دمنوش گیاهی برای مسمومیت و اسهال و استفراغ

مسمومیت اتفاقی است که افراد زیادی آن را تجربه کرده‌اند. مسمومیت غذایی می‌تواند با عوارضی مانند حالت تهوع، استفراغ، اسهال و دلپیچه‌های شدید همراه باشد. افرادی که دچار مسمومیت غذایی می‌شوند، باید یک برنامه غذایی چندروزه را دنبال کنند تا هم اثرات مسمومیت زودتر از بدن‌ خارج شود و هم بدن بتواند در کوتاه‌ترین زمان ممکن خودش را بازسازی کند.

این مقاله به تایید دکتر نگار اسماعیلی رسیده است.

در این مقاله چند نوشیدنی گیاهی برای از بین بردن اسهال،‌ استفراغ یا حالت تهوع شدید ناشی از مسمومیت معرفی کرده‌ایم. به یاد داشته باشید که مصرف جوشیدنی ها و دمنوش های گیاهی هم باید تحت نظر پزشک انجام شود.

اگر به پزشک متخصص طب سنتی دسترسی ندارید، مجموعه ای از بهترین پزشکان متخصص طب ایرانی آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند

شربت سیب

شربت سیب؛ این شربت جزو شربت‌های نشاط‌آور است که می‌تواند در زمان مسمومیت باعث دفع سموم از بدن شود. این شربت برای تقویت معده و دستگاه گوارش بسیار مناسب است و مصرف آن در دوران مسمومیت باعث کاهش حالت تهوع می‌شود. ضمن اینکه اگر در اثر مسمومیت غذایی دچار بی‌اشتهایی شده‌اید، می‌توانید این شربت را قبل از غذا یا همراه با غذا برای افزایش اشتها مصرف کنید. برای تهیه شربت سیب باید حدود یک کیلو آب سیب شیرین را با 150 گرم عسل یا شکر مخلوط کنید.

سپس این مخلوط را روی حرارت ملایم بگذارید تا نصف آب سیب بخار شود. بعد آن را صاف کنید و یک شب کنار بگذارید. روز بعد دوباره شربت صاف‌شده را روی حرارت قرار دهید تا کاملا غلیظ شود. درنهایت، این شربت را در ظرف شیشه‌ای داخل یخچال نگهداری کنید و در دوران مسمومیت روزی یکی- ‌دو لیوان از رقیق‌شده آن را با آب خنک میل کنید. 

شربت سیب اسهال

شربت سیب و زرشک و لیمو

یکی دیگر از شربت‌های سنتی که می‌تواند باعث کاهش تهوع در دوران مسمومیت شود، شربت سیب و زرشک و لیمو است. برای تهیه این شربت باید 200 گرم آب زرشک را با 200 گرم آب سیب شیرین و 100 گرم آبلیموی تازه ترکیب کنید. این ترکیب را روی حرارت ملایم قرار دهید تا آب اضافی‌اش بخار شود و حدود یک‌سوم آب در ظرف باقی بماند. مخلوط آب باقی‌مانده را می‌توانید بعد از صاف کردن در دوران مسمومیت مصرف کنید تا طول دوره درمان کوتاه‌تر شود. 

دمنوش پونه کوهی و آویشن شیرازی

این دمنوش خاصیت ضدعفونی‌کنندگی بسیار خوبی دارد و می‌تواند مقوی معده افراد مبتلا به مسمومیت غذایی باشد. برای تهیه آن باید نصف قاشق غذاخوری از پونه را با نصف قاشق غذاخوری از آویشن و یک قاشق مرباخوری از عسل داخل 1.5 لیوان آب جوش بریزید و آن را مانند چای به مدت 30 دقیقه روی حرارت ملایم یا غیرمستقیم مانند بخار کتری یا سماور دم کنید.

دمنوش مرزنجوش

این دمنوش از نوشیدنی‌های سنتی با طبیعت گرم است که برای آرامش معده در دوران مسمومیت، رفع اسهال، افزایش اشتها و کاهش تب بسیار مفید است. برای تهیه آن باید یک قاشق غذاخوری از مرزنجوش را در 2 لیوان آب جوش بریزید و به مدت 30 دقیقه روی حرارت غیرمستقیم مانند بخار کتری یا سماور قرار دهید تا دم بکشد. سپس آن را همراه با مقداری نبات برای فرد بیمار سِرو کنید.

تغذیه در هنگام مسمومیت

اگر دچار مسمومیت غذایی شده اید این توصیه ها را به یاد داشته باشید

تا می‌توانید مایعات بنوشید 

مصرف فراوان مایعات پس از مسمومیت می‌تواند به دفع هرچه سریع‌تر سموم از بدن و بازگشت توانایی ارگان‌هایی مانند سیستم گوارشی کمک کند. از طرف دیگر، استفراغ و اسهال ناشی از مسمومیت می‌تواند بدن را شدیدا در معرض کم‌آبی قرار دهد. اگر مبتلا به مسمومیت تابستانی شده‌اید، حتما به‌جز ازدست‌دادن آب بدن دچار اختلال در الکترولیت‌های بدن هم خواهید شد. بنابراین، علاوه بر نوشیدن آب ساده، مصرف سوپ‌های رقیق حاوی سبزیجات و آب مرغ، نوشیدنی‌های ورزشی بدون کافئین، چای کم رنگ و دمنوش زنجبیل هم می‌تواند برای بدن مفید باشد. 

شیرینی‌های طبیعی میل کنید 

همان‌طور که گفته شد، مسمومیت غذایی می‌تواند باعث ایجاد دلپیچه‌های شدید یا حالت تهوع‌های آزاردهنده بدون بروز استفراغ شود. در این حالت، شما باید برای بازگرداندن عملکرد طبیعی سیستم گوارشی به حالت قبل از مسمومیت، سعی کنید تا مصرف شیرینی‌های طبیعی را افزایش دهید و شدیدا از خوردن غذاهای چرب پرهیز کنید.

بهترین شیرینی‌های طبیعی که می‌توانند پس از مسمومیت مصرف شوند، شامل موز، عسل و کره بادام‌زمینی می‌شوند. از طرف دیگر، برخی منابع کربوهیدرات‌ها نیز پس از گذراندن دوره مسمومیت می‌توانند به بهبود عملکرد سیستم گوارشی کمک فراوانی کنند. این مواد غذایی شامل انواع جو، پوره سیب‌زمینی، برنج، نان تست و غلات صبحانه می‌شوند. البته در کنار منابع کربوهیدرات‌ها و شیرینی‌های طبیعی نام‌برده می‌توانید از سفیده تخم‌مرغ هم به‌عنوان یک منبع غذایی مغذی برای تامین ریزمغذی‌های ازدست‌رفته بدن بعد از مسمومیت استفاده کنید. 

ممنوعیت‌های غذایی را جدی بگیرید 

بسیاری از ما می‌دانیم که تهوع‌های آزاردهنده‌ای که تا چند روز پس از ابتلا به مسمومیت تابستانی در بدن باقی می‌مانند، می‌توانند با مصرف خوراکی‌های طبیعی ضدتهوع مانند دمنوش زنجبیل یا دمنوش نعناع کمی کاهش پیدا کنند. اما شاید خیلی‌ها ندانند که کدام گروه از نوشیدنی‌ها یا خوراکی‌ها نباید تا چند روز پس از ابتلا به مسمومیت مصرف شوند.

مصرف خوراکی‌های ممنوعه می‌تواند باعث بدتر شدن شرایط گوارشی شود و تشدید اسهال، استفراغ یا حالت تهوع را در پی داشته باشد. مهم‌ترین خوراکی‌های ممنوعه در دوران پس از مسمومیت شامل موارد زیر هستند؛ نوشیدنی‌های حاوی کافئین، غذاهای تُند، غذاهای سرشار از فیبر مانند انواع میوه‌ها و سبزی‌ها، محصولات لبنی، غذاهای پُرچرب، غذاهای سرخ‌کردنی، ادویه‌ها، سُس‌ها، آبمیوه و استعمال دخانیات. 

تغذیه و مسمومیت

سوالات پزشکی درباره درمان گیاهی مسمومیت

آیا مصرف چای بابونه برای اسهال مفید است؟

بابونه تاثیر خوبی در بهبود بیماری‌های گوارشی مانند التهاب معده، زخم‌های گوارشی، اسهال و نفخ دارد که توصیه می‌شود پس از هر وعده غذا یک فنجان دمنوش آن میل شود. بابونه با باکتری‌های بیماری‌زای سیستم گوارشی مقابله می‌کند اما آسیبی به فلور روده‌ای نمی‌رساند. همچنین حاوی فلاونوئیدهایی است که عملکرد ضدالتهاب و ضداسپاسم دارند. 

آیا دمنوش آویشن برای اسهال خوب است؟

آویشن یکی از بهترین گیاهان دارویی است که توسط سازمان بهداشت جهانی تایید شده ‌است. آویشن خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارد و فلاونوئیدهای آن در مقابله با رادیکال‌های آزاد و پیشگیری از بیماری‌های ناشی از آن نقش دارند. این گیاه ضدعفونی‌کننده طبیعی محسوب شده و موجب کاهش التهاب های بدن می‌شود. البته در موارد ابتلا به اسهال نیز مفید است زیرا به پاکسازی بدن کمک می‌کند. 

آیا دارچین برای درمان اسهال مفید است؟

دارچین طعم عالی به غذاها می‌بخشد و تانن‌‌های موجود در آن خواص ضدعفونی بسیار مفیدی برای مبارزه با اختلالات روده و اسهال دارد. معمولا برای احساس گرمابخشی در روزهای سرد توصیه می‌شود دارچین به‌تنهایی یا همراه با گیاهان و میوه‌‌های خشک به‌شکل دمنوش تهیه گردد.

جوز هندی چه تاثیری بر اسهال دارد؟

مشکلات گوارشی یکی از عوارض بیماری‌‌های ویروسی زمستان است. افزودن جوزهندی به غذاها علاوه بر احساس گرمابخشی عالی که دارد در مقابله با حالت تهوع و اسهال ناشی از این بیماری‌ها مفید است. جوزهندی را می‌توان پودر کرد و در انواع غذاها به مصرف رساند.

شما چه تجربه ای درباره مسمومیت و اسهال و استفراغ دارید؟ خوشحال می شویم که در بخش نظرات آن را با ما به اشتراک بگذاریدو

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.8 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 4

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *