یائسگی زمانی است که دیگر قاعدگی یک خانم برای همیشه متوقف می شود. یائسگی یک بیماری نیست ولی معمولا اثرات زیادی بر سلامت بانوان می گذارد چراکه می تواند علائم ناراحت کننده ای در زنان از جمله گرگرفتی و تعریق شبانه ایجاد نماید. با این حال این علائم نگران کننده نیست و در واقع نشانه شروع یک مرحله جدید زندگی خانم های عزیز می باشد. این مقاله توسط دکتر کیانوش سودمند متخصص زنان زایمان و نازایی تهیه شده است.
عوامل ایجاد یائسگی
افزایش سن مهمترین عامل ایجاد یائسگی و در واقع پایان باروری در بانوان است که در اثر کاهش تدریجی و نهایتا قطع فعالیت تخمدان در خام ها می شود. عمل جراحی برداشتن هر دو تخمدان و برخی از درمان ها مثل شیمی درمانی و رادیوتراپی هم می تواند منجر به یائسگی شود. برداشتن رحم به تنهایی درصورتیکه تخمدان ها برداشته نشوند باعث یائسگی نمی شود هرچند فرد دیگر عادت ماهیانه نخواهد شد.
پیشنها مطالعه: در مقاله زیر دکتر احیا خان احمدی به بعضی سوالات پزشکی پرتکرار در خصوص یائسگی پاسخ داده اند، مطالعه آن را به شما توصیه می کنیم: سوالات پزشکی یائسگی
زمان یائسگی
به طور متوسط سن شروع یائسگی 51 سالگی می باشد ولی بسته به عوامل مختلف می تواند بسیار متغیر باشد به طوریکه در برخی از 40 سالگی و در برخی موارد نادر حتی ممکن است تا 60 سالگی نیز ادامه پیدا کند. مصرف سیگار به مدت چند سال می تواند سن یائسگی را تا چند سال جلو بندازد. در حال حاضر هیچ راه علمی برای پیش بینی زمان دقیق یائسگی وجود ندارد.
علائم یائسگی
یائسگی طبیعی معمولا بطور تدریجی ایجاد می شود و زمانی که فرد ۱۲ماه متوالی عادت نشده باشد به عنوان فرد یائسه تلقی می شود .در دوران قبل از آن که عادات فرد نامرتب می شود هنوز احتمال بارداری وجود دارد هر چند تخمک گذاری نامنظم است.
:علائم قبل از یائسگی در افراد مختلف می تواند کاملا متفاوت باشد. اما به طور کل شامل این موارد می باشد
مشکلات قاعدگی
خون ریزی قاعدگی ممکن است کوتاه، طولانی و مقدار خونریزی ممکن است کم یا زیاد شود و فاصله عادت ها ممکن است نزدیک یا دور شود ولی هر خانمی اگر دچار خونریزی سنگین ، طولانی و یا لکه بینی بین قاعدگی شود باید به پزشک مراجعه کند.
گرگرفتگی
گرگرفتگی از علایم شایع می باشد که بیمار برای چند دقیقه احساس گرمای شدید میکند صورت و گردنش قرمز می شود و گاها ممکن است نقاط قرمزی روی سینه، بازوها و پشت وی ظاهر شود و به دنبال آن ممکن است حالت تعریق و لرز اتفاق بیافتد .گرگرفتکی از بابت شدت می تواند متغیر باشد و معمولا بین ۳۰ ثانیه تا ۱۰ دقیقه طول می کشد. پوشیدن لباسهای نازک، استفاده از بادبزن ، ورزش کردن مرتب ، مصرف نکردن غذاهای پر ادویه و دوری از استرس می تواند به کاهش شدت و تعداد حملات کمک کند.
اختلال خواب
اختلال خواب که در اثر گرگرفتگی های شبانه رخ می دهد نیز از دیگر علایم می باشد که برای رفع آن می توان به توصیه های زیر توجه کرد:
- گذاشتن پنکه در اتاق خواب
- عدم استقاده از پتوی کلفت
- پوشیدن لباس خواب نخی
اختلالات جنسی
اختلالات جنسی نیز از دیگر علایم می باشد که به دنبال کاهش استروژن محیط واژن خشک می شود و نزدیکی برای بیمار دردناک می شود در ضمن میل جنسی هم کاهش می یابد .مصرف استروژن موضعی زیر نظر پزشک می تواند بسیار کمک کننده باشد .
راه های درمانی در یائسگی
استفاده از هورمون جهت کاهش علایم می تواند کمک کننده کننده باشد ولی با توجه به اینکه استفاده طولانی از آن می تواند باعث افزایش ریسک سکته های قلبی ،مغزی، آمبولی و سرطان سینه شود لذا توصیه می شود با کمترین دوز و برای کوتاه ترین زمان ممکن مصرف شود. در مورد استفاده از مواد گیاهی طبیعی مثل سویا نیز هنوز مطالعات کافی در مورد عوارض آنها وجود ندارد و هر کس باید با مشورت پزشک خود در مورد مصرف آنها تصمیم بگیرد.
پیشنهاد مطالعه: در مقاله زیر دکتر جمشید شایانفر، به راه های درمانی علائم یائسگی در طب سنتی پرداخته است. مطالعه آن را به شما توصیه می کنیم : یائسگی و طب سنتی
عوارض یائسگی
با شروع یائسگی احتمال ایجاد بیمارهای قلبی در خانمها بیشتر می شود و همچنین در این زمان پوکی استخوان نیز آغاز می شود که افراد باید به هر دوی این مسائل توجه خاص داشته باشند.
خانمها حتما باید در این دوران مرتب از بابت کنترل فشار خون ،کلسترول و قند خون چک آپ شوند . سالیانه ماموگرافی و سونوگرافی سینه انجام دهند.
در این زمان به علت کاهش سوخت و ساز بدن افراد در معرض چاقی هستند در نتیجه حتما باید تغییری در رژیم غذایی و میزان فعالیت خود بدهند.
انجام ورزشهای هوازی جهت کمک به سیستم قلب و عروق و تمرینات ورزشی با وزنه جهت کمک به وضعیت استخوانها هر دو توصیه می شود و هر دو به جلوگیری از افزایش وزن نیز کمک می کنند. حتی کسانی که در جوانی اهل ورزش نبوده اند الان زمان مناسب برای آغاز هست و هیچ وقت دیر نیست.
امروزه زنان نباید از شروع این دوران احساس ناراحتی کنند بلکه باید از آن به عنوان یک فرصت برای بازنگری زندگی با افکار مثبت و عشق به خود و پیدا کردن آنچه آنها را شاد می کند استفاده کند.
یائسگی زودرس
یائسگی زودرس معمولا در سن زیر 40 سال رخ می دهد. این یائسگی می تواند باعث مشکلات مانند پوکی استخوان، افسردگی، اختلال خواب در بانوان شود. البته در 2-3 درصد از بانوانی که زیر 40 سال یائسه شده اند امکان بازگشت پریود وجود دارد.
پیشنهاد مطالعه: در مقاله زیر دکتر احیا خان احمدی جزییات بیشتری از یائسگی زودرس را معرفی کرده است یائسگی زودرس
منبع:مقاله دکترکیانوش سودمند؛یائسگی
سوالات پزشکی درباره یائسگی
یائسگی زودرس معمولا در سن زیر 40 سال رخ می دهد. این یائسگی می تواند باعث مشکلات مانند پوکی استخوان، افسردگی، اختلال خواب در بانوان شود. البته در 2-3 درصد از بانوانی که زیر 40 سال یائسه شده اند امکان بازگشت پریود وجود دارد.
یائسگی طبیعی معمولا بطور تدریجی ایجاد می شود و زمانی که فرد ۱۲ماه متوالی عادت نشده باشد به عنوان فرد یائسه تلقی می شود علائمی همچون اختلال در قاعدگی، گرگرفتگی، اختلالات خواب و جنسی از علائم یائسگی است.
اگر به مدت 12 ماه متوالی پریود نشوید، یائسگی اتفاق افتاده است.در دوران قبل از آن که عادات فرد نامرتب می شود هنوز احتمال بارداری وجود دارد هر چند تخمک گذاری نامنظم است.
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرف جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.
برای درمان حتما به پزشک یا روانشناس مراجعه نمایید. در صورتی که تمایل به دریافت مشاوره پزشکی و روانشناسی به صورت آنلاین دارید، به لینک زیر مراجعه کنید.