فشارخون بالا به دلیل نداشتن نشانه یا علائم بالینی ابتلا، قاتل خاموش نام گرفته است؛ به همین دلیل این بیماری، سلامت افراد زیادی را تهدید میكند و برای مقابله با آن علاوه بر ورزش باید موادغذایی شامل سبزیجات، سیب زمینی پخته یا آبپز، لبنیات كم چرب در برنامه روزانه قرار گیرد و از استرس و هوای آلوده هم دوری كرد.
فشار خون بالا یا پرفشاری خون (به انگلیسی: Hypertension) که گاهی به آن پرفشاری شریانی گفته میشود، یک بیماری مزمن است که در آن فشار خون در شریانها بالا میرود.
در مقاله زیر پزشکان مدافون اطلاعات مفیدی در خصوص فشار خون ارائه کرده اند. مطالعه آن را به شما توصیه می کنیم
متخصصان معتقدند عوامل مختلفی از جمله تغذیه نامناسب، عوامل محیطی، استرس، عوامل شغلی، مصرف زیاد نمك و چاقی از مهمترین عواملی هستند كه در شیوع بیماری فشارخون بالا نقش دارند..
برآورد میشود در كشور حدود 15 میلیون بیمار مبتلا به فشار خون داشته باشیم. حداقل 40 درصد افراد مبتلا به فشار خون از بیماری خود خبر ندارند و این موضوع بسیار خطرناك است، این افراد وقتی متوجه میشوند كه با سكته مغزی یا قلبی به بیمارستان میروند یا با نارسایی كلیه باید دیالیز شوند.
متاسفانه از سال 1990 تا 2016 شیوع فشار خون بالا در ایران حدود 3 برابر شده و پیشبینی میشود این روند ادامه یابد و در سالهای آینده به 4 برابر برسد.
فشارخون عامل مهم سكتههای مغزی و قلبی، نارسایی كلیه و كمبینایی
فشارخون بالا از مهمترین علل سكتههای مغزی، قلبی و همچنین نارسایی كلیه و كم بینایی است. در چند سال اخیر فشارخون شیوع بیشتری یافته است که بر اثر آن ارگانهای حیاتی مانند مغز، قلب، كلیه و چشم بر اثر فشارخون آسیب می بینند، البته در فشارخون بالا همه اعضای بدن صدمه می بینند اما به ارگان های حیاتیتر آسیب بیشتری وارد می شود.
- عوامل محیطی، تغذیه نامناسب، عوامل شغلی، استرس، نمك زیاد و چاقی در شیوع این بیماری بسیار نقش دارند، با كنترل عوامل تاثیرگذار تا حد زیادی می توان فشارخون را كاهش داد یا مقادیر داروی مصرفی را در بیماران كم كرد.
- ژنتیك و توارث در بروز بیماری فشارخون بالا نقش مهمی دارد و چنانچه پدر یا مادر مبتلا به فشارخون باشند احتمال اینكه فرزندان آنها نیز دچار فشار خون بالا شوند به مراتب بیشتر از سایرین است. رخی بیماریها مانند پركاری تیروئید، پركاری غده آدرنال و اشكالات عروقی نیز می توانند در بروز بیماری فشار خون نقش داشته باشند.
- برخی بیماریها مانند پركاری تیروئید، پركاری غده آدرنال و اشكالات عروقی نیز می توانند در بروز بیماری فشار خون نقش داشته باشند.
ایرانی ها بیش از 2 برابر حد مجاز نمك مصرف می كنند
- مصرف نمك در كشور بین 2 تا 2.5 برابر حد مجاز است و این موضوع عامل بسیار مهمی در شیوع فشارخون است.
- برخی افراد با توجه به سلایق غذایی نمك بیشتری مصرف می كنند، به عبارتی به ذائقه شور عادت كرده اند كه موضوع خطرناكی است و باید این رویه را تغییر دهند.
- در كارخانجات باید بر میزان مصرف نمك در هنگام تولید محصولات غذایی نظارت بیشتری صورت گیرد، در صورتی كه این رویه ادامه یابد، باید منتظر شیوع بیشتر فشار خون در جامعه باشیم.
از یک دکتر آنلاین برای فشار خون مشاوره بگیر!
مواد غذایی پر پتاسیم، عامل مهمی برای كاهش فشارخون بالا
یكی از عواملی كه ثابت شده با رعایت آن فرد می تواند بین نیم تا یك سانتیمتر جیوه (بین 5 تا 10 میلیمتر جیوه ) فشارخون را كاهش دهد، مصرف مواد غذایی پر پتاسیم است،
- گوجه فرنگی مقدار زیادی پتاسیم دارد كه آن را به صورت خام یا پخته می توان مصرف كرد.
- بیشتر افراد سیب زمینی را خلال و با نمك زیاد در روغن سرخ كرده و سپس مصرف می كنند، این كار هم مواد غذایی سالم را به ناسالم تبدیل كرده و هم از مقدار پتاسیم آن به شدت می كاهد.
- سیب زمینی را به صورت آبپز یا تنوری مصرف كنید تا از منبع غنی پتاسیم آن بهره مند شوید، اگر سیب زمینی به چیپس تبدیل و مصرف شود، سلامت ما را تهدید میكند.
- سازمان بهداشت جهانی توصیه كرده در طول روز 5 نوع سبزی مصرف شود.
رژیم غذایی پركلسیم می تواند از شیوع فشارخون جلوگیری كند
- لبنیات منبع غنی رژیم غذایی پركلسیم هستند كه بهتر است از نوع كم چرب آن، مصرف شود، اثبات شده مصرف اینگونه مواد غذایی بین نیم تا 7 دهم سانتیمتر جیوه فشار خون را كاهش میدهد.
- از موارد دیگری كه می توان برای جلوگیری از شیوع فشارخون توصیه كرد ورزش منظم در طول هفته است، 3 تا 5 روز در هفته به مدت 50 دقیقه ورزش منظم به صورت پیاده روی تند، می تواند مانع تشدید فشارخون شود.
- كاهش وزن در كنترل فشارخون نقش مهمی دارد.
- آلودگی هوا، محیط پراسترس و حتی هیجانات مثبت هم می تواند فشار خون را بالا ببرد.
با یک متخصص آنلاین قلب مشورت کن!
-
دکتر فربد طالبیان69,000 ﷼
-
دکتر یاسمن طهماسبی بیرگانی80,000 ﷼
-
دکتر مریم طهماسبی59,000 ﷼
-
دکتر مختار پولادی59,000 ﷼
-
دکتر فرشاد جوادیه59,000 ﷼
-
دکتر صفا دشتی زاده59,000 ﷼
-
دکتر راحله سادات سجادی نیا59,000 ﷼
-
دکتر بهناز تن آرای59,000 ﷼
-
دکتر امیر اکبرفخرآبادی59,000 ﷼
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرف جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.
برای درمان حتما به پزشک یا روانشناس مراجعه نمایید. در صورتی که تمایل به دریافت مشاوره پزشکی و روانشناسی به صورت آنلاین دارید، به لینک زیر مراجعه کنید.