سرطان و باروری، بچه دار شدن بعد از سرطان

اگرچه امروزه میزان آگاهی عمومی درباره بیماری سرطان افزایش یافته و همچنین، روش‌های درمان آن پیشرفته‌تر و اثربخش‌تر شده، اما به نظر می‌رسد هنوز به جنبه‌ای از درمان سرطان که «حفظ باروری در مبتلایان به سرطان» است، به اندازه کافی توجه ن‌شده‌است.

روش‌های حفظ باروری در بیماران مبتلا به سرطان، در واقع تلاش برای افزایش کیفیت زندگی این بیماران است. با پیشرفت‌های حاصل در تشخیص و درمان سرطان و افزایش شمار نجات‌یافتگان از این بیماری، توجه پژوهشگران و متخصصان به راه‌های افزایش کیفیت زندگی این گروه معطوف شد، یکی از مهم‌ترین ارکان ارتقاء کیفیت زندگی این افراد مساله باروری و فرزندآوری آنها است.

اگر می‌خواهید درباره سرطان بیشتر بدانید، مطالعه مقاله زیر به شما کمک می‌کند: همه چیز درباره سرطان

سرطان و باروری

متأسفانه، روش‌های پرتودرمانی و شیمی‌درمانی باعث آسیب به سیستم تولیدمثلی فرد می‌شود و فرد مبتلا پس از بهبود توان باروری خود را از دست می‌دهد، با توجه به پیشرفت‌ها در زمینه تشخیص و درمان سرطان، امروزه با بسیاری از افراد روبرو هستیم که توانسته‌اند درمان سرطان را با موفقیت پشت سر بگذارند، اما به دلیل درمان‌های انجام شده توان فرزندآوری ندارند.

امروزه روش‌های موثری برای حفظ توان باروری وجود دارد که مبتلایان می‌توانند با استفاده از این روش‌ها، به‌ نوعی توان باروری خود را برای آینده ذخیره کنند، فریز تخمک و اسپرم برای بزرگسالانی که هنوز ازدواج نکرده‌اند و فریز جنین برای زوج‌ها، روش‌های حفظ توان باروری برای آینده‌ هستند.

وقتی که بروز سرطان در فرد تشخیص داده می‌شود، قطعاً با ترس و استرس همراه است. اما از سوی دیگر، افزایش اثربخشی روش‌های درمانی، امید به زندگی را نیز در مبتلایان افزایش داده است، بنابراین لازم است مبتلایان، به دوران پس از بهبودی نیز توجه کنند و پیش از شروع درمان، از روش‌های حفظ باروری استفاده کنند. این کار باید با هماهنگی متخصص آنکولوژیست و متخصص باروری انجام شود و اگر زمان کافی برای استفاده از روش‌های حفظ باروری وجود داشته باشد، آنکولوژیست باید بیمار را برای حفظ باروری به متخصصان مربوط ارجاع دهد.

باروری در افرادی که در کودکی به سرطان مبتلا می‌شوند

در کودکان که هنوز به مرحله بلوغ و تولید تخمک و اسپرم نرسیده‌اند، برای حفظ باروری در آینده، از روش فریز بافت تخمدان برای دختران و فریز بافت بیضه برای پسران استفاده می‌شود. در این روش، بخش کوچکی از بافت نمونه‌برداری و فریز می‌شود تا در آینده مجددا به تخمدان یا بیضه پیوند زده شود و به تولید سلول‌های جنسی کمک کند.

اگرچه «سرطان» واژه‌ای ترسناک در ذهن عموم مردم است، اما آمارها نشان می‌دهد که بسیاری از مبتلایان با تشخیص و درمان به‌موقع می‌توانند به زندگی عادی خود برگردند.

مهم‌ترین گام در راه حفظ باروری مبتلایان به سرطان، افزایش تعامل و ارتباط درمانگران سرطان و متخصصان باروری است. اگر متخصصان آنکولوژیست پس از تشخیص سرطان، بیماران را به‌موقع به مراکز درمان ناباروری و حفظ باروری معرفی کنند و متخصصان باروری هم با هماهنگی درمان‌گران سرطان و با در نظر داشتن محدودیت‌های زمانی، اقدامات لازم برای حفظ باروری را انجام دهند، بار بزرگی از دوش مبتلایان به سرطان و خانواده‌هایشان برداشته می‌شود. البته، ایجاد این تعامل و همکاری مستلزم اقدامات کلان آموزشی از سوی مدیران و سیاست‌گذاران ارشد کشور در عرصه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.

متخصصان انکولوژی

سوالات خود را درباره سرطان از بهترین متخصصان خون و سرطان در مدافون به صورت آنلاین بپرسید

آشنایی با انکولوژیست های آنلاین مدافون

منبع:ایرنا

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 3.7 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 58

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *