عفونت ادراری در خانم ها

در این مقاله به موضوع عفونت ادراری در بانوان پرداخته ایم. این مقاله توسط دکتر میترا کازرونی، متخصص زنان و زایمان تهیه شده است.

عفونت ادراری دو نوع است:

عفونت مجاری ادراری تحتانی

علائم این نوع عفونت عبارتند از

  • سوزش هنگام ادرار کردن
  • احساس فوریت در دفع ادرار
  • احساس پری مثانه و عدم تخلیه کامل
  • احساس ناراحتی و درد
  • تکرر ادرار
  • ادرار بدبو
  • درد در لگن

عفونت مجاری ادراری فوقانی یا کلیه

علائم این نوع عفونت عبارتند از:

  • احساس ضعف و بی حالی
  • درد در پشت و پهلوها
  • لرز
  • تب
  • تهوع و استفراغ

عفونت ادراری در بانوان به دلیل آناتومی سیستم ادراری آنها، بسیار شایع تر از مردان است. اغلب زنان چندین نوبت ابتلا به عفونت ادراری را در طول زندگی خود تجربه می کنند. همچنین عفونت ادراری در زنان در اغلب موارد راحت تر از مردان درمان می شود.

هر دو نوع عفونت ادراری از اهمیت زیادی برای بانوان خصوصا در بارداری برخوردار است و نیاز است که حتما سریعا به آن رسیدگی شود. عوارض این بیماری بر روی مادر و جنین، زیاد بوده و حتما باید به آن رسیدگی شود.

عفونت ادراری در بانوان و دختران

تفاوت عفونت ادراری و عفونت های واژینال

بسیاری از عفونت هایی که به عنوان عفونت ادراری در بانوان شناخته می شود ناشی از عفونت مجاری ادراری نیست. بسیاری از آنها ممکن است که عفونت های دستگاه تناسلی یا واژینال باشد که بعضی از علائم این دو عفونت با هم مشترک است. برای مثال سوزش ادراری. اما برخی از علائم این دو عفونت وجه تمایز آنها با یکدیگر است.

علائم عفونت در مجاری ادراری فوقانی :

  • تب
  • درد
  • تهوع استفراغ
  • تکرر ادرار

علائم عفونت در دستگاه تناسلی :

  • ترشحات واژینال
  • سوزش و خارش و ناراحتی در قسمت تناسلی

در مقاله زیر، دکتر سارا نجفی، اطلاعات کاملی درباره انواع عفونت واژینال ارائه کرده است:

گروه های خطر در عفونت ادراری

عفونت ادراری به طور معمول از طریق دارودرمانی به آسانی درمان می شود اما در افراد زیر خطر بیشتری به همراه دارد. خانم هایی که:

  • باردار هستند
  • بیماری زمینه ای مانند دیابت کنترل نشده دارند
  • مدت طولانی داروی کورتون مصرف می کنند و سیستم ایمنی ضعیفی دارند
  • جراحی بر روی دستگاه تناسلی انجام داده اند
  • هر نوع ناهنجاری در سیستم مجاری ادراری مانند سنگ کلیه دارند

استفاده از برخی از روش های پیشگیری از بارداری مانند استفاده از دیافراگم یا اسپرم کش ها، ریسک عفونت ادراری را افزایش می دهند. همچنین تغییرات هورمونی پس از یائسگی و کاهش سطح هورمون استروژن در بدن، ریسک عفونت ادراری در زنان را بیشتر می کند. زنانی که از نظر جنسی فعال هستند، موارد بیشتری از عفونت ادراری را در زندگی خود تجربه می کنند.

دکتر مطهره ربیع پور، متخصص کودکان، در مقاله زیر درباره عفونت ادراری در کودکان توضیح داده است:

ترشحات ناحیه واژینال

همان طور که در بالا هم اشاره شد، معمولا در عفونت های مجاری ادراری فوقانی ترشحات دیده نمی شود و ترشحات بیشتر ناشی از عفونت های تناسلی و واژینال است. ترشحاتی که بدون بو، بدون رنگ، بدون علائم آزاردهنده باشد، طبیعی است.

دکتر زنان آنلاین

در اپلیکیشن مدافون، می توانید در هر ساعتی از شبانه روز از بهترین پزشکان متخصص زنان و زایمان مشاوره آنلاین پزشکی دریافت کنید.

آشنایی با دکترهای زنان آنلاین در مدافون

عفونت ادراری و واژینال در خانم های مجرد

قعطا شیوع عفونت های واژینال و ادراری در زنان متاهل بیش از خانم های مجرد است اما این به معنی نیست که خانم های مجرد به عفونت واژینال مبتلا نمی شوند.

عفونت ادراری در خانم های یائسه

عفونت ادراری در خانم های یائسه بیشتر است. از طرف دیگر این افراد، به دلیل شرایط هورمونی یا آناتومی بدن خود دچار علائمی شبیه به عفونت ادراری می شوند. سوزش ادرار، تکرر یا بی اختیاری ادرار در خانم های یائسه، ممکن است که ناشی از عفونت ادراری نباشد.

در خانم های یائسه ای که مبتلا به عفونت ادراری شده اند، استفاده از کرم های هورمونی در کنار آنتی بیوتیک ها ممکن است که نیاز باشد.

درمان عفونت های ادراری

همان طور که قبلا هم اشاره شد، عفونت های ادراری در دوران بارداری اهمیت فراوانی دارد و نیازمند رسیدگی و تشخیص به موقع و حتی درمان در صورت بی علامت بودن است چرا که ممکن است با گذشت زمان عوارض آن شدیدتر شده و یا به کلیه سرایت کند. در مورد عفونت مجاری ادراری فوقانی (پیلونفریت ) در دوران بارداری با توجه به عوارض مهم آن نیاز به بستری در بیمارستان می باشد.

در خیلی از موارد ممکن است در خانم های غیرباردار که در گروه خطری که در بالا اشاره شد، نیستند، عفونت ادراری خود به خود خوب شود اما در بعضی ممکن است که این عفونت ها تبدیل به عفونت های مقاوم به درمان شود و یا عفونت گسترش پیدا کرده و بافت کلیه را درگیر کند. در نتیجه توصیه می شود که با دیدن علائمی مانند سوزش ادراری و تکرر ادرار، حتما به پزشک مراجعه کنند.

پیش گیری از ابتلا به عفونت ادراری

یکی از مهم ترین عوامل برای پیش گیری از عفوت ادراری مصرف آب به میزان کافی است.

تشخیص عفونت ادراری

هر چند که شایع ترین علامت عفونت ادراری، سوزش ادرار است اما راه تشخیص نهایی آن آزمایش و کشت ادرار است.

همان طور که گفته شد با علائمی مانند سوزش، بوی بد و تکرر ادرار و درد در ناحیه زیر شکم به عفونت مجاری ادراری تحتانی و مثانه مشکوک هستیم. در این حالت، پزشک ممکن است با بررسی علائم، حتی بدون انجام آزمایش تشخیص عفونت ادراری را بدهد. در این حالت، با مصرف آنتی بیوتیک در خانم های غیرباردار که بیماری زمینه ای ندارند، انتظار داریم که پس از 24 ساعت علائم برطرف شود و اگر نشود نیاز به بررسی بیشتر است. به یاد داشته باشید که اگر باردار و یا مشکوک به آن هستید، حتما پزشک را در جریان بگذارید.

اگر کودک شما دچار تکرر ادرار شده است، در مقاله زیر دکتر سارا نجفی، اطلاعات مفیدی در این خصوص ارائه کرده است.

سوال و جواب پزشکی عفونت ادراری

خانمی 40 ساله هستم که همیشه عفونت ادراری دارم. آزمایشات ادرار،عفونت نشان نمی دهد اما یک کیست 29 میلی متری در تخمدان دارم. لطفا من را راهنمایی کنید.

خیلی از سوزش های ادرار ممکن است همراه با عفونت باشد. در سنین نزدیکی یائسگی بیماری ای به نام درد مزمن مثانه وجود داشته باشد که عفونت هم نیست. با استفاده از یک رژیم غذایی مناسب و درمان دارویی این مشکلات درمان می شود.

کمردرد و درد در ناحیه زیر شکم از علائم عفونت ادراری است؟

درد ناحیه کمر و شکم قطعا باید بررسی شود. این درد می تواند گوارشی، اسکلتی عضلانی، مربوط به سیستم تناسلی و یا مجاری ادراری باشد. درد در ناحیه های گفته شده، می تواند نشانه ای از عفونت های زنان باشد. با انجام آزمایش و معاینه می توان آن را تشخیص داد.

سنگ ریز کلیه و همیشه سوزش ادراری دارم. 2 سال است که اقدام کرده اما باردار نشده ام. آیا این سنگ علت آن است؟

ارتباط مستقیمی بین سنگ کلیه و بارداری وجود ندارد. برای موضوع بارداری، خود و همسرتان حتما به پزشک مراجعه کنید.

خانمی 50 ساله هستم که دو سال است یائسه شده ام . در گذشته خونریزی های شدید و عفونت ادراری داشتم اما الان دو سال است که مشکلی ندارم آیا نیاز است که به پزشک مراجعه کنم؟

به یاد داشته باشید که خانم های یائسه هم حتما نیاز به مراجعه به پزشک دارند.

اگر در خصوص عفونت ادراری شما هم تجربه ای دارید، خوشحال می شویم که در بخش نظرات، تجربه خود را بنویسید.

دکتر آنلاین پزشک آنلاین

در اپلیکیشن مدافون، این امکان برای شما فراهم است که در هر ساعتی از شبانه روز به پزشک متخصص و آنلاین دسترسی داشته باشید.

آشنایی با پزشکان آنلاین مدافون

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.3 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 142

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرف جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.
برای درمان حتما به پزشک یا روانشناس مراجعه نمایید. در صورتی که تمایل به دریافت مشاوره پزشکی و روانشناسی به صورت آنلاین دارید، به لینک زیر مراجعه کنید.

مشاوره آنلاین پزشکی مشاوره آنلاین روانشناسی
دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *