آسم، آسم شبانه، عوامل موثر، تشخیص و درمان

آسم، بیماری غیرواگیرداری است که ریه‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این بیماری یک بیماری التهابی راه‌های هوایی است. اگر مجاری هوایی که در ریه قرار دارند به هر علتی ملتهب شوند و انقباض پیدا کنند، علائمی پیدا می‌شود که به آن آسم گفته می‌شود. در آسم، مجاری هوایی توسط مخاط اضافی تولید شده، مسدود می‌شود.

آسم شایع‌ترین بیماری مزمن دوره کودکی است. این بیماری در بین بزرگسالان نیز شایع است و در کشور ما حدود 9-10 درصد بزرگسالان به این بیماری مبتلا هستند. بیماری آسم در کشور ما در استان خوزستان و سیستان و بلوچستان، بیشترین میزان شیوع در گروه سنی بزرگسالان را دارد.

این بیماری با نارسایی ریه تفاوت دارد و ممکن است به صورت خفیف، متوسط و یا شدید باشد. این مقاله به تایید دکتر محمد مهرنیا رسیده است.

بیماری آسم

انواع بیماری آسم

بیماری آسم یا Asthma بر اساس شدت و علائم آن به مدل های زیر تقسیم می‌شود:

  • نوع متناوب آسم
  • نوع پایدار آسم
  • آلرژیک (آسم بیرونی)
  • غیرآلرژیک

علائم آسم

علائم آسم می‌تواند تحت تاثیر عوامل خارجی مانند استرس، ورزش، بیماری و آب و هوا تشدید شود که شامل این موارد می‌باشد:

  • سفتی یا درد قفسه سینه
  • سرفه های مکرر خصوصا در شب
  • تنگی نفس
  • خس خس سینه

این علائم ممکن است به صورت دوره ای در افراد مبتلا به آسم دیده و یا از کودکی این علائم در آنها مشاهده شود. آسم و آلرژی زمینه های ژنتیکی نیز دارد

به جز آسم، چه بیماری‌هایی ممکن است موجب تنگی نفس شود؟ در مقاله زیر با این دلایل و مشکلات آشنا می‌شوید: همه چیز درباره تنگی نفس

آسم شبانه

آسمی که شب هنگام بروز می‌کند و یا بدتر می‌شود، آسم شبانه نامیده می‌شود که ممکن است خواب شبانه را مختل کند.

چه عواملی باعث آسم می‌شود؟

به‌طور کل دو زمینه برای بروز آسم وجود دارد

ژنتیک

معمولا در خانواده هایی که ژن این بیماری وجود دارد و مثلا پدر یا مادر دچار آسم هستند، امکان ابتلای فرزندان به آسم وجود دارد.

عوامل محیطی

به نظر می‌آید در دوران اخیر، عوامل محیطی موجب بروز هر چه بیشتر این ژن ‌شده‌است. برای مثال ممکن است در خانواده ای ژن مربوط به آسم وجود داشته باشد و این ژن نسل به نسل در خانواده باشد ولی بروز نکند. اما یک دفعه در خانواده فرزندی به دنیا بیاید که علائم اگزما دارد یا مثلا بعدها علائم آسم را از خود نشان می‌دهد.

در دو دهه اخیر، تخریب محیط زیست، افزایش آلاینده های هوا و سبک زندگی شهری، مصرف بی رویه داروها و نوع تغذیه موجب شده که شیوع آسم در کشور ما، روند رو به رشد داشته باشد.

چه کسانی ممکن است به آسم مبتلا شوند؟

هر فردی در هر سنی ممکن است به آسم مبتلا شود. البته کسانی که در معرض دود تنباکو هستند یا آلرژی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به آسم هستند.

درمان بیماری آسم

درمان بیماری آسم از طریق داروهای ضد التهاب و داروهای کم کننده علائم بیماری است.

داروهای کم کننده علائم بیماری:

یکی از بهترین درمان ها در هنگام بیماری‌ها، رساندن دارو دقیقا به همان عضو است. در بیماری آسم، استفاده از اسپری استنشاقی بهترین روش درمان است چرا که دارو دقیقا به همان عضو بیمار می‌رسد. اسپری سالبوتامول، قدیمی ترین اسپری استنشاقی برای درمان آسم است که معمولا به صورت سریع علائم بیماری را کاهش می‌دهد و اثر آن کوتاه مدت است و به نوعی تسکین دهنده علائم است.

مصرف اسپری سالبوتامول، باید کنترل شده و در شرایط ضروری باشد. تحقیقات نشان داده است که مصرف بیش از یک اسپری سالبوتامول در ماه، خطر مرگ را 50 درصد افزایش می‌دهد.

داروهای ضدالتهابی

از آنجایی که آسم یک بیماری التهابی است، یکی از بهترین داروهای ضدالتهاب، کورتون ها هستند. از کورتون های استنشاقی، برای کاهش میزان التهاب و خلط در مجاری هوایی استفاده می‌شود.

تشخیص آسم

ابتلا به آسم ازطریق معاینه بالینی، سوال از بیمار درباره شرایط و وضعیتش، تست های ریوی برای اندازه گیری حجم ریوی (اسپیرومتری) مشخص می‌شود.

عوامل تشدید کننده آسم

مصرف دخانیات

گرده ها یا پولن

گرده های درختانی مانند سرو، زبان گنجشک، اقاقیا، بید، توت، گرده های خانواده چمن مانند برمودا، دم گربه ای و…

قارچ‌ها و کپک ها

هیره یا مایت، سوسک و …

مو یا پوسته حیوانات

بیماری‌های همراه با آسم

  • آلرژی بینی: در این نوع آلرژی التهاب راه‌های هوایی فوقانی موجب التهاب در راه‌های هوایی تحتانی می‌شود.
  • سینوزیت
  • پولیپ های بینی
  • اختلالات بویایی
  • وقفه تنفسی در خواب
  • ورم ملتحمه چشمی آلرژیک
  • ریفلاکس گوارشی
  • اگزما
  • به‌خصوص در کودکان اختلالات شناختی و کیفیت زندگی

درباره پولیپ های بینی چه می دانید؟ در مقاله زیر، دکتر گلاره رضایی اطلاعات مفیدی در اخیتار شما قرار داده است: همه چیز درباره پولیپ بینی

سوالات رایج آسم

آقای دکتر من فرزندم 7 ساله است. آیا برای او واکسن آنفولانزا را تزریق کنیم؟

یکی از عواملی که موجب تشدید آسم می‌شود، عفونت‌های ویروسی است. از عفونت‌های ویروسی که می‌تواند موجب بروز آسم شود، بروز آنفولانزا است. به همین دلیل به کسانی که زمینه آسم دارند توصیه می‌شود که اواخر تابستان و اوایل پاییز واکسن آنفولانزا را تزریق کنند.به جز این، سایر کودکان هم بهتر است که واکسن آنفولانزا را تزریق کنند.

آقای دکتر آیا سل، مدل پیشرفته بیماری آسم است؟

خیر این دو، دو بیماری مختلف هستند. سل بیماری است که بر اثر یک میکروب خاص ایجاد می‌شود که خوشبختانه واکسن آن، موجود است و جز واکسیناسیون روتین کشوری است اما آسم یک بیماری غیر واگیر التهابی ریه است.

آقایی 60 ساله هستم که به اگزما و خارش پوست مبتلا شده‌ام. چند وقتی هم هست که دچار آلرژی بینی شده‌ام. آیا این موارد زمینه ساز آسم است؟

در هنگام بروز آسم ممکن است که شخص مجموعه ای از عوامل را در طی دوران زندگی اش تجربه بکند. اگزما و آلرژی بینی همان‌طور که گفته شد، از این عوامل هستند.

خانم دکتر، من خانمی هستم که هر وقت که سرما می خورم و گوش، گلو یا سینوزیتم دچار عفونت می‌شود، دچار سرفه های خشک و بسیار شدید می‌شوم که مجبور به مصرف قرص مونته لوکاست می‌شوم. لطفا من را راهنمایی کنید.

مشکلی که شما دچار آن هستید، تحریک‌پذیری راه‌های هوایی است. در این حالت عفونت به وجود آمده از بین می رود اما سرفه ها تا چند مدت باقی می ماند. این حالت هم می‌تواند در هنگام آسم رخ دهد و هم در هنگام بیماری‌های ویروسی. با توجه به توضیحات شما به نظر می‌آید که زمینه های آلرژی در شما وجود دارد. حتما برای بررسی وضعیت آسم به پزشک مراجعه کنید.

آیا اسپری آسم موجب کوتاهی قد یا پوکی استخوان می‌شود؟

این داروها با دوزهای تحت نظر پزشک موجب کوتاهی قد یا پوکی استخوان نمی‌شود.

متخصص و فوق تخصص ریه

اگر جهت درمان و رسیدگی های بیماری آسم نیاز به مشاوره با متخصص و یا فوق تخصص ریه دارید، وارد لینک زیر شوید:آشنایی با متخصصان ریه

شوینده ها و آسم در کودکان

استفاده از مواد شوینده مانند انواع پودرها و مایع های لباسشویی، سفید کننده ها، شیشه پاک کن ها، جز جدا نشدنی زندگی ما می‌باشد. اما آیا این مواد می‌تواند موجب بروز آسم و خس خس سینه در کودکان شود؟ در گذشته تحقیقاتی در این زمینه در بزرگسالان انجام ‌شده‌است اما تحقیقات جدید درباره کودکان است.

بر اساس نتایج این تحقیق، قرار گرفتن کودکان کم سن و سال در معرض محصولاتی که برای تمیز کردن خانه استفاده می‌شوند، موجب ابتلاء به آسم و خس خس سینه در آن‌ها می‌شود. 

شوینده‌ها موجب ابتلا به آسم در کودکان می‌شود

این مطالعه نشان داد که مواد شیمیایی موجود در محصولات تمیز کننده با تحریک مسیرهای التهابی سیستم ایمنی بدن، به مجاری تنفسی آسیب وارد کرده و منجر به ابتلا به آسم و خس خس سینه در این کودکان در سه سالگی شده بود. البته نوسان میکروبیوم نوزاد نیز ممکن است در این زمینه نقش داشته باشد.

راه‌های پیشگیری از ابتلای کودکان به آسم

  • خواندن برچسب های موجود بر روی مواد شوینده
  • اجتناب از مصرف شوینده های حاوی مواد آلی فرار، رایحه، مواد محرک، و قابل اشتعال
  • انتخاب شوینده هایی که اسپری نمی‌شوند
  • انتخاب شوینده هایی که حاوی ترکیبات آلی فرار نیستند
  • به حداقل رساندن قرار گرفتن کودکان در معرض مواد شوینده
  • استفاده از آب گرم و صابون  به جای شوینده ها
  • تهویه مناسب و پنجره های باز هنگام استفاده از شوینده ها

آیا علائم آسم در بهار شدیدتر می‌شود؟

به نقل از خبرگزاری ایرنا، مطالعات نشان می‌دهد علایم آسم در فصل بهار به دلیل وجود آلرژن‌هایی مانند گرده گیاهان تشدید می‌شوند.

نگهداری حیوانات خانگی و به‌طور کلی تماس با موی حیوانات، استفاده از لباس‌هایی از پوست و پشم طبیعی، گرد و غبار موجود در خانه و مبلمان، دود ناشی از تنباکو، آلودگی هوا، انواع محرک‌های شیمیایی، لوازم بهداشتی شیمیایی و انواع آلرژن مانند گرده از جمله محرک‌های بیماری آسم هستند.

تشدید آسم در بهار

اولین قدم برای مدیریت آسم آشنایی با تمام عوامل تحریک‌کننده و اجتناب از آنان است. اگر به آسم مبتلا هستید، بهتر است در بهار زیاد به طبیعت نروید و موارد زیر را رعایت کنید:

  • در خانه پنجره‌ها را ببندید و از تهویه مطبوع استفاده کنید.
  • شیشه‌های خودرو را باز نکنید.
  • به محض ورود به خانه لباس و موی خود را بشویید تا از شر گرده ها خلاص شوید.
  • داروی آنتی‌هیستامین و افشانه‌های مخصوص آسم را همیشه به همراه داشته باشید.
  • شرایط خود را برای دوستان و همکاران شرح دهید.
  • رختخواب خود را هفته‌ای یک بار بشویید.
  • مبلمانی را انتخاب کنید که به خود خاک نگیرد.
  • از ملحفه ‌و لباس‌های ضدحساسیت استفاده کنید.
  • آشپزخانه و حمام را تمیز و خشک نگه دارید.
  • در صورت مشاهده سوسک برای مدتی از منزل خارج شوید و از بقیه بخواهید آنجا را سم‌پاشی کنند.
  • در معرض آفت‌کش‌ها نباشید.
  • خارج از خانه از ماسک فیلتردار استفاده کنید.

اگر در زمینه آلرژی و یا سایر بیماری‌های تنفسی سوال داشتید در قسمت پایین مقاله در قسمت نظرات، پرسش خود را درج نمایید. تا جای ممکن سعی میکنیم که از پزشکان مدافون بخواهیم که به این پرسش ها پاسخ دهند.

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.6 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 874

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

1 دیدگاه دربارهٔ «آسم، آسم شبانه، عوامل موثر، تشخیص و درمان»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *