همان طور که می دانید پوکی استخوان موجب می شود استخوان ضعیف و شکننده شود، به طوری که در اثر زمین خوردن یا یک تنش ملایم مثل خم شدن یا سرفه کردن، دچار شکستگی شود. شکستگی های مربوط به پوکی استخوان، اغلب در نواحی باسن، مچ دست و یا ستون فقرات ایجاد می شود.
در تحقیقاتی که روی بیش از ۱۱ هزار زن یائسه ساکن آمریکا انجام گرفت، مشخص شد کاهش تراکم مواد معدنی در استخوانها با فشار اجتماعی که به فرد وارد میشود، ارتباط دارد و روابط اجتماعی ضعیف موجب پوکی استخوان سالمندان میشود.
ما قبلا در مقاله ای به طور کامل به موضوع پوکی استخوان در بانوان پرداخته ایم. مطالعه آن را به شما توصیه میکنیم
بر اساس این تحقیقات فشار اجتماعی بیشتر، موجب کاهش مواد معدنی در استخوانهای لگن، مهرههای کمر و گردن و ران میشود.
در این تحقیقات فشار وارد بر زنان مورد مطالعه با اعداد ۴ تا ۲۰ امتیازبندی شد و هرچه این عدد بزرگ تر باشد میزان فشار اجتماعی وارده بر آنها نیز بیشتر است.
در این تحقیقات مشخص شد یک واحد افزایش امتیاز فشار اجتماعی با از دست رفتن ۰.۰۸ درصد از تراکم مواد معدنی در استخوان گردن ران، ۰.۱۱ درصد در استخوانهای لگن و ۰.۰۷ درصد در مهرههای کمر ارتباط دارد. همچنین فعالیتهای اجتماعی کمتر با کاهش تراکم مواد معدنی در استخوانهای لگن و گردن استخوان ران ارتباط دارد.
پیش از این تحقیقاتی در زمینه رابطه فعالیت های اجتماعی و آلزایمر هم نشان داده بود که افرادی که روابط اجتماعی قوی تر دارند کمتر به آلزایمر مبتلا می شوند. این مقاله را در لینک زیر بخوانید
وضعیت استخوان ها در پوکی استخوان
استخوانها از فیبرهای کلاژن و مواد معدنی تشکیل شدهاند. از بدو تولد تا اوایل ۲۰ سالگی، سلول های استخوانی با جذب مواد مغذی و معدنی رشد میکنند و متراکم میشوند. معمولاً اوج تراکم استخوانها در ۲۰ سالگی است.
رشد و توسعه استخوانها تا حدود ۲۵ سالگی ادامه دارد و پس از آن به ندرت کاهش مییابد. پس از ۴۵ سالگی و با افزایش سن، تراکم استخوانها به تدریج کاهش مییابد و کلسیم لازم برای بدن از ذخیره استخوانها تامین میشود.
در مطلب علمی زیر رابطه کم خوابی و تراکم استخوان بررسی شده است
کاهش تراکم استخوانها با افزایش سن کاملاً طبیعی است ولی برخی عوامل از قبیل کم تحرکی، عدم استفاده از مواد حاوی کلسیم، کاهش ویتامین D در بدن، ابتلا به بیماریهای خاص مانند سرطان، استفاده از داروهای استروئیدی، یائسگی زودرس (کمتر از ۴۵ سال)، استعمال دخانیات، کاهش استروژن در بدن و شرایط پزشکی خاص مانند پرکاری تیرویید، بیماری سلیاک، نارسایی مزمن کلیه و آرتریت این فرآیند را تسریع میکند.
دکتر امیرحسین یزدانی متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در مقاله زیر، به معرفی تغذیه مناسب پوکی استخوان پرداخته است.
این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرف جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.
برای درمان حتما به پزشک یا روانشناس مراجعه نمایید. در صورتی که تمایل به دریافت مشاوره پزشکی و روانشناسی به صورت آنلاین دارید، به لینک زیر مراجعه کنید.