راه های پیشگیری و درمان پوکی استخوان

پوکی استخوان یکی از شایع‌ ترین نوع بیماری‌های استخوانی است. در این بیماری استخوان هابه‌طور غیر طبیعی نازک و ضعیف شده و به راحتی شکسته می‌شوند. از آنجایی که پوکی استخوان عوارض بسیاری را برای افراد در پی دارد، در این مقاله از مدافون به معرفی راه‌های پیشگیری و درمان پوکی استخوان خواهیم پرداخت.

درمان پوکی استخوان

خوشبختانه، امروزه درمان های پیشگیرانه ای در دسترس هستند که می‌توانند به حفظ یا افزایش تراکم استخوان شما کمک کنند. اما اگر قبلا پوکی استخوان در شما تشخیص داده ‌شده‌است، درمان هایی نیز در دسترس هستند که می‌توانند مانع از پیشرفت این بیماری در شما گردند. در ادامه چند روش جلوگیری از پوکی استخوان را به شما معرفی خواهیم کرد:

راه‌های جلوگیری از پوکی استخوان

به عنوان یک خبر خوب می‌توان گفت پوکی استخوان قابل پیشگیری است. چرا که هرچه زودتر شروع به حفظ سلامت استخوان های خود کنید، در 50 سالگی و بعد از آن استخوان های شما وضعیت بهتری خواهند داشت. در ادامه چند راه جلوگیری از پوکی استخوان را به شما معرفی خواهیم کرد:

رژیم غذایی مناسب داشته باشید.

سعی کنید در رژیم غذایی خود، مقدار مناسبی کلسیم دریافت کنید. سعی نمایید مقدار کلسیم موجود در غذاهای مصرفی خود را اندازه گیری کرده و در صورت عدم دریافت کلسیم مورد نیاز از طریق مواد غذایی، از مکمل های تقویتی استفاده نمایید.

ویتامین D مصرف کنید.

ویتامین D به بدن کمک می‌کند تا کلسیم را راحت تر جذب نماید و از آن برای تقویت استخوان ها استفاده کند. کبد و کلیه ها مسئول ساختن ویتامین D هستند. این ارگان ها زمانی که پوست در معرض نور خورشید قرار می‌گیرد شروع به ساخت ویتامین D می نمایند. بدن برای سالم نگه داشتن استخوان هایش روزانه به ۸۰۰-۴۰۰ واحد ویتامین دی نیاز دارد.

با این حال، بسیاری به دلایل زیادی مانند: زندگی در خانه، مصرف کرم ضد آفتاب و … نمی‌توانید برای دریافت دوز روزانه ویتامین دی خود فقط به نور خورشید تکیه کنید. از این رو در برخی موارد نیاز است که در کنار فعالیت های روزانه، از مکمل های حاوی ویتامین دی نیز استفاده نمایید.

مقدار مناسب مصرف روزانه کلسیم به شرح زیر است:

  • 1000میلی گرم برای زنان 50 سال و کمتر
  • 1200 میلی گرم برای زنان 51 سال و بالاتر
  • 1200 میلی گرم برای مردان 70 سال به بالا

پروتئین مصرف کنید.

پروتئین در هر سلول بدن شما از جمله استخوان ها وجود دارد. مطالعات نشان داده است که مصرف پروتئین باعث افزایش تراکم مواد معدنی استخوان می‌شود. مصرف پروتئین توصیه شده روزانه 0.8 گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن است. بنابراین، اگر وزن 64 کیلوگرمی دارید ، شما به حدود 60 گرم پروتئین در روز نیاز دارید. مقدار پروتئین مصرفی خود را می‌توانید از منابع غذایی حیوانی یا غیر حیوانی یافت نمایید.

اگر می‌خواهید درباره تغذیه مناسب برای پیشگیری از پوکی استخوان بیشتر بدانید مقاله زیر را از دست ندهید تغذیه مناسب برای جلوگیری از پوکی استخوان

ورزش و فعالیت بدنی منظم داشته باشید.

همه می‌دانیم که ورزش برای تناسب اندام بسیار مفید است، اما آیا می دانستید که ورزش برای سلامت استخوان ها نیز عالی است؟ جالب است بدانید که ورزش به تحریک سلول‌های مسئول ساخت استخوان کمک می‌کند و از این رو موجب تقویت استخوان ها می‌شود. از این رو بهتر است برای ارتقای سلامت استخوان های خود سعی کنید 3 یا 4 روز در هفته ‌‌ورزش‌های تحمل وزن و مقاومتی مانند: پیاده‌روی، دویدن، رقصیدن، ایروبیک، تنیس و … را انجام دهید.

سبک زندگی سالم داشته باشید

عادات زندگی سالم می‌تواند تاثیر بسیاری بر سلامت استخوان ها بگذارد. از این رو سعی نمایید موارد زیر را در سبک زندگی خود رعایت کنید:

  1. سیگار نکشید.
  2. مصرف الکل را محدود کنید.
  3. وزن متعادل داشته باشید.
  4. از یک رژیم غذایی مناسب پیروی کنید.
  5. فعالیت مداوم داشته باشید.

خواب کافی داشته باشید

نتایج یک مطالعه بر روی زنان یائسه نشان می‌دهد استخوان‌های زنانی‌که خواب شبانه کمتر از هفت ساعت دارند، سریعتر پیر می‌شود و خطر ابتلا به پوکی استخوان در نواحی مختلف بدن این زنان بیشتر است.

مطالعات جدید نشان داده است که زنانی‌که در دوران پس از یائسگی قرار داشتند و شب ها کمتر از پنج ساعت می‌خوابند، نسبت به زنانی‌که شب ها به‌طور متوسط هفت ساعت می‌خوابند، تراکم استخوانی پایین‌تری داشتند. 

این مطالعه همچنین نشان داد، خطر ابتلا به پوکی استخوان در نواحی استخوان لگن و ستون فقرات زنان یائسه‌ای که خواب شبانه کمی داشتند، دو برابر بیشتر بود.

محققان خاطر نشان کردند که  اختلاف تراکم استخوانی بین زنان کم خواب و کسانی که هفت ساعت می‌خوابیدند کم اما  تقریباً برابر با یک سال پیری استخوان بود.

نتایج این مطالعه در واقع تاکیدی است بر نتایج مطالعات قبلی که نشان داده بودند، زنانی‌که خواب بسیار کمی دارند در معرض خطر بالاتر ابتلا به شکستگی‌های استخوانی قرار دارند.

کم‌خوابی استخوان‌ها را ضعیف‌تر می‌کند

روابط اجتماعی داشته باشید

در تحقیقاتی که روی بیش از ۱۱ هزار زن یائسه ساکن آمریکا انجام گرفت، مشخص شد کاهش تراکم مواد معدنی در استخوان‌ها با فشار اجتماعی که به فرد وارد می‌شود، ارتباط دارد و روابط اجتماعی ضعیف موجب پوکی استخوان سالمندان می‌شود.

بر اساس این تحقیقات فشار اجتماعی بیشتر، موجب کاهش مواد معدنی در استخوان‌های لگن، مهره‌های کمر و گردن و ران می‌شود.
در این تحقیقات فشار وارد بر زنان مورد مطالعه با اعداد ۴ تا ۲۰ امتیازبندی شد و هرچه این عدد بزرگ تر باشد میزان فشار اجتماعی وارده بر آن‌ها نیز بیشتر است.
در این تحقیقات مشخص شد یک واحد افزایش امتیاز فشار اجتماعی با از دست رفتن ۰.۰۸ درصد از تراکم مواد معدنی در استخوان گردن ران، ۰.۱۱ درصد در استخوان‌های لگن و ۰.۰۷ درصد در مهره‌های کمر ارتباط دارد. همچنین فعالیت‌های اجتماعی کمتر با کاهش تراکم مواد معدنی در استخوان‌های لگن و گردن استخوان ران ارتباط دارد.

راه‌های درمان پوکی استخوان

چنانچه پزشک شما تشخیص پوکی استخوان را برای شما داد، می‌توانید با روش های زیر، بسته به نظر پزشک، اقدام به درمان پوکی استخوان خود کنید.

درمان های اولیه پوکی استخوان

اگر به تشخیص پزشک پوکی استخوان شما در مراحله اولیه باشد، می‌توانید با ‌‌ورزش‌های مناسب، مصرف ویتامین D و کلسیم، رعایت رژیم غذایی مناسب و مراقب های لازم اقدام به جلوگیری از پیشرفت بیماری و درمان آن نمایید.

چنانچه دچار علائم پوکی استخوان هستید، می‌توانید با دکتر آنلاین ارتوپد مدافون، مشاوره پزشکی داشته باشید.

درمان دارویی پوکی استخوان

داروهایی که برای درمان پوکی استخوان مصرف می‌شوند، عبارتند از:

  • بیس فسفونات‌ها (داروهای اصلی مورد استفاده برای پیشگیری و درمان پوکی استخوان در زنان پس از یائسگی)
  • استروژن و تعدیل کننده گیرنده استروژن
  • تری پاراتید (یک هورمون مصنوعی مشابه هورمون طبیعی بدن شما که باعث افزایش تراکم استخوان می‌شود.)
  • کلسی تونین (یک هورمون مصنوعی مشابه هورمون بدن شما که باعث افزایش تراکم استخوان شده و عمدتا” برای درمان درد ناگهانی ناشی از شکستگی ستون فقرات مصرف می‌شود.)
  • دنوزوماب (روند از دست دادن استحکام استخوان را کند می‌کند و تراکم استخوان را افزایش می‌دهد.)

مگنت تراپی

در روش مگنت تراپی از یک میدان مغناطیسی ثابت برای کاهش التهاب و افزایش سرعت بهبود بیمار استفاده می‌شود. در این روش می‌توان با در نظر گرفتن قطب های میدان مغناطیسی مثبت ومنفی، تراکم استخوانی را افزایش داد. با تنظیم سطح فرکانس ابزارهای مورد استفاده در مگنت تراپی می‌توان فعالیت یونی در یک ناحیه آسیب دیده را افزایش داد، فرآیند متابولیک را بهبود بخشید و دوره توان بخشی مورد نیاز بیمار را کوتاه کرد. استفاده اصلی مگنت تراپی در درمان پوکی استخوان است. زیرا این روش می‌تواند یک راهکار دو سویه باشد که هم م فرآیند کاهش تراکم استخوان را آهسته کرده و هم باعث فعال شدن فرآیند تجدید ساختار استخوان شود.

اوزون درمانی

یکی از بهترین روش ‌ها برای درمان پوکی استخوان، اوزون درمانی است. این روش باعث افزایش غلظت اکسیژن در خون شده و به گشاد کردن رگ‌های خونی، مویرگ ‌هایی که به علت کمبود اکسیژن بسته شده‌اند، کمک می ‌کند. بنابراین، اوزون درمانی باعث تحریک جریان خون بیشتر در سلول‌های بدن می ‌شود.

تزریق پی آر پی

درمان پی آر پی، که نام دیگر آن درمان پلاسما غنی از پلاکت است، روش تزریقی است که در آن از قدرت پلاسمای غنی پلاکت خود بیمار برای کمک و سرعت بخشیدن به بهبودی مشکلات وابسته به استخوان مانند: پوکی استخوان، استفاده می‌ شود.

در طی این درمان، خون گرفته شده از بیمار در سانتریفیوژ پردازش شده و پلاسمای غنی از پلاکت جدا می‌شود. این چلاسمای جدا شده به محل مورد نیاز تزریق می‌شود و به درمان و ترمیم بافت آسیب دیده استخوان کمک می‌کند.

فیزیوتراپی

استخوان یک بافت زنده است که می‌تواند از طریق برخی از تمرینات بهبود یابد. از این روش فیزیوتراپی روشی مناسب برای درمان پوکی استخوان به حساب می‌آید. فیزیوتراپی می ‌تواند به تقویت استخوان ‌ها و همچنین عضلات شما کمک کند. از این رو از نازک شدن استخوان ها جلوگیری کرده و مانع از پوسیدگی و درد آن ها می‌شود.

دکتر آنلاین پزشک آنلاین

در اپلیکیشن مدافون، می‌توانید به صورت شبانه روزی از بهترین پزشکان کشور در کلیه تخصص ها، مشاوره پزشکی آنلاین و تلفنی دریافت کنید.

آشنایی با پزشکان آنلاین مدافون

در مقاله زیر، نوشته دکتر امیرحسین یزدانی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی، درباره راه‌های درمان پوکی استخوان بیشتر توضیح داده است درمان پوکی استخوان

وضعیت استخوان ها در پوکی استخوان

استخوان‌ها از فیبرهای کلاژن و مواد معدنی تشکیل شده‌اند. از بدو تولد تا اوایل ۲۰ سالگی، سلول‌های استخوانی با جذب مواد مغذی و معدنی رشد می‌کنند و متراکم می‌شوند. معمولاً اوج تراکم استخوان‌ها در ۲۰ سالگی است.
رشد و توسعه استخوان‌ها تا حدود ۲۵ سالگی ادامه دارد و پس از آن به ندرت کاهش می‌یابد. پس از ۴۵ سالگی و با افزایش سن، تراکم استخوان‌ها به تدریج کاهش می‌یابد و کلسیم لازم برای بدن از ذخیره استخوان‌ها تامین می‌شود.

چه عواملی پوکی استخوان را تسریع می‌کند؟

کاهش تراکم استخوان‌ها با افزایش سن کاملاً طبیعی است ولی برخی عوامل از قبیل کم تحرکی، عدم استفاده از مواد حاوی کلسیم، کاهش ویتامین D در بدن، ابتلا به بیماری‌های خاص مانند سرطان، استفاده از داروهای استروئیدی، یائسگی زودرس (کمتر از ۴۵ سال)، استعمال دخانیات، کاهش استروژن در بدن و شرایط پزشکی خاص مانند پرکاری تیرویید، بیماری سلیاک، نارسایی مزمن کلیه و آرتریت این فرآیند را تسریع می‌کند.

اگر شما هم در زمینه پوکی استخوان تجربه ای دارید، خوشحال می شویم که آن را در بخش دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.2 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 5370

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *