مزایای شیر مادر برای نوزاد

شیر دادن از سینه مادر فقط برای تغذیه نوزاد نیست، بلکه برای تبادل عاطفی و تقویت روحی است. کودک به هنگام مکیدن پستان، صدای قلب مادر را می‌شنود و آرامش نسبی می‌یابد. این گونه کودکان از نظر روانی و جسمی سالم‌ترند و به عقیده‌ی روان‌شناسان شیر مادر کودکان را شاد و خرسند نگه می‌دارد و حتّی از نظر اخلاقی در کودک اثر مثبتی دارد.

شیر مادر دارای این مزایا است:

مزایای شیر مادر برای نوزاد
  • شیر مادر، شیری است تمیز و عاری از میکروب‌های بیماری‌زا.
  • شیر مادر شامل تمام مواد مغذی است که شیرخوار در 4 تا 6 ماهه‌ی اول زندگی به آنها احتیاج دارد و سریع و راحت هضم می‌شود.
  • لاکتوز شیر مادر بیش‌تر از سایر شیرها است و این همان چیزی است که شیرخوار انسان به آن احتیاج دارد.
  • شیر مادر شامل پروتئین و چربی مناسبی است که نیازهای طبیعی شیرخوار را تأمین می‌کند.
  • شیر مادر دارای آب کافی برای شیرخوار است؛ حتّی اگر در آب و هوای گرم زندگی کند.
  • شیر مادر به میزان مناسبی نمک، کلسیم و فسفات دارد.
  • دارای آنزیم مخصوص لیپاز است که باعث هضم چربی می‌شود.
  • شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، کم‌تر دچار عفونت می‌گردند؛ زیرا این شیر شامل عوامل مصونیت‌زا در مقابل بیش‌تر بیماری‌های عفونی از جمله عفونت گوش میانی، عفونت خون، مننژیت و هم چنین آنفولانزا و آنسفالیت (التهاب مغز) می‌باشد.
  • شیر مادر، مهم‌ترین و ارزنده‌ترین عامل حفاظتی، در مقابل دو قاتل عمده‌ی شیرخواران و کودکان یعنی بیماری‌های اسهالی و عفونت‌های حاد دستگاه تنفسی است.
  • تغذیه با شیر مادر احتمال بروز انواع بیماری‌های ناشی از آلرژی نظیر آسم، اگزما و غیره را به شدت کاهش می‌دهد و در جلوگیری از بیماری‌ها در سنین بلوغ و بالاتر نیز نقش دارد. هم چنین احتمال بروز دیابت جوانان و تعدادی از بیماری‌های دستگاه گوارش در این کودکان کم‌تر از کودکانی است که از شیر مصنوعی تغذیه می‌کنند.
  • شیر مادر را در مواقع بیماری نباید قطع کرد زیرا تداوم شیردادن باعث بهبودی سریع‌تر می‌شود.
  • شیر مادر به آسانی و با سرعت هضم می‌شود. بنابراین کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌شوند، زودتر از سایر کودکان گرسنه می‌شوند.
  • شیر مادر همیشه برای مصرف آماده است و به هیچ نوع آماده‌سازی نیاز ندارد.
  • شیر مادر هرگز در پستان ترش یا فاسد نمی‌شود؛ حتّی اگر مادری چند روز کودک خود را از پستانش تغذیه نکرده باشد.
  • تغذیه‌ی پستانی باعث ایجاد رابطه‌ی روانی عمیق و محکمی بین شیرخوار و مادرش می‌گردد و وابستگی آنها را به هم زیاد می‌کند. نزدیکی جسمی و روانی شیرخوار با مادرش در ساعات و روزهای اول زندگی، باعث دست‌یابی بهتر او به تعلیم وتربیت و موفقیت‌های بیشتر در آینده می‌گردد.
  • شیر مادر ارزان است و لازم نیست هزینه‌ای صرف آن شود و به سادگی در دسترس مادر و نوزاد قرار دارد.
  • تکامل بینایی، تکلم و راه افتادن کودکانی که از شیر مادر تغذیه نموده‌اند، خیلی سریع‌تر صورت پذیرفته و این قبیل کودکان در آینده از تعادل روانی مناسب‌تری برخوردارند.
  • مکیدن پستان بلافاصله بعد از تولد توسط نوزاد، به واسطه‌ی تحریک ترشح اکسی توسین، موجب انقباض رحم و در نتیجه کاهش خون‌ریزی مادر می‌شود.
  • مادرانی که فرزندان خود را از شیر مادر تغذیه می‌کنند، کم‌تر دچار سرطان پستان و تخمدان می‌شوند.
  • اندام مادران شیرده به واسطه‌ی مصرف شدن تدیجی مقدار چربی که در دوران بارداری در بدن آنان ذخیره شده بود، زودتر به حالت عادی برمی‌گردد.
  • شیر مادر بر طبق نیازهای نوزاد هر روز تغییر می‌کند.
  • شیر هر خانمی مطابق نیازهای فرزند خودش می‌باشد. مثلاً مواد موجود در شیر مادر یک بچه ‎‌ی نارس با شیر مادر نوزادی که دوره‌ی کامل درون رحم را طی کرده است، متفاوت می‌باشد.
  • کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، حتّی در دوره نوزادی یعنی هفته‌ی اول زندگی از سایر نوزادان هوشیارترند. مطالعه نشان داده است این دسته از شیرخواران در هفته‌ی اول و دوم تولد، فعالیت بدنی بیشتری داشته و عکس‌العمل‌های آنان نیز از سایر نوزادان بیش‌تر است.
  • اصولاً افرادی که از شیر مادر تغذیه نموده‌اند. در سنین بلوغ و بزرگ‌سالی از نظر عاطفی و روانی متعادل‌تر و پایدارترند.
  • تعادل و توازن ترکیبات مختلف شیر مادر، بیش‌تر برای رشد مغز کودک مساعد است. امّا شیر گاو بیش‌تر به رشد ماهیچه‌ها کمک می‌کند.
  • شیر مادر استاندارد تغذیه‌ طلایی برای شیرخواران است. مرگ و میر ناشی از اسهال، عفونت‌های تنفسی و سایر عفونت‌ها در شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند کمتر از شیرخوارانی است که با شیرخشک تغذیه می‌شوند.

در مدافون نگرانی های خود درباره فرزندان را از دکتر کودکان آنلاین بپرسید و پاسختون رو دریافت کنید.

 پزشکان معتقدند شیر خشک جایگزین قابل قبول برای شیر مادر نیست؛ زیرا سبب کاهش شیر مادر، تاخیر شروع شیردهی، مخدوش شدن اعتماد به نفس مادر و افزایش بیماری‌های حاد و مزمن نوزاد می‌شود.

کاهش انواع آلرژی، آسم، خرابی دندان، بالا بودن درجه هوشی این شیرخواران و بالا بودن رابطه عاطفی بین مادر و شیرخوار از جمله مزایای تغذیه با شیر مادر است. شیر مادر تمام نیازهای غذایی شیرخوار را برای سلامت و رشد مطلوب تامین می‌کند.

ارتباط شگفت آور تغذیه شیر مادر با سرطان سینه/ مواد غذایی افزایش دهنده شیر مادر

اعتیاد و شیردهی

مادران معتاد نمی‌توانند از شیر خود جهت تغذیه فرزندشان استفاده کنند؛ مگر اینکه تنها داروی مصرفی توسط آنها متادون باشد و بتوانند داروی خود را خیلی زود ترک کنند.

پیشنهاد مطالعه | درباره حساسیت نوزادان به پروتئین شیر بیشتر بدانید.

مادران شاغل و شیردهی

اگر شما شاغل هستید و به فرزند خود شیر می‌دهید، قبل از رفتن به اداره فرزندتان را شیر داده و در طول روز نیز شیر را دوشیده در یک ظرف پلاستیکی تمیز در فضای اتاق نگه دارید.

شیرخواری حساس‌ترین مرحله از رشد و تکامل کودک است، شیر مادر به تنهایی تأمین‌کننده نیازهای غذایی و به‌طور همزمان فراهم‌کننده مواد ایمنی‌بخش لازم برای کودک است که این دو ویژگی به‌طور یکجا از هیچ طریقی قابل دسترس نیست.

شانس مرگ و میر ناشی از اسهال کودک، عفونت‌های تنفسی و سایر عفونت‌ها در شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، کمتر از شیرخوارنی است که با شیرخشک تغذیه می‌کنند.  

قبل از هر تصمیمی در مورد تغذیه شیرخوارتان به مراکز بهداشت درمانی مراجعه کرده و هرگز با کوچک‌ترین مشکلی در شیردهی، شیر مصنوعی را خودسرانه شروع نکنید.

منبع:سایت بیتوته

پیشنهاد مطالعه | درباره داروی اکسی توسین بیشتر بدانید!

شیردهی و کاهش ریسک سرطان سینه

تقریباً از هر هشت زن یک نفر در طول زندگی خود به نوعی سرطان سینه مبتلا می‌شود. کسانی که شیر می‌دهند ممکن است متوجه شوند که به دلیل تغییرات سریعی که در دوران شیردهی در سینه ها ایجاد می‌شود، بیشتر از هر زمان دیگری در زندگی خود از سلامت سینه خود آگاه هستند.

ارتباط شگفت آور تغذیه شیر مادر با سرطان سینه/ مواد غذایی افزایش دهنده شیر مادر

عوامل خطر مختلفی برای ابتلا به سرطان سینه وجود دارد که بسیاری از آنها را نمی‌توان کنترل کرد. اما تغذیه با شیر مادر از عواملی است که این ریسک را کاهش می‌دهد.

چندی پیش یک مطالعه بسیار گسترده نشان داد که خطر ابتلا به سرطان سینه به ازای هر ۱۲ ماه شیردهی ۴.۳ درصد کاهش می‌یابد. یک بررسی بزرگ دیگر نشان داد که زنانی که در نوزادی با شیر مادر تغذیه شده اند ۱۴ درصد کمتر به سرطان سینه مبتلا شده اند.

این تاثیر ممکن است تا حدی به این دلیل باشد که در دوران شیردهی، یک زن ممکن است دچار تاخیر در چرخه‌های قاعدگی شود که به نوبه خود باعث کاهش قرار گرفتن در معرض استروژن در طول زندگی او می‌شود. هورمون‌هایی مانند استروژن با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط هستند.

شیردهی و سایر سرطان ها

تحقیقات دیگری نشان داده است که در زنانی که به کودک خود شیر می‌دهند ۳۰ درصد خطر ابتلا به سرطان تخمدان کاهش می‌یابد. درست مانند سرطان سینه، هر چه مدت زمان شیردهی یک زن بیشتر باشد، خطر ابتلا به سرطان تخمدان کمتر می‌شود.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.1 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 485

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *