بیماری هاری، گازگرفتگی سگ و گربه

حوادثی مانند گاز گرفتگی حیوانات وحشی و ولگرد، شاید شایع نباشد اما خطرات جدی ای که به همراه دارد، ایجاب می کند که درباره آن اطلاعات کافی داشته باشیم. در گازگرفتگی حیوانات، نکته مهم مراجعه سریع و به موقع به مراکز درمانی است.

هنگامی که سگ خصوصا سگ های ولگرد قسمتی از بدن را چنگ و یا گاز می گیرد و جایی از بدن دچار بریدگی می شود، احتمال ابتلا به هاری بسیار زیاد خواهد بود بنابراین سعی کنید که خودتان را مصون نگه دارید و بلافاصله اقدامات درمانی را انجام دهید.

بیماری هاری

بیماری هاری چیست؟

بیماری هاری، یک بیماری مشترک بین انسان و حیوان است. این بیماری به دلیل وجود یک ویروس خاص در بزاق دهان برخی حیوانات وحشی به وجود می آید. این بیماری در حیواناتی هم که توسط حیوانات وحشی گاز گرفته شده باشد، می تواند به وجود بیاید. برخی حیوانات مانند گرگ، شغال، خفاش هم این ویروس را در بزاق دهان خود دارند.

سگ های ولگردی که توسط حیوانات وحشی گاز گرفته باشند هم می توانند این ویروس را در بزاق خود داشته باشند. خصوصا در شرایطی که شما به حیوان کاری نداشته اید اما حیوان به سمت شما می آید و به شما حمله می کند، احتمال اینکه آن حیوان، هاری داشته باشد زیاد است.

سگ های ولگرد هم ممکن است در بزاق دهان خود، این ویروس را داشته باشند. اگر سگ ولگرد، دچار این ویروس باشد، 10 تا 14 روز پس از ابتلا به این ویروس می میرد.

بیماری هاری یک بیماری صد در صد کشنده است که محل تهاجم آن، مغز است. بنابراین بسیار مهم است که در هنگام گازگرفتگی خیلی سریع جهت تزریق واکسن هاری به مراکز درمانی مراجعه کنید. متاسفانه بیشتر کودکانی که بر اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند، کودکانی هستند که در روستاها مورد حمله سگ های ولگرد قرار می گیرند و با تاخیر به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کرده اند.

در مدافون به صورت 24 ساعته می توانید با پزشکان متخصص عفونی در خصوص بیماری هاری مشورت کنید.

اقدامات درمانی هنگام گاز گرفتگی سگ و گربه

اگر سگ خصوصا سگ ولگرد شما را گاز گرفت

  •  هرگز اطراف زخم را با پارچه نبندید و بگذارید زخم باز بماند.
  • ناحیه مورد نظر را با آب و صابون به خوبی بشویید.
  • اگر در خانه الکل ضدعفونی دارید، می توانید با الکل محل زخم را ضدعفونی کنید تا ناحیه مورد نظر از چرک و بزاق دهان سگ پاک شود.
  • سریعا جهت دریافت واکسن هاری به مراکز بهداشتی مراجعه کنید.
  • در مواردی ممکن است واکسن کزاز نیز برای بیمار تزریق شود.
  • برای جلوگیری از عفونت در محل بریدگی، ممکن است نیاز به مصرف آنتی بیوتیک نیز باشد خصوصا اگر زخم عمیق و در ناحیه صورت یا تناسلی باشد.
  • زخم های گازگرفتگی حیوانات نباید بخیه زده شود.

درباره تب مالت که بیماری مشترک انسان و حیوان است چه می دانید؟ در مقاله زیر می توانید درباره بیماری تب مالت بیشتر بخوانید.

علائم بیماری هاری

متاسفانه اگر علائم زیر مشخص شود، شخص دچار بیماری هاری شده است و درمانی برای آن وجود ندارد:

  • بی قراری
  • اضطراب
  • ترس از آب
  • پرخاشگری مانند حیوان وحشی

درمان گازگرفتگی سگ

بر اساس شدت گازگرفتگی پزشک تصمیم می گیرد که چه نوع روش درمانی اعمال کند. برای خراش های جزئی بهترین روش، واکسن زدن است و در شرایطی که گاز سگ عمیق یا جایش شدید باشد، ایمونوگلوبولین ضدهاری تجویز خواهد شد.

اگر گازگرفتگی توسط سگ خانگی باشد معمولا خطر کمتر و واکسنی با سه دوز توصیه می شود.

اگر گازگرفتگی توسط سگ ولگرد انجام شده باشد، باید 5 تا 7 بار عمل تزریق را در فاصله یک هفته ای بعد از تزریق سوم انجام دهید. این کار باعث افزایش سطح ایمنی شده و خطر عفونت را کاهش می دهد.

اشخاصی که به دلیل شغل خود با حیوانات در ارتباط هستند، خوب است که سالانه جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری هاری، واکسن تزریق کنند.

واکسن هاری

امروز واکسن هاری با منشا انسانی هستند و هیچ عارضه ای به دنبال ندارند. این واکسن می تواند همزمان با واکسن کرونا تزریق شود و تداخلی ندارد.

واکسن هاری در روزهای صفر، سه، هفت، چهارده و بیست و هشت  پس از گازگرفتگی زده می شود.

دکتر آنلاین پزشک آنلاین

اگر نیاز به مشاوره با پزشک دارید، در مدافون می توانید به صورت شبانه روزی از مشاوره بهترین پزشکان متخصص بهره مند شوید.آشنایی با پزشکان متخصص مدافون

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.1 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 8453

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرف جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.
برای درمان حتما به پزشک یا روانشناس مراجعه نمایید. در صورتی که تمایل به دریافت مشاوره پزشکی و روانشناسی به صورت آنلاین دارید، به لینک زیر مراجعه کنید.

مشاوره آنلاین پزشکی مشاوره آنلاین روانشناسی
دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *