مضرات سیگار و سایر دخانیات

همه ما بارها درباره خطرات و مضرات دخانیات بسیار شنیده ایم. سیگار موجب بروز سرطان، بیماری قلبی، سکته مغزی، بیماری‌های ریوی، دیابت و بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) می‌شود که شامل آمفیزم و برونشیت مزمن می‌شود. سیگار همچنین خطر ابتلا به سل، بیماری‌های چشمی خاص و مشکلات سیستم ایمنی از جمله آرتریت روماتوئید را افزایش می‌دهد. وقتی که صحبت از خطرات سیگار می‌شود، این موضوع هم به افرادی که سیگار میکشند مربوط می‌شود و هم افرادی که در معرض دود سیگار قرار دارند.

طبق گزارش رسمی وزارت صمت، مصرف سیگار در ایران سالانه به ۷۳ میلیارد نخ می‌رسد. این روزها قلیان هم محبوبیت زیادی پیدا کرده است. جالب است بدانید که تحقیقات نشان داده است که دود حاصل از مصرف قلیان ترکیبی از مواد دخانی و سوختی است که خطر جدی برای اطرافیان خصوصاً کودکان محسوب می‌شود. یک ساعت در معرض دود قلیان ماندن معادل مصرف ۶ تا ۸ نخ سیگار است.

مضرات و خطرات سیگار

مصرف سیگار موجب بیماری‌ها و خطرات زیر می‌شود

سرطان ریه

سرطان بیماری است که در آن سلول‌های بدن رشد غیرطبیعی داشته و پتانسیل حمله یا انتشار به سایر نقاط بدن را نیز دارد. سیگار اولین عامل خطر سرطان ریه است. این عامل نزدیک به 90 درصد موارد سرطان ریه است.

سایر سرطان ها

علاوه بر سرطان ریه، استعمال دخانیات موجب افزایش ریسک سایر سرطان ها مانند لب ها، زبان، دهان، بینی، مری، گلو، حنجره و … می‌شود.

بیماری انسدادی مزمن ریه (COPD)

سی او پی دی (COPD) یک بیماری انسدادی ریوی است که جریان هوا را مسدود و تنفس را دشوار می‌کنند. این بیماری همانند آسم یک بیماری مزمن می‌باشد ولی انسداد آن برخلاف آسم غیر قابل بازگشت می‌باشد. مصرف سیگار موجب ابتلا به این بیماری می‌شود.

بیماری قلب و عروقی

هر بیماری است که قلب یا عروق خونی را درگیر کند بیماری قلب و عروقی نامیده می‌شود شامل بیماری‌های عروق کرونر، نارسایی قلبی، بیماری فشار خون بالا، .. مصرف سیگار خطر بروز بیماری‌های قلب و عروقی را افزایش می‌دهد.

آسم

آسم، بیماری غیرواگیرداری است که ریه‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این بیماری یک بیماری التهابی راه‌های هوایی است. اگر مجاری هوایی که در ریه قرار دارند به هر علتی ملتهب شوند و انقباض پیدا کنند، علائمی پیدا می‌شود که به آن آسم گفته می‌شود. در آسم، مجاری هوایی توسط مخاط اضافی تولید شده، مسدود می‌شود. مصرف هر نوع دخانیات خطر بروز بیماری آسم و در افرادی که مبتلا به آن هستند تعداد حملات را بیشتر می‌کند.

سکته مغزی

سکته مغزی می‌تواند باعث فلج، تکلم، تغییر عملکرد مغز و مرگ شود. سیگار کشیدن باعث سکته مغزی و بیماری عروق کرونر قلب می‌شود.

مشکلات پوستی

سیگار می‌تواند باعث پیری زودرس پوست، ایجاد چین و چروک و افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌های پوستی گردد.

بیماری‌های گوارشی

صرف سیگار ممکن است به مشکلات گوارشی مانند سوءهاضمه، زخم معده، و بیماری‌های کبدی مرتبط باشد.

مشکلات جنسی

مصرف سیگار در مردان و زنان می‌تواند موجب بروز مشکلات جنسی شود.

اختلالات روانی

سیگار باعث تأثیرات منفی بر روان افراد داشته و باعث افزایش استرس، اضطراب، و افسردگی می‌شود.

اعتیاد و مشکلات اجتماعی

سیگار به عنوان یک ماده‌ای که اعتیادآور است، می‌تواند باعث ایجاد مشکلات اجتماعی، افزایش خطر حوادث، و اختلالات اجتماعی گردد.

دکتر میلاد دودانگه در این مقاله بهترین راه‌های ترک سیگار را معرفی کرده است.

خطر نابینایی

خطر از دست دادن بینایی در افراد سیگاری دو برابر افراد غیرسیگاری است. دود سیگار حاوی ترکیبات سمی است که موجب تحریک و آسیب به چشم می‌شود. برای مثال فلزات سنگینی مانند سرب و مس درون عدسی چشم تجمع کرده و موجب هم‌گرایی پرتوهای نور و در نتیجه ابتلاء به آب مروارید می‌شوند.

علاوه بر این مصرف سیگار با آسیب زدن به رگ‌های خونی شبکیه، موجب تشدید مشکلات بینایی ناشی از دیابت می‌شود.
احتمال ابتلای افراد سیگاری به دنژراسیون وابسته به سن ماکولا، سه برابر افراد غیر سیگاری است. دژنراسیون ماکولا یا انحطاط ماکولا (بخشی از شبکیه)، یکی از شایع‌ترین بیماری‌های چشمی است که باعث می‌شود فرد با افزایش سن دید متمرکز خود را از دست بدهد و انجام فعالیت‌هایی مانند مطالعه و رانندگی غیر ممکن شود.

خطر نابینایی در سیگاری ها دو برابر دیگران است

ناباروری

همان‌طور که می دانید سیگار در کاهش باروری نقش چشمگیری دارد، تحقیقات نشان می‌دهد سیگار حدود ۱۰ سال سن باروری زنان را کاهش می‌دهد.

سن باروری زنان از ۲۰ تا ۴۴ سالگی است اما مصرف سیگار سبب کاهش چشمگیر سن باروری در زنان می‌شود، همچنین تحقیقات نشان می‌دهد که زنان سیگاری یک تا ۲ سال زودتر یائسه می‌شوند و حتی پاسخ کمتری به درمان‌های نازایی مانند IVF می‌دهند.

احتمال سقط جنین، در زنان سیگاری بیشتر است، زایمان زودرس، مرگ داخل رحمی جنین و مرگ نوزاد از ‌‌مهم‌ترین خطرات سیگار در دوران بارداری است.

احتمال نازایی در زنان سیگاری بین ۱.۵ تا ۲ برابر سایر زنان است، مواد سمی سیگار با آسیب به تخمدان‌ها و کاهش چشمگیر تعداد و کیفیت تخمک‌ها نه تنها باروری را کاهش می‌دهد، بلکه زنان را در معرض یائسگی زودرس قرار می‌دهد.

آسیب به نوزادان

حتی بعد از به دنیا آمدن نوزاد، آسیب‌های سیگار از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل می‌شود و نوزاد افراد سیگاری در معرض مشکلات ناشی از مصرف سموم سیگار قرار می‌گیرند. 

آسیب به تخمدان در زنان

مواد سمی سیگار به تخمدان دختران آسیب می‌زند هرچند قطع سیگار جلوی برخی از آسیب‌ها را می‌گیرد اما برخی از آسیب‌ها جبران ناپذیر هستند.سیگار سبب می‌شود سرعت کاهش ذخیره تخمدانی بیشتر شود و این موضوع زنان را در معرض خطر نازایی قرار می‌دهد.

کاهش کیفیت و تعداد اسپرم

کاهش تعداد اسپرم، افزایش اسپرم غیرطبیعی، کاهش کیفیت اسپرم و اختلالات جنسی از جمله عوارض مصرف سیگار در مردان است و کاهش باروری درمردان سیگاری بیشتر مشاهده می‌شود. کاهش باروری در مردان به دلیل آسیب مواد سمی در سیگار به اسپرم و دستگاه تولید مثلی، صورت می‌گیرد.

روانشناس فردی

در اپلیکیشن مدافون می‌توانید در هر ساعتی از شبانه روز با یک روانشناس مشاوره تلفنی یا آنلاین داشته باشید و برای ترک سیگار مشورت بگیرید:

دریافت مشاوره روانشناسی فردی

چه احساساتی باعث تحریک به سیگار کشیدن می‌شود؟

تحقیقات جدید پژوهشگران دانشگاه هاروارد نشان می‌دهد که احساساتی چون غم و اندوه بیشتر از سایر احساسات منفی چون خشم یا استرس، افراد را به سیگار کشیدن تحریک می‌کند.

باور عموم بر این است که هر نوع احساس منفی خواه خشم، انزجار، استرس، اندوه، ترس باشد و خواه شرم، احتمال این که افراد هوس سیگار کشیدن کنند را افزایش می‌دهد اما نتایج مطالعات جدید نشان داد که حقیقت از این باور سنتی ظریف‌تر است و ناراحتی و اندوه به‌طور خاص محرکی قوی در ترغیب افراد به استفاده از مواد وابستگی آور این چنینی است.   

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 5 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 1

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *