همانطور که می دانید بیماری دیابت، یکی از بیماری های شایع در سراسر جهان است. دیابت به دو صورت نوع 1 و نوع 2 شناخته می شود. دیابت نوع 1 بیشتر در کودکان و به صورت ناگهانی بروز می کند. دیابت نوع 2 بیشتر در بزرگسالانی که سبک زندگی مناسبی نداشته باشند رخ می دهد.
خوب است بدانید که یکی از عارضه های بسیار شایع در دیابت مشکلات چشمی است، بنابراین لازم است افرادی که به دیابت تیپ 2 مبتلا هستند، بلافاصله پس از تشخیص دیابت به چشم پزشک مراجعه کنند و هر 5 سال یک بار آزمایشات را تکرار کنند. افرادی که به دیابت تیپ 1 مبتلا هستند نیز لازم است که هر 5 سال، آزمایشات چشمی را انجام دهند.
اگر می خواهید که درباره دیابت بیشتر بدانید مقاله زیر از دکتر سجاد اصل فلاح را از دست ندهید:.
بله می تواند. بیماران دیابتی حتی اگر علامتی هم نداشته باشند باید در بازه های زمانی مشخص آزمایش قند خون بدهند. بالا بودن قند می تواند باعث ایجاد عوارض بیماری دیابت مانند مشکلات چشمی، کلیوی، قلبی و… شود. یکی از شایع ترین عوارض دیابت، درگیری شبکیه چشم و تاری دید است. این موضوع می تواند باعث خونریزی در شبکیه یا کدورت عدسی چشم (آب مروارید) شود. بنابراین بیماران دیابتی حتما باید آزمایش بدهند و قند خود را در خانه چک کنند. خصوصا اگر انسولین استفاده می کنند با دستگاه های گلومتر خانگی باید میزان قند خون اندازه گیری شود.
اگر قند کنترل نشده باشد، بیمار باید در فواصل نزدیک تر آزمایش بدهد و اگر کنترل شده باشد با فواصل طولانی تر. اما حداقل فاصله بین آزمایش ها هر سه ماه یک بار است. در این آزمایشات باید قند خون، هموگلوبین A1C (شاخص سه ماهه) و فشار خون بررسی شود. اگر نتایج این آزمایشات خوب باشد تا 6 ماه هم می توان فاصله ایجاد کرد.
اگر هموگولوبین A1C طی دو نوبت بالا یا اگر قند ناشتا هم بیش از دو نوبت بالای 126 باشد، دیابت محسوب می شود. اگر قند خون رندم فقط یک بار بالای 200 باشد و بیمار علامت دار باشد مثلا میزان دستشویی رفتنش زیاد باشد، کاهش وزن داشته باشد و… باز هم بیمار، دیابتی محسوب می شود. بالا بودن هموگلوبین A1C و پایین بودن قند خون ناشتا، نشان می دهد که احتمالا قند خون شما پس از خوردن غذا بالا می رود و همین امر باعث می شود که معدل قند خون شما بالا باشد.
برای بیماران دیابتی توصیه می شود که نوشابه، آبمیوه و حتی آبمیوه طبیعی استفاده نشود. در آبمیوه های طبیعی چون قند میوه وارد آب آن می شود و فیبر میوه کنار گذاشته می شود، عملا مثل این است که آب و قند مصرف شده باشد. نوشابه ها به هیچ عنوان توصیه نمی شود چرا که قند را بسیار بالا می برند. نوشابه های رژیمی هر چند که قند کمتری دارد اما باز هم مضر است. این نوشابه ها، همچنین باعث بیشتر شدن اشتهای شخص می شود. افزایش اشتها نیز باعث بالا رفتن وزن و نهایتا قند خون می شود.
اگر قند ناشتا بالای 100 و کمتر از 126 باشد، پیش دیابت نامیده می شود. متاسفانه مشکلات قلبی عروقی در این افراد بیش از سایر افراد جامعه دیده می شود و سالانه 5 درصد از این افراد به سمت دیابت می روند. اگر شما حدود 5 تا 10 درصد وزن خود را کم کرده اید ولی هنوز قند خون تان بین 100 تا 126 است، خوب است که مصرف داروی متفورمین را شروع کنید.
خیر. این دارو بیش از 50 سال است که در دنیا برای درمان دیابت مورد استفاده قرار می گیرد و داروی بسیار خوبی است. این دارو جز خطوط اول درمان دیابت است. در کسانی که نارسایی پیشرفته قلبی دارند و دچار تنگی نفس هستند، در افرادی که مشکلات کلیوی دارند یعنی کسانی که کراتین آنها بالا است مانند افرادی که دیالیز می کنند، از متفورمین استفاده نمی شود. اما برای بقیه بیماران از این بابت مشکلی وجود ندارد.
در گذشته تصور می شد که هر چه قند بیمار دیابتی پایین تر باشد، به نفع بیمار است. اما امروزه تحقیقان نشان داده است که اگر ما قند را خیلی پایین بیاوریم در بیمارانی که مشکلات قلبی، عروقی، کلیوی و یا سن بالایی دارند، مرگ و میر بیشتر می شود. چرا که افت قند خون برای یک بیمار دیابتی، به مراتب عوارض بیشتری دارد تا اینکه مقدار کمی قند خونشان بالا باشد. بنابراین برای هر بیمار، مطابق با شرایطش هدف گذاری میزان قند خون انجام می شود یعنی ممکن است که برای یک خانم جوان باردار که قند خون بالایی دارد، میزان هموگلوبین A1C زیر 6 درصد باشد اما در یک آقای مسنی که سابقه سکته قلبی و یا مشکل کلیوی داشته، میزان 7.5 تا 8 هم قابل قبول باشد. بنابراین این که به شما گفته شده که قند پدرتان کنترل شده، برای یک فرد مسن، قابل قبول است.
بیمار دیابتی که می خواهد تازه ورزش حرفه ای را شروع کند باید از پزشک متخصص قلب، مجوز لازم را بگیرد چرا که ممکن است که یک بیمار دیابتی مشکل قلبی بدون علامت داشته باشد. اما برای ورزش های سبک در این زمینه مشکلی نیست. حتی به بیماران دیابتی توصیه می شود که حداقل روزی نیم ساعت و 5 روز در هفته پیاده روی را داشته باشند.
بین 5 تا 6 درصد بارداری ها منجر به دیابت بارداری می شود، اهدافی که برای این افراد در نظر می گیریم برای میزان قند خون با افراد مسن متفاوت است تا عوارضی برای جنین نداشته باشد. در جواب سوال شما که آیا ممکن است به فرزندتان منتقل شود، باید گفت که احتمال ابتلای فرزندان مادرانی که در دوران بارداری دیابت داشته اند، به این بیماری بیشتر است. خصوصا اگر در سنین بین 10 تا 20 سالگی، دچار اضافه وزن و چاقی شوند، ریسک دیابت در آنها بالاتر می رود. مادرانی که در دوران بارداری به دیابت مبتلا شده اند معمولا پس از زایمان مشکل قند خون آنها رفع می شود اما در سنین بالاتر، مستعد بیماری دیابت هستند و باید قند خون خود را چک کنند.
من به عنوان فوق تخصص غدد، استفاده از این داروها را توصیه نمی کنم هر چند که ممکن است موثر باشد. چرا که ما در حال حاضر داروهایی داریم که سال ها در جهان مورد استفاده قرار گرفته و کارآزمایی های لازم را پس داده است اما در مورد داروهای گیاهی از آنجایی که میزان و اثربخشی آن ها مشخص نشده است، استفاده از آنها توصیه نمی شود.
اگر بیمار مبتلا به دیابت نوع 1 باشد، تنها درمان در سراسر دنیا استفاده از انسولین است. اما اگر شخص مبتلا به دیابت نوع 2 باشد، ممکن است که بتواند استفاده از انسولین را کنار بگذارد اما احتمال آن کم است. در کسانی که سال هاست به دیابت نوع 2 مبتلا هستند و طولانی مدت از انسولین استفاده می کنند، حتما لازم است که از انسولین استفاده بکنند. البته ممکن است با داروهای جدید خوراکی که به بازار آمده است، بتوانیم دوز انسولین را کم بکنیم و زیر نظر پزشک بتوانیم انسولین را قطع بکنیم. البته باید بر حسب مورد و شرایط شخص سنجیده شود.
در بیماری دیابت، عارضه درگیری چشم شایع است، در واقع شایع ترین علت نابینایی در دنیا و در ایران، دیابت است. در دیابت نوع 2 از بدو تشخیص، چشم باید بررسی شود. علاوه بر این، فشار خون، درگیری کلیوی و… نیز باید چک شود. اما در دیابت نوع 1، هنگامی که بیمار انسولین می زند، بعد از 5 سال لازم است که این بررسی ها صورت بگیرد.
مصرف مواد غذایی که پس از مصرف، شاخص قند خون را به صورت یک دفعه بالا نبرد بلکه به تدریج بالا ببرد در همه افراد خصوصا در افراددیابتی توصیه می شود. به طور کل برای بیماران دیابتی توصیه می شود که میوه هایی مانند خرما، انگور و آب میوه را کمتر مصرف کرده و به جای آن از خود میوه مانند سیب، پرتقال که فیبر بیشتری دارند و میوه هایی مانند گیلاس، زردآلو و کیوی استفاده کنند.
به افرادی که قند خون ناشتای آنها بالای 100 است توصیه می شود که مصرف قند و شکر را محدود کرده و در مصرف کربوهیدارت ها هم از کربوهیدرات های کامل مانند جو، جوی دوسر، ماکارونی با آرد کامل استفاده کنند.
در مدافون به صورت شبانه روزی می توانید با بهترین پزشکان دیابت مشورت کنید. برای دریافت مشاوره تلفنی و یا متنی وارد لینک زیر شوید.
اگر در خصوص بیماری دیابت تجربه ای دارید، در بخش نظرات تجربه خود را درج کنید. نظرات شما برای ما ارزشمند است.
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرف جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.
برای درمان حتما به پزشک یا روانشناس مراجعه نمایید. در صورتی که تمایل به دریافت مشاوره پزشکی و روانشناسی به صورت آنلاین دارید، به لینک زیر مراجعه کنید.
باسلام
بنده 32ساله و مرد هستم، قند خون ناشتام با آزمایش خون 80 بود و HbA1c خونم روی عدد 5 ، اما قند خونم را بطور تصادفی با نوار قند میگیریم بین 125 تا 145 متغیر هست آیا دچار پیش دیابت شده ام؟!!
دیاکو جان پرسش شما را برای پزشکان مدافون ارسال میکنیم. در صورتی که در این زمینه پاسخ دادند در همین قسمت پاسخ آنها منتشر می شود.
درود
من ۴۸ ساله هستم فندم ۳۵۰ هست حدود ۱۰ سالی میشه ب پزشک مراجعه نکردم نکنه اینجاست وقتی انسولین مصرف میکنم قندم حداقل ۲۰۰ تا بالا میره ورزش میکنم بالاتر میره باید چیکار کنم
دوست عزیز، ما سوال شما را برای پزشکان مدافون ارسال میکنیم واگر پاسخ دادند در همین جا منتشر میکنیم. اما با توجه به شرایطی که توصیف کردید و اینکه 10 سال است که به پزشک مراجعه نکردید، حتما به پزشک مراجعه داشته باشید. اگر تمایل دارید می توانید با دیابتولوژیست های آنلاین در مدافون مشورت کنید.
مشاوره با دیابتولوژیست های آنلاین
ایشون باید تحت نظر یه دکتر غدد باشن که دوز انسولینشون را تنظیم کنند به همراه داروهای قند در کنارش استفاده کنند و رژیم غدایی مناسب داشته باشند
با سلام.
من ساکن آمریکا هستم و تقریبا دو سال است که به علت اضافه وزنی که دچارش شده بودم، رژیم شبه کیتو گرفتم.
رژیم غذایی من صبح ها شامل یک وعده کامل تخم مرغ نیمرو یا آب پز، سبزیجات پخته شده و یا ماهی سالمون و کمی شکلات تلخ هست. تا شب تقریبا گرسنه نمیشم و شبها هم کمی ماست میخورم. در طول روز چند بار قهوه به همراه مقداری آجیل یا سیب مصرف میکنم. تنها مکملی هم که دریافت میکنم ویتامین دی (محلول در چربی) هست. یعنی مطلقا شیرینی و کربوهیدرات مانند نان، پاستا و سیب زمینی را از ٰرژیم غذایی حذف کردم و به همراه ورزش به وزن ایده آل رسیدم. قبلا هیچ زمانی سابقه قند خون نداشتم و در محدوده ۸۰-۹۰ بود. الان بعد از حدود دو سال که آزمایش قند دادم، قند خونم در محدوده ۷۷ و hba1c برابر با ۵ بود. بقیه فاکتورهای خونی هم کاملا نرمال بود. منتها یک مشکل جدید پیدا کردم و آن هم این است که الان مطلقا با خوردن کوچکترین شیرینی یا حتی نان، احساس تهوع و سرگیجه خیلی بدی بهم دست میده و مطلقا نمیتونم کربوهیدرات را تحمل کنم. یعنی تحمل گلوکز یا شرینی را ندارم. حتی میوه هایی هم مانند موز یا انگور را نمیتونم بخورم. حتی بوی شیرینی هم باعث میشه حالت تهوع بهم دست بده.
پزشکم هم گفت مطقا دیابت نداری و هیچ یک از علایم دیابت مانند گرسنگی بیش از حد، تکرر ادرار، سرگیجه و غیره را هم ندارم. ولی نمیدونم این مشکلم الان چیست. بخاطر همین نمیتونم در هیچ کدام از مراسم و مهمانی ها شرکت کنم و غذاهای آنها را بخورم.
خیلی ممنون میشم که اگه چیزی به ذهنتون میرسه بهم بگید یا هر آزمایشی که لازم هست را بدم.
فرهاد جان، پزشکان مدافون در داخل اپلیکیشن به سوالات پزشکی کاربران پاسخ می دهند. در صورت تمایل می توانید از پزشکان آنلاین مدافون، در اپلیکیشن مشاوره دریافت کنید
سوال از پزشکان مدافون
ضمن اینکه لاغر هم هستم
سلام خانومی ۳۹ ساله هستم حدود دو هفته ی پیش ازمایش دادم قند خونم ۱۰۴ بود دکتر گفت باید رعایت کنم
الان یعنی من مبتلا به دیابت هستم ؟
در روز چقدر میتونم از شیرینیجات استفاده کنم ؟
کلا حذف کنم ؟
مهتاب جان شما می توانید سوال خود را از دیابتولوژیست های آنلاین در مدافون بپرسید
دریافت مشاوره از دیابتولوژیست های مدافون
باادب وسلام خدمت سروران گرامی تنهاکاری ازبنده برمیادصحت سلامتی براسرکاروخانواده تان بنده ازداردنیامادری دارم متاسفانه دیابت نوع اول رادارندوروزی دومرتبه انسولین تزریق میکندبنده خدابقدری اجتناب میکندازخوردنیهایی که باعث بالارفتن قندخون میشودکه بنده خورده میگیرم ازش که افت قندپیدامیکنی ولی پرهیزمیکند هرزمان تست قندمیگیرم قندشان از۲۰۰ تا۲۵۰ نشان میدهدوبنده دوساعت بعدازتزریق انسولین دوم درشب تست میگیرم واینطوربالاست هردکتری بگیدرفته یابنده خدمتگذاریشاکردم ولی استرس داره که کلیه هاش ازکارنیفتدودیالیزی شودخداشاهده بهترین دکترهای متخصص غددرفته ولی بالاست درضمن بنده چشمانش رادراین درسال نزدمتخصصان چشم بخاطردیابت بردم وجلوگیری نمودم ازاتفاقات ناگواربعدولی ۶۵سال ازخداعمرگرفته پوکی استخوان وفشارتقریب بالاهم داره درخدمتم متصدی حضرت عالی شدم
سلام ،وقت بخیر ،خانمی ۴۰ ساله هستم که دیابت ندارم،اما با دستگاههای خانگی سه روز است که قند خون رو اندازه گرفتم یکبار ۹۷ بود،بار دیگه ۱۰۶ و بار سوم ۱۰۳
دوساعت بعد از غذا هم ۱۲۷ و ۱۳۰ است ،آیا من مبتلا به دیابت هستم؟
با توجه به شرح حالی که فرمودین تصمیم گیری درست نیست.. بهتره این قند خون ناشتا به طور آزمایشگاهی چک بشه اگر قند خون ناشتا در آزمایش بالای 100 بود تا حدود 140 این پره دیابتیک محسوب شده و بایستی رژیم دیابتیک آغاز بشه و بعد از 3 ماه مجددا چک بشه در صورت نرمال بودن رژیم ادامه پیدا میکنه.
ولی در صورتی که پاسخی داده نشد و یا بیمار سابقه دیابت رو در افراد درجه یک خانواده خودش داره اینبار بهتره درمان دارویی به همراه رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی آغاز بشه.. و بیمار مرتبا تحت نظر باشه.
به طور خلاصه با چند نوبت قند کمی بالا اون هم با دستگاه های خانگی نمیشه تشخیص دیابت گذاشت
سپاسگزارم???
سلام آقای دکتر
من 12 سال است دیابت دارم انسولین نومیکس ترزیق میکنم
صبحها 23 واحد شبها 15 ترزیق میکنم
قند ناشتا خوب است اما قند بین روز تنظیم نیست ُ سئوال
آیا اگر قند قبل از صبحانه بالا باشد بابد انسولین صبح را اضافه کرد با انسولین شب
اکر قند شب بالا باشد باید انسولین صبح با شب را اضافه کرد
ممنون از لطف شما
انسولین نوومیکس دارای دو جز انسولین سریع الاثر که همون لحظه اثر میذاره برای قند بعد غذا و انسولین متوسط الاثر که میزان پایه انسولین توی بدن داره(دقیقا عین عمل طبیعی بدن)شما با تزریق دوز صبح هم روی قند بعد صبحانه و روی قند شب موثره
و تزریق شب برای قند بعد شام و ناشتا موثر است.
و شما باید پایش قند بعد صبحانه و شام و همچنین چک hbA1c به صورت سه ماه حتما توسط ازمایشگاه انجام شود برای تنظیم دوز انسولین
با تشکر از مطلب مفیدتون