آشنایی با علل،انواع، پیشگیری و درمان سرطان پوست

پوست بزرگترین اندام بدن است و از بدن در برابر گرما، نور خورشید، صدمات و عفونت‌ها محافظت می‌کند. علاوه بر این ها پوست به کنترل درجه حرارت بدن و ذخیره آب، چربی  و ویتامین دی کمک کننده است.

سرطان پوست شایع‌ترین نوع سرطان در انسان است و انواع مختلفی دارد که در آن سلول‌های سرطانی در لایه های مختلف پوست به وجود می آیند. در سال 1385 شایع‌ترین سرطان در کشور بوده است.

این مقاله توسط دکتر بنفشه تمیزی فر، متخصص پوست و مو تهیه ‌شده‌است.

مقاله: آشنایی با انواع سرطان پوست

چه عواملی ابتلا به سرطان پوست را افزایش می‌دهد؟

  • مواجه طولانی با اشعه UVیا ماوراء بنفش خورشید
  • بیماری‌هایی که پوست را نسبت به پرتو خورشید حساس می‌کنند
  • تماس طولانی با آرسنیک در محیط کار
  • التهاب مزمن یا زخم پوستی
  • تضعیف سیستم ایمنی بدن بر اثر بیماری
  • سابقه سرطان
  • سابقه سرطان پوست در خانواده
  • خال ها هم می‌توانند در مرور زمان دچار تغیراتی شوند که نشانه سرطان است مانند نامتقارنی و تغییر رنگ خال ها

انواع سرطان پوست کدامند؟

سرطان های شایع پوست عبارتند از:

  • ملانوما: این نوع سرطان بسیار بدخیم و جدی بوده و موجب مرگ افراد مبلا می‌گردد. علت اصلی آن ناشناخته است ولی عوامل متعددی مانند ژنتیک، تابش اشعه ماورای بنفش و تماس های محیطی در ایجاد این بیماری دخیل می‌باشد. ملانوما از ملانوسیت های پوست که دچار استحاله بدخیمی شده منشاء می‌گیرد. ملانوسیت ها، رنگدانه تیره پوست، مو، چشم و خال های بدن را ایجاد می‌کند. به این ترتیب تومورهای ملانوما بیشتر قهوه ای و سیاه هستند. اما در مواردی معدود ملانوما رنگدانه تولید نکرده و به رنگ صورتی، قرمز یا بنفش ظاهر می‌شود.
سرطان پوست ملانوما
  • کارسینوم سلول بازال یا BCC: این نوع سرطان یکی از شایع‌ترین انواع سرطان در جهان است. این نوع از سرطان پوست رشد کندی داشته و به خوبی قابل درمان می‌باشد.
سرطان پوست کارسینوم سلول بازال
  • کارسینوم سلول سنگفرشی: دومین نوع شایع سرطان پوست بوده که به‌طور معمول موجب بروز ضایعاتی صورتی رنگ یا وصله هایی می‌گردد که از بین نمی روند. اگر چه این نوع سرطان پوست می‌تواند به قسمت‌های دیگر بدن گسترش پیدا کند، ولی این اتفاق به ندرت اتفاق می‌افتد. این سرطان اگر زود تشخیص داده شود به راحتی قابل درمان می‌باشد.
سرطان پوست کارسینوم سلول سنگفرشی
  • کارسینوم سلول مرکل: نوعی از سرطان پوست نادر بوده ولی یکی از خطرناک ترین انواع آن محسوب می‌شود، زیرا می‌تواند به سرعت رشد کرده و به سایر بخش های بدن گسترش پیدا کند.

در ادامه ذکر این نکته الزامی است که سرطان های پوستی شایع دیگری هم وجود دارند که به دلیل نادر بودن ابتلا به آنها در این مقاله ذکر نمی‌شوند.

تشخیص سرطان پوست

  • برای اینکه سرطان پوست را به موقع تشخیص دهید ماهی یکبار تمام بدنتان را برای پیدا کردن خال یا لکه مشکوک بررسی کنید. باید در مورد خال هایی که فکر می‌کنید قبلا وجود نداشته اند حساسیت بیشتری داشته باشید.
  • به دلیل شکل مشخص تومور 70 درصد ضایعات به صورت بالینی قابل تشخیص است.
  • انجام بیوپسی در تمام موارد مشخص ضروری است.
  • درمان قطعی برداشتن تومور می‌باشد

در اپلیکیشن مدافون، می‌توانید به صورت شبانه روزی از بهترین پزشکان متخصص پوست و مو به صورت آنلاین مشاوره پزشکی آنلاین و تلفنی دریافت کنید:

منبع: مقاله دکتر بنفشه تمیزی فر؛آشنایی با سرطان پوست

سرطان پوست در چه افرادی شیوع بیشتری دارد؟

این بیماری،شایع‌ترین سرطان در بین مردان کشاورز به شمار می رود چرا که حضور طولانی آنها زیر نور خورشید و اشعه ماورای بنفش زمینه بروز این بیماری سرطان را فراهم می‌کند.

سرطان دومین عامل مرگ و میر در ایران است که با افزایش امید به زندگی و افزایش درصد سالمندی، انتظار می رود موارد بروز سرطان در یک دهه آینده به شدت افزایش یابد.

یکی از کانسرهای شایع به ویژه در بین مردان سرطان پوست است. پوست خارجی‌ترین پوشش بدن است که ما را در برابر گرما، نور، صدمه و عفونت حفظ کرده و دمای بدن را متعادل، آب، چربی و ویتامین دی را ذخیره می‌کند و وسیع‌ترین عضو بدن است.

باید ها و نباید های سرطان پوست

عامل اصلی ایجاد سرطان پوست اشعه ماورای بنفش خورشید (UV) است. با این وجود منابع مصنوعی این اشعه از قبیل لامپ‌های خورشیدی هم می‌توانند باعث سرطان پوست شوند.

محیط زندگی افراد نیز تاثیر زیادی در ایجاد این نوع سرطان دارد به نحوی که ساکنان مناطقی که سطح بالایی از UV را دریافت می‌کنند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست یا skin cancer هستند.

 در جهان بالاترین میزان ابتلا به کانسر پوست در آفریقای جنوبی و استرالیا گزارش ‌شده‌است. این نوع سرطان در افراد با پوست و چشم روشن (بلوند) بیشتر دیده می‌شود.

پیشگیری

‌‌مهم‌ترین راه پیشگیری از این نوع سرطان را  دوری از اشعه خورشید نیم روزی به ویژه از ساعت ۱۰ صبح تا ۳ بعد از ظهر است.

با استفاده از لباس های پوشیده، کلاه‌های آفتابی، عینک‌های آفتابی مناسب، دستکش و لوسیون های ضد آفتاب در هنگام مواجهه با نور خورشید و همچنین استفاده از محافظ در روزهای ابری می‌توانید از این سرطان پیشگیری کنی.

درمان

سرطان پوست بیشتر در قسمت‌هایی از بدن که در معرض نور خورشید هستند دیده می‌شود.برای درمان سرطان پوست می‌توان انواع جراحی، پیوند، پرتو درمانی و  شیمی درمانی موضعی انجام داد.

تومورهای خوش خیم نمی‌توانند به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابند و به ندرت زندگی فرد را تهدید می‌کنند. این تومورها بعد از عمل جراحی، تمایلی به بازگشت ندارند. اما تومورهای بدخیم می‌توانند به سایر بافت‌ها و ارگان‌های سالم مجاور حمله کرده و آنها را تخریب نمایند و یا تومورهای جدیدی را تشکیل دهند.

نشانه‌های سرطان پوست

نشانه‌های سرطان پوست شامل ایجاد تغییر بر روی پوست، ایجاد زخم یا زائده ی جدید که بهبود نمی‌یابد و خال های غیر معمول است.

شروع همه سرطان‌های پوست یکسان نیست. این نوع توده ها در سرطان پوست ممکن است دیده شود:

  • کوچک
  • نرم
  • براق
  • رنگ پریده
  • چسبناک
  • سفت و قرمز
  • خونریزی دهنده
  • کبره بسته
  • خال قرمز مسطح، زبر، خشک یا پوسته پوسته .

آیا سرطان پوست کشنده است؟

سرطان پوست می‌تواند کشنده باشد، اما احتمال آن به عوامل متعددی مانند نوع سرطان پوست، زمان تشخیص و سلامت کلی فرد بستگی دارد. از انواع این سرطان کارسینوم سلول بازال و سلول سنگفرشی معمولاً کشنده نیستند اما ملانوم خطرناک ترین نوع سرطان پوست است.

آیا خارش پوست نشانه سرطان است؟

به‌طور کلی، خارش می‌تواند به عنوان یک علامت سرطان پوست باشد، اما بسته به نوع سرطان متفاوت است. این موضوع به این معنا نیست که شما باید روی هر ناحیه ای که خارش دارد استرس داشته باشید. علائم دیگری نیز وجود دارد که همراه خارش می‌تواند نشان دهنده سرطان پوست باشد.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به این منبع مراجعه کنید.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 5 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 4

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *