سوت کشیدن گوش ناشی از صدای ترقه

سوت کشیدن گوش به دنبال ترقه بازی ، یکی از شایع‌ترین شکایات بیماران در روزهای پایان سال می‌باشد. این حالت بیشتر در روز چهارشنبه سوری یا همان چهارشنبه آخر سال اتفاق می‌افتد. اما باید بدانید که سوت کشیدن گوش دلایل بسیار عمده دارد و تنها یکی از علل آن می‌تواند سوت کشیدن گوش ناشی از صدای ترقه باشد که ما در این مقاله از مدافون به بررسی آن می پردازیم.

سوت کشیدن گوش چگونه ایجاد می‌شود؟

وقتی یک فرد در تماس با یک صدای بسیار شارپ و مهیپ مانند: صدای انفجار، تیراندازی یا ترقه، قرار می‌گیرد، معمولا یک حالتی به نام سوت کشیدن گوش را تجربه می‌کند. اکثر اوغات این سوت کشیدن گوش برای مریض نا خوش آیند بوده و او را بسیار اذیت می‌کند. از این رو ممکن است مجبور شود به درمانگاه مراجعه کند.

دلیل سوت کشیدن گوش

چیزی که بسیار اهمیت دارد این است که ما باید دلیل این سوت کشیدن ها را مشخص کنیم. خیلی وقت ها سوت کشیدن به دلایل واضح مانند: صدای بلند ایجاد می‌شود. اما خیلی وقت ها دلیل مشخصی نداشته و ما با تست های تشخیصی مانند: تمپانومتری و Pure – tone audiometry علت را پیدا می کنیم و اگر لازم باشد درمان انجام می‌دهیم.

*همان‌طور که می دانید سوت کشیدن گوش به خودی خود یک بیماری نیست.

سوت کشیدن گوش ناشی از صدای ترقه

اهمیت مدت زمان قرارگیری گوش در معرض صدا

نکته مهمی وجود دارد و آن این است که وقتی بیمار در ارتباط با یک صدای بسیار مهیب قرار می‌گیرد، چیزی که بسیار حائز اهمیت می‌باشد، این است که مریض چه مدت در تماس با این صدا بوده است. هر چه مدت تماس بیمار با آن صدا  بیشتر باشد، میزان آسیب شدیدتر و خیلی وقت ها برگشت ناپذیر می‌باشد.

برای مثال: افرادی که موسیقی دان هستند و در معرض صداهای بسیار شدید مثل موسیقی های جز و راک هستند، به دلیل آنکه برای مدت زمان طولانی در معرض صداهای شدید قرار دارند، در تست هایی که انجام می‌دهیم معمولا هم دچارسوت کشیدن گوش هستند و هم شنوایی آن‌ها کاهش پیدا کرده است.

این مسئله نشان دهنده اهمیت مدت تماس بیمار با صداهای شدید می‌باشد.

با راه‌های درمان سوختگی های جزئی چهارشنبه سوری آشنا شوید.

آسیب گوش چگونه ایجاد می‌شود؟

چیزی که بسیار اهمیت دارد این است که این آسیب چگونه ایجاد می‌شود. وقتی یک صوت به مجرای گوش ما وارد می‌شود از گوش خارجی عبور کرده و به پرده گوش می‌رسد. این صدا باعث تکان خوردن و ارتعاش آن پرده می‌شود و به دنبال آن استخوانچه های چکشی، سندانی و رکابی این صوت را به صورت مکانیکی به داخل گوش داخلی و ساختار حلزون ما منتقل می‌کنند.

برو به لیست متخصصان گوش و حلق و بینی مدافون

این ساختار حلزون این صوت را به شکل یک پیام عصبی به بخش ساقه مغز و بخش مغز میانی ارسال می‌کند. این ناحیه این پیام عصبی را به کورتکس شنوایی مغز ارسال می‌کند و از آن جا آن پاسخ عصبی از همین مسیر بازگشت می خورد و به سمت بخش حلزون گوش داخلی می رود. در آن محل پاسخ به آن صدا داده می‌شود و ما آن صدا را می شنویم یا اگر نیاز باشد و آن صدا خیلی شدید باشد، گوش فرکانس های جبرانی را برای کاهش شدت آسیب برقرار می‌کند.

ولی وقتی مدت زمان تماس با آن صدا زیاد می‌شود، (یعنی محرک همچنان وجود دارد) این پاسخ به صورت پیوسته انجام می‌شود. از این رو خیلی وقت ها باعث آسیب در ناحیه کورتکس مغز و در درجه بعدی ناحیه حلزون گوش داخلی می‌شود.

*هرچه مدت تماس با صدا بیشتر باشد، آسیب بیشتر می‌شود.

صدای ترقه

درمان سوت کشیدن گوش ناشی از ترقه

خیلی وقت ها سوت کشیدن های ناشی از ترقه یا تیراندازی به صورت کوتاه مدت در حد یک الی دو هفته طول می‌کشد و خیلی وقت ها خود به خود خوب می‌شود و به درمان خاصی احتیاج ندارد. بهترین راه برای جلوگیری از سوت کشیدن گوش، جلوگیری از آسیب است. چون این بیماری درمان قطعی ندارد.

البته لازم به ذکر است که این مقاله جنبه درمانی نداشته و صرفا جنبه اطلاع رسانی دارد. برای درمان نیاز است که با پزشک مشورت انجام شود. دکتر آنلاین گوش و حلق و بینی مدافون، در تمام ساعات شبانه روز، آماده پاسخ دهی به سوال پزشکی شما می‌باشد.

راه‌های پیشگیری از سوت کشیدن گوش

سوت کشیدن گوش درمان قطعی ندارد و بهترین راه درمان آن پیشگیری است. در صورتی که از ترقه استفاده می‌کنید، بهتر است از کلاه و وسایل مخصوصی که برای این موضوع تعبیه شده‌اند، استفاده کنید. استفاده از این ابزارها شدت آسیب را کم می‌کنند.
در صورت نبود این تجهیزات، هنگام انفجار، از دست‌های خود برای پوشاندن گوش‌ها استفاده کنید تا با این کار میزان آسیب کم شود.

توضیحات دکتر سجاد اصل فلاح، پزشک عمومی مدافون درباره سوت کشیدن گوش ناشی از ترقه

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 4.7 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 5884

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *