آن‌ها مانند سیپروترون کامپاند و یا LD استفاده شود. اگر این داروها به فرد جواب داد دیگر نیازی به استفاده از قرص‌های خیلی قوی مثل HD وجود ندارد.

مدت زمان مصرف قرص‌های جلوگیری از بارداری

استفاده از این قرص‌ها به مدت طولانی و بدون توقف اصلاً توصیه نمی‌شود. اگر قرصی امروز قطع شود چند ماه طول می‌کشد تا کل دارو از بدن خارج شود و از آنجا که این هورمون می‌تواند تحریک کننده سرطان سینه باشد توصیه می‌شود قرص با فواصل 3 ماه استفاده و 1 ماه توقف و یا 6 ماه استفاده و 2 ماه توقف مصرف شود. در کل استفاده از قرص بیشتر از 4 سال به‌خصوص به‌طور ممتد خیلی توصیه نمی‌شود.

نحوه استفاده از قرص‌های ضدبارداری

قرص‌های ضدبارداری را در ساعت مشخصی از روز مصرف کنید. اگر قرصی را فراموش کردید یا قرصی را با تاخیر بیش از 3 ساعت مصرف کردید، باید حداقل برای دو روز از یک روش دیگر پیشگیری از بارداری استفاده کنید.

اگر ظرف 3 ساعت پس از مصرف قرص استفراغ کنید، ممکن است قرص به‌طور کامل جذب جریان خون نشده باشد. بنابراین بلافاصله یک قرص دیگر مصرف کرده و قرص بعدی را در زمان معمول خود مصرف کنید.

اسهال بسیار شدید (6 تا 8 بار آبکی در 24 ساعت) ممکن است به این معنی باشد که قرص به درستی عمل نمی‌کند.

قرص‌های پیشگیری از بارداری که در بسته های 28 عدد هستند، بعد از مصرف 21 قرص فعال باید 7 قرص خنثی مصرف شده و اگر بعد از آن پریود نشدید، می‌توانید بسته دوم را شروع کنید.

قرص‌های 21 روزه از روز اول پریود مصرف آنها شروع می‌شود و بعد از یک هفته وقفه مصرف بسته جدید آغاز می‌شود.

مقاله: قرص‌های ضدبارداری را هرگز طولانی مدت استفاده نکنید!

منع مصرف قرص‌های ضدبارداری

خانم‌های سیگاری بالای 35 سال نباید از قرص‌های ضدبارداری ترکیبی استفاده کنند. همچنین در صورت داشتن شرایط یا بیماری‌های زیر نباید از قرص ضدبارداری ترکیبی استفاده کنید

  • لخته شدن خون
  • سرطان پستان
  • حمله قلبی، سکته مغزی یا سایر مشکلات جدی قلبی
  • سردردهای میگرنی
  • فشار خون بالا کنترل نشده
  • دیابت یا بیماری کبدی شدید
  • انجام زایمان به تازگی

در صورت داشتن شرایط زیر از مصرف قرص‌های پروژسترون خودداری کنید:

  • اشکال خاصی از لوپوس
  • سرطان پستان

نحوه عملکرد قرص ضدبارداری

قرص‌های ضدبارداری از ترشح تخمک توسط تخمدان ها جلوگیری می‌کند. این قرص‌ها همچنین پیشرفت تخمک را از طریق لوله های فالوپ کند می‌کنند، مخاط دهانه رحم را ضخیم می‌کنند و پوشش داخلی رحم (اندومتر) را نازک می‌کنند. همه این اقدامات به جلوگیری از پیوستن اسپرم به تخمک کمک می‌کند.

اگر برای انتخاب قرص ضدبارداری مناسب نیاز به مشاوره با پزشک متخصص زنان آنلاین دارید، همین الان در مدافون چندین پزشک آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند

مدل های مختلف قرص‌های ضدبارداری و نحوه مصرف آنها

قرص‌های جلوگیری از بارداری زیر در کشورمان از طریق داروخانه ها، به آسانی قابل تهیه می‌باشند:

قرص ضد بارداری HD

قرص‌های اچ دی در یک بسته 21تایی عرضه می‌شود. نحوه مصرف قرص اچ دی به این صورت است که باید از روز اول قاعدگی شروع به مصرف شده و تمامی قرص‌های بسته طی 21 روز، پشت‌سرهم مصرف شود تا اینکه بسته تمام شود. پس از اتمام بسته، تا یک هفته از مصرف دوری کنید و در روز هشتم، مصرف بسته دیگر را آغاز کنید.

درصورتی‌که سر ساعت و مطابق با برنامه از این قرص استفاده کنید، احتمال بارداری بسیار کم خواهد شد.

قرص ضد بارداری یاسمین

هر بسته‌ی قرص یاسمین ۲۸ حاوی ۲۱ قرص دارای مواد اولیه‌ی دارویی فعال (با هورمون) است. ممکن است هر بسته‌ی دارو هفت قرص یادآور بدون هورمون نیز درون خود داشته‌باشد. هر روز یک قرص فعال (با هورمون) را به مدت ۲۱ روز در یک ردیف از بسته‌ی قرص مصرف کنید. در صورتی‌که از محصولی با ۲۸ قرص استفاده می‌کنید پس از مصرف آخرین قرص فعال، هر روز، یک عدد قرص یادآور را به مدت هفت روز، در یک ردیف، مصرف کنید، مگر این‌که خلاف تجویز پزشک باشد.

قرص ضد بارداری یاز

این قرص ۲۱ عدد یاست و مصرف آن باید از روز اول سیکل آغاز شود. بدون وقفه باید مصرف آن را ادامه دهید، در بسته‌بندی این قرص‌ها قرص‌های سفیدی را می‌بینید که خنثی بوده و هیچ تاثیری در جلوگیری از بارداری ندارند.

قرص ضد بارداری روکین

این قرص هم همانند بسیایر از قرص‌های ضدبارداری، دارای بسته‌بندی ۲۱ روزه است. مصرف این دسته از قرص‌ها به صورت شبانه است و هر شب باید بدون وقفه یک قرص مصرف کنید. بعد از اتمام بسته اول باید هفت روز فاصله بیندازید و مصرف بسته دوم را آغاز کنید.

قرص ضد بارداری کنتراسمین

 از روز اول قاعدگی ، شبی یک عدد تا 21 شب . سپس 7 روز فاصله تا شروع بسته جدید .

قرص ضد بارداری دروسپیل

این قرص از نظر نوع مصرف شباهت بسیار بالایی به روکین دارد. ۲۱ قرص ضدبارداری دروسپیل باید به صورت شبانه مصرف شود. برای شروع بسته دوم هم بهتر است یک هفته فاصله بین مصرف قرص قبلی وجود داشته باشد.

قرص ضد بارداری مارولون

قرص ضدبارداری مارولون با نام دیگر دزوسپتیو هم شناخته ‌شده‌است. برای مصرف ۲۱ قرص مارولون باید از روز پنجم قاعدگی مصرف آن را آغاز کنید. بهتر است بسته بعدی آن را هفت روز پس از استفاده بسته قبلی آغاز کنید تا نتیجه موثرتری داشته باشد. اگر زمان مصرف قرص را در روز پنجم فراموش کردید بهتر است تا ۱۰ روز بعد از آن از کاندوم استفاده کنید.

قرص ضد بارداری بلارا

هر بسته قرص بلارا دارای ۲۱ قرص ضدبارداری است، مصرف آن را باید از روز اول سیکل خود آغاز کنید.

قرص ضد بارداری کامپاند

برای مصرف این قرص‌ها باید از روز پنجم فاعدگی خود مصرف آن‌ها را آغاز کنید. این قرص‌ها همانند سای قرص‌های بارداری دارای ۲۱ قرص فعال هستند.

عوارض مصرف قرص‌های ضدبارداری

از عوارض شایع قرص‌های ضدبارداری به این موارد می‌توان اشاره کرد:

  • سردرد و میگرن
  • کج خلی
  • لکه بینی بین پریود
  • حالت تهوع
  • درد و حساسیت سینه
  • کاهش میل جنسی
  • پریود نشدن
  • افزایش وزن

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 5 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 1

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *