در حال حاضر نگرانی اصلی در دنیا در مورد شیوع کروناویروس سویه دلتاست که اولین بار در ماه دسامبر در هند شناسایی شد و از سرعت انتقال بالاتری برخوردار است. این سویه از ویروس به سرعت در هند و همچنین انگلیس شیوع پیدا کرد و موجب افزایش آمار مبتلایان و فوتی های کووید-۱۹ شد.
“اینچی یلدیریم” متخصص بیماری های عفونی کودکان در دانشکده پزشکی ییل و متخصص واکسیناسیون با اشاره به شیوع سویه دلتا گفت: این موضوع جدید و تعجب آوری نیست. تمامی ویروس ها با گذشت زمان تکامل پیدا کرده و با گسترش و تکثیر یافتن، دچار تغییراتی می شوند.
ویژگی های کرونای دلتا
“اف. پری ویلسون” متخصص اپیدمیولوژی در دانشکده پزشکی ییل می گوید: اما موردی که در رابطه با سویه دلتا بی نظیر است سرعت گسترش آن است. به نظر میرسد که دلتا حدود ۶۰٪ قابل انتقالتر از نوع آلفا است. مطمئنا سویه دلتا در سراسر جهان همه گیری را تسریع می کند. بررسی های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا (CDC) نشان میدهد که سویه دلتای ویروس کرونا مانند آبله مرغان به راحتی گسترش پیدا میکند و میتواند باعث بروز موارد شدید بیماری شود. انتقالپذیری سویه دلتا تقریباً به میزان آبله مرغان بالاست و هر فرد آلوده به ویروس به طور میانگین هشت تا 9 نفر را آلوده میکند. محققان هنوز مطمئن نیستند که چرا نوع دلتا در مقایسه با دیگر گونه ها قدرت انتقال بیشتری دارد. آنها فکر میکنند که تغییر در بخش پروتئینی ویروس، ممکن است ورود به سلولهای انسانی را آسان کند. یک مطالعه اولیه دیگر نشان میدهد که جهش در نوع دلتا، شاید باعث شده است تا ویروس به محض اتصال خیلی راحتتر به سلولهای انسانی بچسبد. در نتیجه وقتی دلتا کرونا بتواند به راحتی با سلولهای شما ترکیب شود، میتواند تعداد بیشتری از آنها را آلوده کرده و بر سیستم ایمنی بدن غلبه کند.
علائم ویروس کرونای دلتا
طبق نتایج بدست آمده، علائم ویروس کرونای دلتا شدیدتر از آلفا بوده و احتمال بستری شدن در بیمارستان در این نوع کرونا، تقریبا دو برابر گونه آلفا است. علائم اصلی گزارش شده ویروس کرونای دلتا شامل موارد زیر است:
- سردرد
- گلو درد
- آبریزش بینی
- تب
- بدن درد
- سرفه (کمتر شایع است)
- از دست دادن بویایی (کمتر شایع است)
- اسهال (کمتر شایع است)
از این رو محققان نگران هستند که مردم این علائم را با سرماخوردگی شدید اشتباه گرفته و از قرنطینه کردن خود، خودداری کنند.
دکتر آنلاین کرونای مدافون، همواره پاسخگوی سوالات شماست.
تاثیر واکسن بر کرونای دلتا
محققان با توجه به مطالعات و تحقیقات صورت گرفته به این نتیجه رسیده اند که کرونای دلتا مقدار کمی نسبت به واکسن مقاوم بوده و خطر ابتلا به این کرونا در افراد واکسینه شده نیز وجود دارد. در واقع خطر ابتلا به کرونای دلتا در افرادی که تنها یک دوز واکسن دریافت نموده اند، بیشتر از افرادیست که هر دو دوز واکسن را دریافت نموده اند.
طبق تحقیقات، یک دوز واکسن آسترازنکا یا فایزر، خطر ابتلا به گونه دلتا را در افراد تا حدود ۳۳٪ کاهش میدهد. در حالی که این در برابر گونه آلفا، ۵۰ % ایمنی ایجاد میکند. دوز دوم واکسن آسترازنکا باعث محافظت ۶۰ درصدی در برابر دلتا میشود و این مقدار در فایزر تا ۸۸% هم موثر است.
سازندگان واکسن روسی اسپوتنیک، اخیرا در توییتر اعلام کردند که واکسن آنها در برابر نوع دلتا بیشتر از سایر واکسن ها موثر است. اما تا به امروز داده هایی را که نشان دهنده صحت حرف خود باشند را در اختیار عموم قرار نداده اند.
اما به هر حال زمانی که شخص واکسن دریافت می کند، نسبت به قسمت های مختلف ویروس آنتی بادی هایی را ایجاد می کند، که حتی پس از جهش های ویروس، می تواند خطرات ناشی از ابتلا به این جهش را در فرد کم کند.
راه های پیشگیری از کرونای دلتا
راه های پیشگیری از کرونای دلتا، هیچ تفاوتی با راه های پیشگیری از کرونای انگلیسی و یا کرونای چینی ندارد. راه های پیشگیری از ابتلا به کرونای دلتا عبارتند از:
- شستشوی مکرر دست ها
- فاصله گذاری اجتماعی
- پرهیز از سفرهای غیر ضرور
- عدم شرکت در تجمعات
- استفاده از ماسک
- واکسیناسیون عمومی
با رعایت این موارد نه تنها به کرونا دلتا مبتلا نمی شوید، بلکه به سایر جهش های این ویروس نیز مبتلا نخواهید شد.
سوالات کرونایی خود را از پزشک آنلاین مدافون بپرسید.
وضعیت کرونای دلتا در ایران
طبق گزارش های بدست آمده از سرتاسر کشور، کرونای دلتا در ایران، موج جدیدی را آغاز نموده است. طبق آمارها، تعداد بیماران سرپایی و بستری به شکل چشمگیری افزایش یافته و همین موضوع نشان دهنده پیک پنجم کرونا در کشور می باشد. ویروس جهشیافته کرونا از جنوب و جنوب شرقی به مرکز و شمال کشور رسیده است و در کنار سیستانوبلوچستان، تهران و هرمزگان آمارهای ابتلا و بستری روزهای اخیر در 5استان فارس، خراسانرضوی، مازندران، اصفهان و کرمان هم شرایط نگرانکنندهای را رقم زده. هرچند سیستانوبلوچستان با بستری روزانه بیش از 400بیمار کرونایی و محرومیتهای بسیار همچنان بحرانیترین استان محسوب میشود اما آمارهای بستری جدید در فارس، خراسانرضوی، مازندران، اصفهان و کرمان نشان میدهد این استانها هم شرایط خوبی ندارند و احتمال بحرانی شدن در روزهای آینده را خواهند داشت.
امید است که بارعایت پروتکل های بهداشتی و سرعت در واکسیناسیون، به این ویروس فرصت کمتری برای چرخش و یا جهش بدهیم و از این رو افراد کمتری را از دست بدهیم.
مراقبت های قبل و بعد از تزریق واکسن کرونا
منبع: دکتر میترا سمیعی
تاریخ نگارش:
شما اینجا هستید: