درمان علائم و عوارض یائسگی با طب سنتی

یائسگی به معنای قطع دائمی قاعدگی ها است. امروزه زنان ایالات متحده تقریباً یک سوم عمر خود را در دوران بعد از یائسگی سپری می‌کنند. اگرچه اکثر زنان، یائسگی را یک مرحله طبیعی از زندگی خود تلقی می‌کنند، ولی شمار بسیار زیادی از آنان، مشکلات عدیده ای را قبل و بعد یائسگی تجربه خواهند کرد.

این مقاله توسط دکتر جمشید شایانفر متخصص طب سنتی تهیه ‌شده‌است.

درمان یائسگی با طب سنتی

عوارض یائسگی

دوره گذر از یائسگی با عوارضی چون اختلالات وازوموتور، گرگرفتگی، تعریق شبانه، اختلالات خلقی، افسردگی، اضطراب، کاهش تمرکز، ضعف حافظه، تحریک‌پذیری، اختلالات جنسی، پوکی استخوان ، آتروفی ادراری تناسلی، بیماری‌های قلبی عروقی و سرطان همراه می‌باشد.

تغییرات بدن حین یائسگی

انسان در طول دوران زندگی مزاج های مختلفی دارد که افراد را مستعد بیماری و رنج می‌کند ، از جمله میانسالی که غلبه مزاج سرد و خشک در این سن باعث علائم یائسگی می‌شود. برای مدیریت عوارض یائسگی باید سودا که در این سن افزایش یافته است، تصحیح شود. بنابراین تمام روش هایی که برای تصحیح مزاج و بهبود عدم تعادل سودا مفیدند ، برای بهبود یائسگی نیز مفید خواهند بود. در واقع هنگام یائسگی تغییراتی در بدن حاصل می‌شود که امروزه با مضامینی از قبیل تغییرات هورمونی، کاهش هورمون‌های تخمدان (استروژن و پروژسترون) و افزایش هورمون‌های مربوطه در هیپوفیز FSH و LH شناخته می‌شوند.

این تغییرات در طب سنتی با تغییرات در مزاج بدن و اخلاط شناخته می‌شوند. با توجه به مطالب گفته شده در رابطه با مزاج سن، سردی و خشکی در بدن رو به افزایش است.

راهکارهای طب ‌سنتی برای کاهش علائم یائسگی

راهکارها و توصیه های زیر در بهبود علائم یائسگی اثرگذار می‌باشند:

  • پرهیز از خوردن آب سرد ناشتا
  • پرهیز از مصرف همزمان آب و نوشیدنی همراه با غذا
  • مصرف آب تا نیم ساعت بعد از فعالیت ورزشی شدید
  • پرهیز از نوشیدنی‌های سرد شده با یخ
  • پرهیز از خوابیدن بلافاصله بعد از غذا
  • پرهیز از مصرف غذای خیلی داغ یا خیلی سرد
  • پرهیز از با عجله غذا خوردن
  • پرهیز از خوردن بیش از حد
  • پرهیز از درهم خوری
  • پرهیز از مصرف ادویه های تند (زنجبیل، سیر، موسیر، ادویه کاری، فلفل و انواع سس ها)
  • پرهیز از مصرف ترشی جات(سرکه، آبلیمو، آبغوره و میوه های ترش)
  • پرهیز از شوریجات (خیار شور، تخمه های شور، غذاهای شور و شوریجات خانگی)
  • پرهیز از مصرف گوشت گاو و گوساله
  • پرهیز از مصرف سوسیس و کالباس، غذاهای فراوری شده، غذاهای آماده ، تون ماهی، نوشابه های گازدار، آبمیوه های صنعتی، بادمجان، عدس، قارچ، ماست، کلم، پنیر کهنه، غذاهای دودی و ماکارونی.

توصیه به مصرف خوراکی های زیر نیز در بهبود و کاهش علائم موثر می‌باشند:

میوه جات تازه مانند انگور، سیب، گلابی، انار، هویج، انبه، سبزیجات و صیفی جات تازه مانند اسفناج، کدو حلوایی، کاهو، خرفه، جعفری، گشنیز، شیر با عسل، تخم مرغ عسلی، مربای به، مربای سیب، مربای انجیر، مربای بالنگ، مربای هویج، عسل، ارده، نخودآب، شیربرنج، فرنی، شله زرد، ماء الشعیر، سوپ جو، آبمیوه های طبیعی مانند آب سیب، آب انگور، آب هویج، شربت های طبیعی خانگی مانند شربت خاکشیر، شربت بیدمشک، شربت عناب، روغن های مصرفی روزانه (روغن زرد گوسفندی، گاوی، روغن هسته انگور، روغن زیتون، روغن کنجد.

در مقاله زیر دکتر احیا خان احمدی به سوالات رایج در خصوص یائسگی پاسخ داده است:

گیاه درمانی در یائسگی

از آنجا که علائم وازوموتور تقریباً در 20 درصد زنان حول و حوش یائسگی رخ می‌دهند و گرگرفتگی، شایع‌ترین علت اصلی مراجعه زنان یائسه جهت دریافت مراقبت در دوران یائسگی می‌باشد. در 50 درصد از زنان گرگرفتگی به مدت 4 تا 5 سال پا برجا می ماند، اما در 10 درصد از زنان تا 15 سال باقی می ماند.

در حال حاضر هورمون درمانی، یک استاندارد طلایی برای درمان علائم وازوموتور است؛ با این وجود در مورد کاربرد طولانی مدت آن، نگرانی های فزاینده ای وجود دارد. چرا که این درمان در برخی موارد عوارضی مانند: بیماری‌های قلبی، سکته، آمبولی ریوی، سرطان پستان و زوال عقل ناشی از هورمون درمانی را دارا می‌باشد. از این رو امروزه روی آوردن به درمان های جایگزین و تکمیلی و طب سنتی در این زمینه رو به گسترش است. گیاهان بومی متعددی در ایران مانند: پنج انگشت، گل ساعتی، سویا،شیرین بیان، سنبل الطیب، دانه کتان، شنبلیله، مریم گلی، بادیان، شبدر قرمز، کوهوش سیاه، گل راعی در این زمینه مفید و مورد استفاده می‌باشند.

منبع: دکتر جمشید شایانفر، متخصص طب سنتی

تاریخ نگارش:

شما اینجا هستید:

خانه » مجله پزشکی و روانشناسی » مقالات پزشکان » درمان علائم و عوارض یائسگی با طب سنتی

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.6 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 1022

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *