مسمومیت غذایی در کودکان

مسمومیت غذایی نتیجه مصرف مواد غذایی آلوده به سموم مختلف، بویژه سموم میکروبی است. علائم مسمومیت در عرض سه تا ۲۴ ساعت پس از مصرف غذای آلوده آغاز می‌شود. این علائم عبارتند از دردهای شکمی، تب، استفراغ و اسهال .

این مقاله توسط دکتر سروش شریفی مقدم متخصص اورولوژی بررسی و تایید ‌شده‌است.

خطرات مسمومیت کودکان

توجه داشته باشید مهم‌ترین آسیب ناشی از مسمومیت به‌واسطه اسهال و استفراغ ناشی از آن، کم آبی بدن کودک است که در صورت رسیدگی نکردن می‌تواند به مشکلی بسیار جدی تبدیل شود . کودکان زیر ۵ سال بیش از دیگران در خطر مسمومیت قرار دارند.

نشانه‌های مسمومیت غذایی در کودک را می‌شناسید ؟

علائم مسمومیت کودکان

 شایع‌ترین علائم مسمومیت غذایی کودکان شامل تهوع، استفراغ، اسهال و کرامپ‌های شکمی(دل‌پیچه) می‌شود. البته علائم عمومی باتوجه به تنوع علل متفاوتند. ممکن است در ابتدا علائم عمومی شامل تب، بی‌حالی ضعف سرگیجه سپس علائم گوارشی ظاهر شوند.

 معمولاً مسمومیت غذایی شامل اسهال و استفراغ می‌شود و در موارد معدود‌تر شامل یکی از این دو مورد است. ناگفته نماند در مسمومیت‌های غذایی ناشی از عوامل ویروسی ممکن است علائم اولیه سردرد، سرگیجه، خستگی و درد عضلات نیز به صورت پیش درآمد ظاهر شوند.

 البته ممکن است سردرد و علائم استفراغ مربوط به بیماری‌های دیگری با علائم مشابه باشد، بنابراین در صورت وجود علائم همراه حال عمومی بد، باید معاینه دقیق توسط پزشک متخصص انجام شود.

پیشنهاد مطالعه | در این مقاله با علل مختلف درد شکم در کودکان آشنا خواهید شد: دل درد در کودکان

جبران آب از دست رفته بدن کودک

 قدم اول در کودک مبتلا به اسهال و استفراغ، ارزیابی میزان کم آبی بدن است. از آنجا که آب درصد بیشتری از وزن بدن کودکان در مقایسه با بزرگسالان را تشکیل می‌دهد، بنابراین بروز اسهال یا استفراغ در کودکان اهمیت و توجه ویژه‌ای را می‌طلبد .

بعلاوه هر چه سن کودک کمتر باشد ممکن است سریع‌تر به سمت کم‌آبی (دهیدراتاسیون) پیش رود. حتی در موارد پیشرفته ممکن است متعاقب آن افت فشار خون و اختلال عملکرد ارگان‌ها از جمله در قلب و کلیه اتفاق بیفتد و اختلال الکترولیت‌های خون (سدیم و پتاسیم) و اختلال اسید و باز ایجاد شود .

کم آبی کودکان

 معیارهای نشان‌دهنده کم‌آبی در کودکان شامل عطش، فرورفتگی چشم‌ها، بی‌‌قراری و تحریک‌پذیری می‌شود. توصیه می‌شود در صورتی که کودک کم‌آبی دارد و می‌تواند، بخورد و بیاشامد یک بسته پودر او آر اس را در یک لیتر آب خنک حل کنید و بتدریج به کودک بدهید.

درمان مسمومیت

توجه کنید آب به تنهایی نمی‌تواند جایگزین این محلول شود و در واقع او آر اس یک سرم خوراکی حاوی الکترولیت‌های ضروری بدن است. در کودکان زیر شش ماه ادامه تغذیه با شیر مادر به‌طور مکرر اهمیت ویژه‌ای دارد. در کودکان بزرگ‌تر می‌توان علاوه بر او آر اس از نوشیدنی‌های دیگر شامل دوغ و چای استفاده کرد، ولی از دادن مایعات قندی در زمان اسهال باید خودداری کرد. همچنین باید از دادن قرص‌های ضد اسهال و ضد استفراغ به کودک به‌طور جدی پرهیز شود.

مراجعه به پزشک

 در صورت وجود موارد زیر بر اثر مسمومیت غذایی حتما باید به پزشک مراجعه شود:

  •  اگر کودک قادر به خوردن نباشد.
  •  حال عمومی کودک بد باشد.
  •  تب بالای ۳۸ درجه
  •  اسهال بسیار شدید باشد به گونه‌ای که با جایگزینی خوراکی با مایعات و او آر اس جبران نشود.
  •  استفراغ مکرر غیر قابل کنترل
  •  اسهال خونی
  •  تغییر سطح هوشیاری کودک
  •  ادامه استفراغ با وجود دادن او آر اس

 ایمنی در برابر مسمومیت با شیر مادر

در فصل گرم سال شیرخواران زیر شش ماه با شیر مادر تغذیه شوند .شیر مادر تا حد زیادی می‌تواند جلوی بیماری‌های عفونی مانند اسهال و استفراغ را بگیرد و موجب افزایش ایمنی کودک می‌شود. در صورتی که تغذیه کودک به هر دلیلی شیر خشک است، حتما شیر باید با آب کاملا مطمئن، تصفیه شده و جوشیده آماده شود.

 در فصل گرم سال، غذا باید تازه تهیه شود و هرگز بیرون از یخچال نگهداری نشود.

اگر می‌خواهید درباره مسمومیت غذایی بیشتر بدانید، این مقاله را بخوانید: مسمومیت غذایی چیست؟

اگر کودک شما دچار مسمومیت غذایی ‌شده‌است،در اپلیکیشن مدافون می‌توانید با بهترین پزشکان فوق تخصص گوارش کودکان مشاوره آنلاین و تلفنی داشته باشید:

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.4 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 5

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *