تکرر ادرار در کودکان

اگر شما هم دارای فرزند باشید، حتما میزان ادرار و دفع مدفوع در کودک خود را تحت نظر دارید تا بتوانید وضعیت سلامت وی را کنترل کنید. گاهی ممکن است که کودکان در بازه های زمانی متفاوت دفع ادرار و مدفوع بیشتری داشته باشند. در این مقاله از مدافون، به بررسی مشکل تکرر ادرار در کودکان، علل و راه‌های درمان آن پرداخته‌ایم.

تکرر ادرار در کودکان

تکرر ادرار به ادرار مکرر در کودکان گفته می‌شود. اصلی ترین علامت تکرر ادرار در کودکان این است که آنها نیاز دارند تقریباً 10 تا 30 بار در روز ادرار کنند اما هر بار فقط مقدار کمی. مشکلات ادراری یکی از نگرانی های رایج بین کودکان و خانواده های دارای فرزند است. تکرر ادرار از نظر علمی Pollakiuria نامیده می‌شود.

علائم تکرر ادرار در کودکان چیست؟

پس از سن سه سالگی، کودکان حدود 12 بار در روز ادرار می‌کنند که با بالا رفتن سن و بزرگتر شدن مثانه ممکن است به 4 تا 6 بار در روز برسد.

یکی از نشانه‌های اصلی تکرر ادرار، این است که کودک در طول روز نیازبیشتری به دستشویی رفتن نسبت به آنچه که معمولا نیاز است، پیدا می‌کند. اما این به معنی خیس کردن خودش نیست. برای مثال ممکن است که کودک، هر نیم ساعت یک بار یا کمتر به دستشویی برود. حتی ممکن است که او در طی روز به 40 بار دستشویی رفتن در یک روز نیاز داشته باشد. در تکرر ادرار هر بار که کودک به دستشویی می رود، ادرار کمی ممکن است خارج شود.

همین الان می تونی با دکتر آنلاین کودکان درباره تکرر ادرار مشورت کنی.

مشاوره با دکتر آنلاین کودکان

تکرر ادرار 1

چه عواملی موجب تکرر ادرار در کودکان می‌شود؟

استرس و فشارهای روانی

در بسیاری موارد ممکن است که تکرر ادرار بر اثر فشارهای روانی به کودکان و تغییر و تحول در زندگی آنها رخ دهد. اتفاقات مهم و جدید در خانواده، ورود به مدرسه و مهد کودک، به دنیا آمدن فرزند جدید و…می‌تواند از عوامل روانی تکرر ادرار در کودکان باشد. چنین مشکلاتی شایع است و لزوما نشانه مشکل ادراری نیست. چنین مشکلاتی معمولا بین 1 تا 4 هفته پس از بروز از بین می رود.

در اپلیکیشن مدافون روانشناسان آنلاین کودک آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند:

عفونت ادراری

احساس درد و سوزش در هنگام ادرار و یا نیاز مکرر به ادرار می‌تواند نشانه عفونت مجاری ادراری نیز باشد. عفونت‌های دستگاه ادراری، دومین عفونت باکتریایی شایع در کودکان است. در هنگام عفونت ادراری، باکتری‌ها در مثانه رشد می‌کنند و دیواره مثانه را تحریک می‌کنند. این موضوع باعث می‌شود که به محض اینکه مقدار بسیار کمی ادرار در مثانه جمع شد، احساس درد در کودک ایجاد شود و او برای تسکین درد، بیش از حد معمول سعی می‌کند که ادرار کند. در این حالت، او مقدار خیلی کم دستشویی می‌کند چرا که مقدار کمی هم ادرار در مثانه او جمع ‌شده‌است.

اگر نیاز به مشاوره با فوق تخصص کلیه کودکان به صورت آنلاین دارید، بهترین پزشکان در اپلیکیشن مدافون آماده پاسخگویی هستند

به غیر از 3 ماه اول زندگی، دختران بیشتر از پسران دچار مشکلات ادراری می‌شوند. همچنین دختران بیش از پسران به بیش از یک نوع عفونت ادراری مبتلا هستند.در اولین سال زندگی، پسران بیشتر از دختران به دلایل ساختاری (آناتومیک) مشکلات ادراری دارند.

دیابت

در موارد نادر ، علائم ادراری ممکن است نشان دهنده بیماری جدی تری مانند دیابت باشد. در این حالت کودک علاوه بر تکرر ادرار، از تشنگی سیری ناپذیر نیز رنج می برد، ممکن است این کودک علائم کم آبی، رشد ضعیف و کاهش اشتها نیز داشته باشد.

در خصوص دیابت می‌توانید با فوق تخصص غدد کودکان به صورت آنلاین در اپلیکیشن مدافون مشاوره کنید

آسیب و ضربه

آسیب، مانند ضربه به کمر یا ناحیه تناسلی، ممکن است باعث مشکلات ادراری شود.

سبک زندگی

سبک زندگی و تغذیه نیز از عواملی است که می‌تواند موجب تکرر ادار شود. مصرف زیاد نوشیدنی‌های گازدار و نوشیدنی‌های کافئین دار می‌تواند منجر به تکرر ادرار و یا مثانه بیش فعال شود. از پرخوری غذاهایی مانند شکلات، غذاهای تند و میوه های غنی از اسید سیتریک نیز باید اجتناب شود.

اگر کودک در دفع ادرار مشکل دارد، نمی‌تواند ادرار کند یا خون در ادرار او وجود دارد، باید به متخصص اطفال مراجعه کنید.

چه علائمی در تکرر ادرار نشانه بیماری زمینه ای نیست؟

در موارد زیر تکرر ادرار به دلیل بیماری زمینه ای و یا مشکلات در دستگاه ادراری نمی‌باشد:

  • کودک هنگام ادرار کردن هیچ دردی احساس نمی‌کند.
  • ادرار کودک بوی بد یا رنگ غیر طبیعی ندارد.
  • کودک در طول روز بسیار بیشتر از شب ادرار می‌کند.
  • کودک لباس زیر خود را خیس نمی‌کند و در کنترل ادرار مشکلی ندارد.
  • کودک نسبت به قبل مایعات بیشتری نمی نوشد.
  • به نظر نمی‌رسد که کودک تب، بثورات، عفونت یا سایر علائم بیماری زمینه ای داشته باشد.
  • کودک اخیراً وزن زیادی از دست نداده است.

رنگ و بوی ادرار

بسیاری از خوردنی ها می‌تواند بر رنگ ادرار اثر بگذارد. مثلا حجم مایعات مصرف شده، رژیم غذایی، داروهای مصرفی. میزان تیره یا روشن بودن ادرار به میزان مصرف آب بستگی دارد. از طرفی مکمل های ویتامین B می‌توانند ادرار را به رنگ زرد روشن دربیاورند. برخی داروها، شاه توت، چغندر و… می‌توانند ادرار را به رنگ قرمز مایل به قهوه ای دربیاورند.

برخی از غذاها (مانند مارچوبه)، ویتامین ها و آنتی بیوتیک‌ها (مانند پنی سیلین) می‌توانند باعث ایجاد بوی متفاوت در ادرار شوند. بوی شیرین و میوه ای ممکن است ناشی از دیابت کنترل نشده باشد. عفونت دستگاه ادراری می‌تواند باعث ایجاد بوی بد شود.

درمان های تکرر ادرار

در صورتی که فرزند شما، دچار تکرر ادرار ‌شده‌است و مطمئن هستید که مشکل پزشکی و سلامتی برای وی وجود ندارد، می‌توانید از روش های زیر برای حل این مشکل استفاده کنید:

زمانبندی مجدد دستشویی رفتن: برای این کار، اگر کودک مثلا هر 30 دقیقه یک بار اعلام دستشویی داشتن می‌کند، ابتدا روز اول او را 30 دقیقه یک بار اگر اعلام نیاز کرد به دستشویی ببرید. در دفعه بعدی، این بازه زمانی بین دستشویی رفتن را به 45 دقیقه افزایش دهید و به مرور بازه های زمانی بین دو دستشویی رفتن را افزایش دهید تا به حالت قبلی برگردد.

موانع استرس زا برای کودک خود را از سر راه بردارید. عواملی که باعث می‌شود در او استرس ایجاد شود را پیدا کنید و با آرام کردن کودک خود، به حل مشکل استرس و نگرانی او کمک کنید.

سعی کنید که در مقابل کودک درباره دفعات ادرار او زیاد صحبت نکنید. کودک را به خاطر دستشویی کردن تنبیه نکنید. هر چه کمتر درباره این موضوع صحبت شود، اضطراب فرزند شما کمتر می‌شود.

از حمام کردن کودک در وان و یا سایر عوامل تحریک زا، خودداری کنید. چنین روش حمام کردنی می‌تواند موجب تکرر ادرار خصوصا در دختران شود.

در صورتی که علت تکرر ادرار بیماری دیابت باشد، ممکن است نیاز به استفاده از انسولین باشد. در صورتی که علت تکرر ادرار، عفونت باشد به دستور پزشک از آنتی بیوتیک نیز می‌توانید استفاده کنید.

در مدافون فوری مشاوره پزشکی و روانشناسی بگیر. 6

تشخیص تکرر ادرار:

در صورتی که علائم تکرر ادرار در کودک وجود داشته باشد، پزشک با روش های زیر می‌تواند آن را تشخیص دهد.

کشت ادرار: اگر علائم شبیه عفونت ادراری باشد، کشت ادرار برای شناسایی باکتری‌های عامل عفونت انجام می‌شود.

تجزیه و تحلیل ادرار: آزمایش یا تجزیه و تحلیل ادرار برای تعیین علت تکرر ادرار انجام می‌شود.

آزمایش خون: برای رد احتمال ابتلای کودک به دیابت، آزمایش خون انجام می‌شود.

در صورتی که در خصوص تکرر ادرار در کودک خود سوالی دارید در اپلیکیشن مدافون، می‌توانید در هر ساعتی از شبانه روز، سوالات خود را با پزشک متخصص کودکان، فوق تخصص کلیه و مجاری ادراری، فوق تخصص غدد کودک مطرح کرده و در سریع ترین زمان، جواب سوال خود را دریافت کنید.

سوال از متخصص کودکان

تاریخ نگارش:

شما اینجا هستید:

خانه » مجله پزشکی و روانشناسی » مقالات پزشکان » تکرر ادرار در کودکان

به این مطلب چه امتیازی می دهید؟

متوسط امتیاز: 3.9 / 5. تعداد امتیازدهندگان: 7

هنوز کسی امتیازی ثبت نکرده است

این مقاله توسط تیم تحریریه مدافون تهیه شده است. مقالات این وب سایت پس از تهیه توسط پزشکان و روانشناسان بررسی و تایید می شود. با این حال به یاد داشته باشید که این مقالات صرفا جهت آگاهی و افزایش معلومات شما تهیه شده است.برای درمان حتما به توصیه و تجویز پزشک یا روانشناس خود عمل کنید.

5 دیدگاه دربارهٔ «تکرر ادرار در کودکان»

  1. سلام دخترم ٥سالشه وتكرار ادرار داره ازمايش ادرار كرفتم داخل ادرارش خون داره ازمايش خون كرفتم ديابت ندارد ميشه جوابمو بدين ممنون ميشم راهنماي كنين كجا ببرمش چه كاري انجام بدم ياپيش چه متخصصي ببرمش

  2. سلام دختر من شش سالشه خوب بوده الان که میخاد بره مدرسه دچار تکرر ادرار شده با اینکه عاشق مدرسه هست ولی نمیدونم چرا اینجوری شده

  3. ببخشید چند بار ادرار در روز برای بچه طبیعی هست؟ بچه من روزی تقریبا 12 بار دستشویی میره. از اول هم همین طور بوده. آیا باید رسیدگی کنم؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *